[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
Marcino - 13-11-2014, 10:42
Możesz zamienić i Bedzie dobrze. Ja tam wole stuknąć i jest szybko i sprawnie niż gnacebsie ściągacze.
arturj123 - 13-11-2014, 12:00
malina_drizzt napisał/a: | Teraz pytanie czy mogę zamienić stronami wahacze i czy trzeba znowu ustawiać zbieżność. |
Przy wymianie dolnego prostego sugerowane jest wykonanie ponownej zbieżności
Dario1986 - 13-11-2014, 12:27
arturj123 napisał/a: | Przy wymianie dolnego prostego sugerowane jest wykonanie ponownej zbieżności |
a przy wymianie banana?
KsiadzRobak - 13-11-2014, 12:39
z racji mocowania to zbieżność robiłbym po wymianie banana a nie prostego
(a już na pewno po zmianie końcówek kierowniczych)
co do ściągacza - po prostu będzie ciężko cokolwiek tam wcisnąć ze względu na fakt, że prosty jest dokładnie pod przegubem zewnętrznym
arturj123 - 13-11-2014, 12:44
Cytat: | z racji mocowania to zbieżność robiłbym po wymianie banana a nie prostego
(a już na pewno po zmianie końcówek kierowniczych) |
Sugeruje się tym, że zamiennik może być minimalnie innych rozmiarów, dlatego praktycznie każda ingerencja powinna być chociaż skontrolowana.
Wymiana końcówek drążków - bezdyskusyjnie.
KsiadzRobak - 13-11-2014, 12:49
może być, ale wtedy zmieni się pochylenie koła a nie zbieżność
malina_drizzt - 13-11-2014, 14:45
arturj123 napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Teraz pytanie czy mogę zamienić stronami wahacze i czy trzeba znowu ustawiać zbieżność. |
Przy wymianie dolnego prostego sugerowane jest wykonanie ponownej zbieżności |
No właśnie tego się obawiałem.
Sworzeń odchyla się o kilka milimetrów od osi wahacza.
Zamiana stronami to podwójna róznica.
Chyba jednak zostawię tak jak jest.
Teraz opowiem wam moją przygodę z zawieszeniem, żebyście wiedzieli ile można zepsuć i na co zwracać uwagę.
Robiłem praktycznie całe zawieszenie w najlepszym zakładzie u mnie w mieście.
W rezultacie:
1. Zamienione stronami wahacze dolne proste.
2. Pęknięta guma sworznia nowego wahacza.
3. Przy wypinaniu zniszczone wszystkie osłony sworzni, a prosiłem o oddanie starych.
4. Urwana śruba od ustawiania zbieżności z tyłu i tak pozostawiona (trzymała tak na 10Nm)
5. Gumy przy tacce amorka wszystkie odwrotnie.
6. Urwana blaszaka pozycjonowania amortyzatora (burak złapał łapą za amorek i ciągnął przy dokręconych widełkach bo mu się nie zgrało z górnym mocowaniem)
7. Całkowicie niedokręcony łącznik stabiliatora z tyłu. W momencie kiedy to zobaczyłem tryzmał się na końcu gwintu.
8. Uszkodzone tłoczysko amortyzatora (ktoś nie wiem w jakim celu ściskał je kombinerkami)
9. Uszkodzona osłona przegubu zewnętrznego.
10. Połamana jedna zwrotnica tylna, dobrze że miałem zapasowe.
11. Przez kręcenie na siłę zamontowanym amortyzatorem sprężyna przesunęła się o kilka centymetrów na dolnej tacce.
12. Amortyzatory z tyłu źle ustawione, dolna tuleja odchylona o kilkanaście stopni od osi mocowania po wypięciu.
Hugo - 13-11-2014, 17:59
KsiadzRobak napisał/a: | dawno temu, gdy miałem problem z doborem ściągacza do tych sworzni, to wyrobiłem sobie nawyk ściągania całej zwrotnicy
sworzeń podkowy łatwo wypiąć, bo jest dużo miejsca i jest mały stożek z małą nakrętką
tak samo sworzeń końcówki kierowniczej
więc trzeba zdjąć jarzmo i odkręcić banana i prostego od podwozia, półoś też, przewód abs poodpinać, żeby trzymał się tylko na kostce pod nadkolem
wtedy jak zwrotnica będzie na wierzchu wystarczy odkręcić nakrętki dużych sworzni, zakręcić jakieś stare nakrętki na tyle, żeby doszło do teflonu i można było kręcić ręką oraz parę razy (w praktyce max. 3) przywalić 2kg młotkiem w nakrętkę z góry | Nie no bez jaj... Wystarczy w odpowiednią stronę skręcić koła (aby odsłonić sworzeń wahacza) i takim 2 kg młotkiem uderzyć w zwrotnicę w okolicy sworznia. Jeden dobry strzał i sworzeń wyskakuje aż miło.
