To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

WreX - 21-09-2015, 21:52

Hugo napisał/a:
Dzisiaj definitywnie zakończyłem temat "wygłuszania" lusterek zewnętrznych w Galu. Definitywnie, bo nie ma już gdzie podkleić uszczelki, uszkodziłem gwint w jednej ze śrubek w podstawie lusterka i musiałem wkręcić ją na klej do gwintów, no i lusterka ciężko się składają i rozkładają, bałem się żeby coś nie strzeliło w mechanizmach.
Uszczelka piankowa poszła w to miejsce:
[url=http://naforum.zapod...8de.jpg]Obrazek[/url]

Całość z zewnątrz wygląda tak:
[url=http://naforum.zapod...12b.jpg]Obrazek[/url]

Myślę, że teraz lusterka "hałasują" jak w każdym normalnym aucie, jakieś delikatne szumy słychać dopiero od prędkości 100 km/h.

Hugo, ale jest "słyszalnie" ciszej pod tym względem?

Hugo - 21-09-2015, 21:53

WreX napisał/a:
Hugo, ale jest "słyszalnie" ciszej pod tym względem?
Tak.
booohal - 21-09-2015, 21:55

Gdzieś ostatnio czytałem, że Focusy mają ten sam problem i chłopaki na forach mają to rozkminione. Trza poszukać ;)
Hugo - 21-09-2015, 22:03

booohal napisał/a:
Gdzieś ostatnio czytałem, że Focusy mają ten sam problem i chłopaki na forach mają to rozkminione
Która generacja? A widziałeś w którym miejscu posiadacze Mazd 6 I generacji znaleźli źródło podobnych szumów? :mrgreen: Kurcze nie mogę teraz znaleźć.
booohal - 21-09-2015, 22:05

Hugo napisał/a:
Która generacja?

Na innym forum mimochodem widziałem jak ktoś wspominał. Znajdę wolniejszą chwilę to poszperam ;)
Hugo napisał/a:
A widziałeś w którym miejscu posiadacze Mazd 6 I generacji znaleźli źródło podobnych szumów?

Nie? Gdzie?
No, chyba że chodzi o odpadające progi :D :D:D

Hugo - 22-09-2015, 07:46

booohal napisał/a:
Nie? Gdzie?
http://www.pup.trzebnica....=658&start=2790
inq - 22-09-2015, 08:42

Hugo napisał/a:
inq, czemu sądzisz, że może się coś z nimi stać?

Nie tyle sądzę co ciekawy jestem czy wytrzymają uszczelki przyklejone w nieprzewidzianych do tego miejscach. Przy drzwiach będą dość mocno pracować.

Hugo - 22-09-2015, 09:14

inq napisał/a:
ciekawy jestem czy wytrzymają uszczelki przyklejone w nieprzewidzianych do tego miejscach. Przy drzwiach będą dość mocno pracować.
No niestety z doświadczenia wiem, że bywa z tym bardzo różnie...
inq - 22-09-2015, 09:24

Dokładnie o tym mówię :) W Peugeocie założyłem ciut grubsze od 407ki i to w fabrycznych miejscach. Po zimie były do wyrzucenia.
Seba75 - 22-09-2015, 23:40

Hugo,co to jest materiał ten w środku lusterka?Jakiś link do tego?Czy to jest ten sam materiał na zewnątrz dookoła lusterek?Jak inny to co to jest?Jakiś link?BTW ciekawe rozwiązanie
Hugo - 23-09-2015, 07:47

To co ostatnio przykleiłem to kawałki uszczelki, która została po wycinaniu szyby czołowej linką, czyli oryginalna uszczelka z Gala spomiędzy szyby czołowej a karoserii. Nie do dostania w sklepie :mrgreen: Na zewnatrz jest uszczelka piankowa o grubości 4 mm i szerokości 9 mm, dokładnie ta: http://allegro.pl/uszczel...5051768248.html
Hugo - 03-10-2015, 21:47

Jak zamierzałem, tak zrobiłem, przyklejona uszczelka parciana wzdłuż linii dachu. Pierwotnie nakleiłem też pasek pod nią na tej płaszczyźnie pionowej, ale kiepsko to wyglądało, no i tam się chyba uszczelki drzwiowe tak nie przyklejają.
Ciekawe jak się to spisze i czy drzwi będą się przyklejać po deszczu lub myciu auta. Z moich obserwacji wynika, że w autach, w których uszczelki drzwi się nie "kleją" jest uszczelka parciana, ale wklejona fabrycznie w uszczelki drzwi, więc jestem dobrej myśli :wink:
Dzisiaj chciałem Gala opłukać i jutro jakby wysechł w słońcu sprawdzić, ale na każdej myjni kolejki...
Na razie zrobiłem tylko stronę kierowcy, żeby nie odrywać z obu stron jak nie zda egzaminu, zobaczymy...
Uszczelka trzyma jak zła, więc o odklejenie się jej w wyniku otwierania i zamykania drzwi jestem spokojny.

mati_z - 04-10-2015, 20:29

Wczoraj byłem i miałem okazję zobaczyć, dobrze przypasowały te uszczelki z Carismy ;)
Przy okazji mogłem popodziwiać "stajnię" Hugo i wymienić się spostrzeżeniami na temat Galantów :)

Hugo - 15-10-2015, 20:56

Miło było poznać.

EDIT:
Dotarła pompa hamulcowa z Hondy Civic. Rozstaw otworów na szpilki mocujące ją do serwa, długość pompy, układ otworów na rurki płynu hamulcowego oraz gwint i zakończenia rurek identyczne jak w Galancie!
Nie pasują jedynie wtyczki od czujnika poziomu płynu w zbiorniczku oraz długość pręta wychodzącego z serwa.
Oto pompa z Hondy przymierzona do serwa z Galanta:

Widoczna na pierwszym i czwartym zdjęciu szpara pomiędzy pompą a serwem oznacza ile musimy wkręcić zaznaczoną na piątym zdjęciu śrubkę. Należy również wyjąć blaszany pierścień z wnęki w serwie (zielona strzałka).
Jak widać pompa o średnicy 13/16 cala, czyli 20,6 mm, a oryginalnie Galant ma pompę o średnicy aż 1 cala, czyli 25,4 mm :shock:

Powstały 2 problemy. Śrubka wkręcona ma maksa a mimo to pozostaje szpara pomiędzy pompą a serwem ok. 1 mm. Co z tym zrobić? Nie można docisnąć pompy do serwa nakrętkami, bo wtedy tłoczki w pompie się wcisną na tą odległość i auto będzie samo hamowało, prawda? Czy się mylę? Mogę podłożyć odpowiednio grube podkładki tylko pod szpilki serwa i dokręcić pompę czy muszę dorobić podkładkę na kształt nasady pompy? W sumie wystarczyłaby podkładka wycięta z odpowiednio grubego azbestu lub tektury?
Drugi problem to wtyczki czujnika poziomu płynu. W Galancie są kable koloru czarnego i żółtego z zielonym paskiem (pierwsze zdjęcie), natomiast w Hondzie czarny i zielony z czerwonym paskiem. Jak je połączyć? Czarny do czarnego i kolorowe do siebie czy w ogóle nie ma to znaczenia?

Nie mogę się doczekać jak to auto będzie hamowało na takiej pompie...

Owczar - 15-10-2015, 21:11

Czemu zmieniasz pompę na mniejszą? Może zabraknąć pojemności w pompie do skutecznego zahamowania.