To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

Centosz - 18-04-2012, 18:44

Wczoraj wymiana koła pasowego alternatora ze sprzegiełkiem.Dziś wymiana sworznia.
Faraday - 19-04-2012, 09:51

Jak na razie zamówiłem alufelgi z oponami, dzisiaj powinny dotrzeć.
W najbliższym czasie zamierzam:
- wymienić olej (wcześniej wypłukać preparatem Liqui Moly, po zalaniu nowego oleju dodać CeraTec tej samej firmy);
- wymienić uszczelkę pod głowicą, wyczyścić miskę olejową (jeśli będzie brudna);
- zamontować nowe światła do jazdy dziennej (poprzednie ledowe się popsuły - tym razem będą na zwykłe żarówki ze zwykłymi przekaźnikami, a nie z automatami wbudowanymi w lampy);
- sprawdzić łączenie przewodów tylnej klapy (połączenie było naprawiane i coś jest nie tak, bo zniknęło podświetlenie bagażnika);
- sprawdzenie możlwiość samodzielnej wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów;
- wymiana filtra powietrza, paliwa i oleju;
- naprawa hamulca ręcznego (od pewnego czasu "łapie" tylko na jedną stronę);
- sprawdzenie stanu klocków hamulcowych (ostatnio mechanik stwierdził, że przednie są do wymiany") - jesli zajdzie taka potrzeba, to wymiana w najbliższym czasie;

To chyba są te najważniejsze rzeczy do zrobienia w najbliższym czasie.
Z mniej ważnych:
- naprawa podświetlenia panelu ogrzewania;
- kontrola podłączenia anteny;
- malowanie tłumika;
- konserwacja nadwozia;
- polerowanie + woskowanie lakieru;
- malowanie zacisków hamulcowych;

Najważniejsze rzeczy można uznać za zrobione, gdyż będą wykonane w najbliższym czasie.

Zmienione zostały kółka na aluminiowe :lol:
Okazało się niestety, że dwie z czterech opon nie nadają się do jazdy, więc niedługo będą nówki oponki na przedzie :-)

W najbliższym czasie będę montował światełka do jazdy dziennej. Wcześniej były LED, ale się popsuły :( . Teraz będą takie na normalną żarówkę... ale i tak będzie żarówka LED :finga:

Mam już pomysł jak to zrobić. Światła będą się zapalać po odpaleniu silnika. Będą świeciły samodzielnie, ze światłami pozycyjnymi i długimi. Po włączeniu krótkich będą gasnąć :roll:

sylmak - 26-04-2012, 19:35

Wczoraj wymiana zwykłych żarówek na tungsram +90, które zmieniły na nowo spojrzenie miśka natomiast dzisiaj usunięte piszczenie w tylnym prawym kole podczas hamowania i nastała cisza :)
stanrob - 01-05-2012, 23:00

Żarówki Tungsram +90 (wreszcie), naprawa anteny el. Kupiłem z alledrogo za 70 pln i przełożyłem z niej maszt do oryginalnej (działa bez zarzutu).
krzyniolodz - 10-05-2012, 13:25

Wymiana migaczy przednich na białe (ktoś potrzebuję żółte?) ;) oraz drążki kierownicze co nie dały 100% zadowolenia, nadal lekki luz z prawej strony pewnie wahacz :)
ahael - 13-05-2012, 15:57

Rozrząd, pompa wody, oringi i paski :)

To chyba są te najważniejsze rzeczy do zrobienia w najbliższym czasie.
Z mniej ważnych:
- naprawa podświetlenia panelu ogrzewania;
- kontrola podłączenia anteny;
- malowanie tłumika;
- konserwacja nadwozia;
- polerowanie + woskowanie lakieru;
- malowanie zacisków hamulcowych;

sylmak - 21-05-2012, 20:04

W sobotę dobita klima i znów powiało chłodem :D
Sxizo - 23-05-2012, 23:11

Zapodałem "Xeramic Ceramiczna Ochrona Silnika"
wichura1 - 24-05-2012, 00:11

Jeżeli silnik jest sprawny, wystarczy czysty olej i filtr oleju. Te wszystkie ceramizery nie wiem do czego służą zwłaszcza w 4G92, który dbany i regularnie przeglądany przetrzyma samochód. Zarżnięty silnik uratować może tylko remont.
Sxizo - 24-05-2012, 17:49

Na pewno zmniejsza tarcie, silnik 2x ciszej pracuje, więc czemu nie ? Remontu nie zastąpi żaden środek, to jasne.
wichura1 - 24-05-2012, 22:14

Mój silnik ledwo słychać, pracuje prawie tak cicho jak 4G13. Japończycy nie podali żeby lać ceramizer, to nie lać. Tarcie dwa razy zmniejsza olej, który spełnia o wiele wyższe normy, niż oleje zalecane przez producenta 9 lat temu. Jak ci głośno pracuje wyreguluj zawory. Pamiętaj, żeby to robić na gorącym silniku, gdyż Mitsubishi podaje w serwisówkach wartości luzów wyłącznie dla ciepłych silników, czyli dla temperatury ich pracy.

edit: Ceramizer to mogą stosować posiadacze 4G93 (,w których zastosowano nieszczęsne hydrauliczne kasowniki luzów zaworowych), żeby je wyciszyć, bo czasem klekocą jak diesle.

remi - 24-05-2012, 23:26

ceramizer 250 ml. Ja bym tego nie wlał jeśli bym nie musiał. Pewnie wlałbym to jeśli silnik by zdychał - ale wtedy to wlałbym cokolwiek żeby tylko coś się polepszyło. Mimo wszystko życzę poprawnej pracy silnika.
Na koniec dodam, że znam kogoś kto tez wlał do silnika sobie 250 ml. jakiegoś renomowanego paskudztwa i po miesiącu zatarł silnik. To nie bajka!! To mój szwagier!!

Sxizo - 25-05-2012, 00:00

Moim zdaniem zaszkodzić nie powinno, a czy pomoże to zobacze :D Narazie oprócz cichszej pracy zaobserwowałem łatwiejszy rozruch na zimnym.
stanrob - 27-06-2012, 19:14

Klocki TRW Lucas.
Morfi - 27-06-2012, 20:45

Tył klocki i tarcze ATE