Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 31-12-2017, 09:44
Owczar napisał/a: | Przemyśl przesczep na zdrowy silnik. Znaleźć takie 6A13 to nie problem. Serwis na podłodze - uszczelki, rozrząd i wrzucasz do auta. |
Jeśli się okaże,ze to głowica to czemu nie bo 6A13 jest za grosze. Szkoda, że 6A13TT nigdzie nie ma
Owczar - 31-12-2017, 09:55
Poszukiwania 6A13TT to lepszy moment niż może się wydawać Ja bym popatrzył po ogłoszeniach za dawcą.
Nawet jeśli głowice są ok, to lepszą opcją może być wymiana. Jak widać przy kompleksowej naprawie problem wrócił. Te silniki nie mają problemu z uszczelkami, więc coś musiało pójść nie tak...
MKV - 31-12-2017, 10:06
Owczar napisał/a: | Poszukiwania 6A13TT to lepszy moment niż może się wydawać Ja bym popatrzył po ogłoszeniach za dawcą.
Nawet jeśli głowice są ok, to lepszą opcją może być wymiana. Jak widać przy kompleksowej naprawie problem wrócił. Te silniki nie mają problemu z uszczelkami, więc coś musiało pójść nie tak... |
Pytanie tylko kiedy i co. Jeśli głowica została kiedyś przegrzana i się skrzywiła to planowanie raczej powinno rozwiązać problem, zwłaszcza, że zebrano aż 0.12mm z powierzchni (swoją drogą ten teoretyczny przyrost 5KM mnie trochę rozbawił ).
Muszę się z ciekawości chyba przejechać na hamownię ile ten silnik obecnie tak naprawdę ma mocy
Super by było włożyć 6A13TT i zrobić VR2 (tylko czy manual wytrzyma...) ale raz że w tym roku się żenię i inne wydatki są a dwa, że musi to być okres od wiosny do jesieni, żebym w czasie SWAPu mógł do pracy jeździć Swiftem bo zimą to on stoi w garażu (swoją droga muszę mu aku podładować )
Hugo - 31-12-2017, 10:27
Dlatego pisałem o zapadniętym bloku.
MKV - 31-12-2017, 10:35
Hugo napisał/a: | Dlatego pisałem o zapadniętym bloku. |
Najwyżej wpadnie nowy silnik, jak nie 6A13TT to przynajmniej od razu przedliftowy 6A13 - kilka problemów mniej. No ale zobaczymy najpierw skąd naprawdę cieknie bo póki co to tylko przypuszczenia, że spod głowicy.
Z drugiej strony szkoda, że nie ma jakiegoś większego wartego włożenia wolnossaka (chociaż wiem, że ja YouTube jest tak iz włożonym 3.8 V6 z kolejnej generacji)
https://youtu.be/n5a1EsgA0_g
larelijux - 31-12-2017, 10:38
Jak dla mnie wsadzanie czegoś więcej na samą przednią oś mija się z celem
MKV - 31-12-2017, 10:40
larelijux napisał/a: | Jak dla mnie wsadzanie czegoś więcej na samą przednią oś mija się z celem |
Dlaczego? Jeździłeś mocnymi ośkami? Trzeba umieć odpowiednio operować pedałem gazu i tyle.
larelijux - 31-12-2017, 10:43
Da się na pewno, ale dynamiczny start od zera praktycznie nie istnieje, poza tym nie można poszaleć w zakrętach bo auto nadal jest podsterowne
MKV - 31-12-2017, 10:55
larelijux napisał/a: | Da się na pewno, ale dynamiczny start od zera praktycznie nie istnieje, poza tym nie można poszaleć w zakrętach bo auto nadal jest podsterowne |
Ale jednak moc i moment nie przydają się wyłącznie podczas startu z miejsca
A poszaleć w zakrętach jak najbardziej można ale trzeba pamiętać o jednej zasadzie - gazu dodajesz w zakręcie dopiero w takim momencie, w którym jesteś pewien, że nie będziesz go już musiał odejmować
Owczar - 31-12-2017, 11:29
Moc się przydaje na autostradzie
MKV - 31-12-2017, 11:39
Owczar napisał/a: | Moc się przydaje na autostradzie |
Dokładnie, a codziennie do pracy w obie strony jeżdżę okł 50 kilometrów w 99% ekspresówką więc jak najbardziej 6A13TT byłby właściwie wykorzystywany - oczywiście na LPG
mkm - 31-12-2017, 11:55
MKV, też poszukałbym drugiego silnika - ostatnio kupiłem silnik za 500zł faktycznie do założenia z bonusem w postaci nowego rozrządu
Na razie jeździ
Co do Twojej usterki to nie masz co szukać. Poprzednia naprawa na zamiennikach, więc i tak długo wytrzymała.
Jakby coś poszło nie tak (śruby, obróbka) to wydmuchałoby ją już dawno
Hugo - 31-12-2017, 12:42
Z jakich powodów przedliftowy 6A13 jest mniej problematyczny od poliftowego?
MKV - 31-12-2017, 13:08
Hugo napisał/a: | Z jakich powodów przedliftowy 6A13 jest mniej problematyczny od poliftowego? |
Chodziło mi głównie o prekaty, które już raz wymieniałem a znowu drobne fragmenty niedawno znalazłem przed głównym katalizatorem.
robertdg - 31-12-2017, 15:26
Silnik jako słupek praktycznie bez różnicy, przedlift/polift to głownie róznica w osprzęcie
|
|
|