robertdg - 13-11-2014, 19:45
Debata o wymianei sworznia/wahacza i regulacji zbiezności zawsze kończy się jednym, grzebiesz w zawieszeniu lub układzie kierowniczym - koniecznie sprawdź zbieznośc/geometrie, nie ma żadnego ale...
KsiadzRobak napisał/a: | może być, ale wtedy zmieni się pochylenie koła a nie zbieżność | Te dwie rzeczy mają ze sobą pewien związek, widać to podczas ustawiania osi na maszynie.
KsiadzRobak - 13-11-2014, 23:36
Hugo napisał/a: | Nie no bez jaj... | miałem raz zawieszenie nie demontowane od nowości - uwierz mi, że nie pomógł młotek, nie pomógł profesjonalny ściągacz
dopiero przypał w sworzeń od góry - już wtedy bez nakrętki bo i tak się do niczego nie nadawał
Dario1986 - 14-11-2014, 08:26
Wczoraj wymieniony banan, kierownica jak była lekko przekrzywiona (ostatnio jak ustawili zbieznośc to im troszkę się przekręciła... ok 1cm różnicy) tak jest dalej, ale nic nie ściąga. Teraz nie mam kiedy ale w przyszłym tygodniu kontrolnie podjadę sprawdzić,
arsiser - 02-12-2014, 18:24
podepnę się pod temat wahaczy ,
otóż moje pytanie brzmi czy wymiana górnych wachaczy na przodzie wymaga jakiegoś specjalnego zabiegu? czy bez problemu dam radę odkręcić 3 śruby i założyć nowy i przykręcić ?
czeka mnie wymiana prawie wszystkich wahaczy (za wyjątkiem bananów- bo są nowe) i chciałbym trochę zaoszczędzić na robociźnie
tył pójdzie do specjalisty , dolny przedni też . potem zbierzność w stacji kontroli
dajcie znać jak to wygląda
Hugo - 02-12-2014, 18:47
arsiser napisał/a: | czy wymiana górnych wachaczy na przodzie wymaga jakiegoś specjalnego zabiegu? czy bez problemu dam radę odkręcić 3 śruby i założyć nowy i przykręcić ? | Sam dasz radę. Potrzebne Ci będą: klucz oczkowy 17 gięty albo (najlepiej) grzechotka z krótką przedłużką i nasadką 17 oraz młotek ok. 1 kg.
1. Odkręcasz nakrętkę sworznia wahacza na tyle żeby szło ją kręcić palcami,
2. Zbijasz ten sworzeń młotkiem ze zwrotnicy (wystarczy jeden dobry strzał w okolice sworznia),
3. Odkręcasz całkowicie nakrętki tulei pod maską,
4. Lekko popukasz i sworznie wyjdą z gniazd w dół,
5. Od dołu wyjmujesz sworznie tulei całkowicie z gniazd w kielichach,
6. Odkręcasz do końca nakrętkę sworznia i wyjmujesz wahacz.
7. Montaż w odwrotnej kolejności z tą różnicą, że najpierw włóż sworznie tulei w gniazda i dokręć na maksa ich nakrętki na kielichu, a na końcu włóż sworzeń wahacza w zwrotnicę i przykręć.
Maksymalny czas na wykręcenie starego i przykręcenie nowego wahacza to 15 minut na stronę.
arsiser - 02-12-2014, 21:53
dzięki
KsiadzRobak - 03-12-2014, 08:47
arsiser napisał/a: | i założyć nowy i przykręcić ? | najważniejsza rzecz, to zajrzyj do manuala - tam są podane odległości od tulei do sworznia, jakie mam mieć fabrycznie skręcony wahacz - inaczej zerwiesz tuleje, jak będzie skręcone w złej pozycji
|
|
|