To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

sveno - 15-10-2015, 21:40

Hugo napisał/a:
Drugi problem to wtyczki czujnika poziomu płynu. W Galancie są kable koloru czarnego i żółtego z zielonym paskiem (pierwsze zdjęcie), natomiast w Hondzie czarny i zielony z czerwonym paskiem. Jak je połączyć? Czarny do czarnego i kolorowe do siebie czy w ogóle nie ma to znaczenia?

bez znaczenia, podłączaj jak chcesz, tam chodzi tylko o zwarcie kiedy nie ma wystarczającego poziomu płynu.

Co do montażu to zwykłe podkładki powinny załatwić sprawę.

Hugo - 15-10-2015, 22:21

Owczar napisał/a:
Czemu zmieniasz pompę na mniejszą?
Żeby to auto zaczęło hamować jak normalny samochód a nie załadowany skład towarowy, a pedał hamulca nie reagował na wciśnięcie jak pedał hamulca w Jelczu.
Owczar napisał/a:
Może zabraknąć pojemności w pompie do skutecznego zahamowania.
Jest co najmniej jedna osoba, która zamontowała do Galanta taką pompę i żyje :wink: Ale rozwiń temat.
sveno napisał/a:
bez znaczenia, podłączaj jak chcesz, tam chodzi tylko o zwarcie kiedy nie ma wystarczającego poziomu płynu
Dzięki.
sveno napisał/a:
Co do montażu to zwykłe podkładki powinny załatwić sprawę.
W zagłębieniu, w które wchodzi korpus pompy jest jakaś uszczelka, ale czy pompa również nie powinna przylegać szczelnie do serwa?
Owczar - 15-10-2015, 22:40

Pedal hamulca może nie jest zbyt miękki, ale wystarczy niewielka siła by zablokować koła. Nawet moja zona bez problemu zatrzymuje to auto w miejscu.

W ekstremalnej sytuacji może zabraknąć pojemności. Jak tloczki cofna się podczas jazdy może zabraknąć pojemności by je dobrze docisnac. Może być konieczne hamowanie na dwa razy. Ja bym w hamulcach nie rzezbil. Nowe, gumki, smar, dobre tarcze i można bez problemu hamować. Nie raz na autostradzie hamowalem z wysokich prędkości bo ktoś zajechał drogę.

Wydajność pompy zmniejszysz o ponad 1/3. Pedal będzie działał lżej.. Się to stapanie po kruchym lodzie.

jacek11 - 15-10-2015, 23:05

Hugo, Możesz zrobić pomiar siły hamowania przed,i po modyfikacji ?
Owczar - 15-10-2015, 23:22

I zrobić test po nasmarowaniu wszystkich tloczkow. Wtedy będzie pewność że przy ich maks cofnięciu nie zabraknie pojemności.
Hugo - 16-10-2015, 15:15

Wszystkie tłoczki, gumki i prowadnice są bez zarzutu.
Owczar przecież tłoczki po puszczeniu pedału hamulca cofają się minimalnie, tak, że nawet klocki lekko trą o tarcze. Nie rozumiem co ma montaż nowych uszczelnień zacisków do tego, że pompka z Hondy ogarnie te hamulce, tak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi.

Owczar - 16-10-2015, 15:51

Jeśli cofaja się tak, że klocek lekko trze to nie jest ok. Klocki cofaja się znacznie.
Jakiś czas temu zmieniałem wszystkie gumki, smarowalem tloczki i prowadnice. Przed operacją skok pedału hamulca był bardzo mały. Po operacji dwa razy większy- juz po odpowietrzeniu. Średnica tloczkow po drugim lifcie jest dość duża, więc nawet nieduży skok przekłada się do kwadratu jeśli chodzi o różnicę promienia.

Skrajny przykład kiedy wymagana jest duża wydajność pompki to właśnie prawidłowo cofajace się tloczki. Mimo że ruch tloczkow nie jest duzy to średnica jest większa, a tloczki są 4. U mnie podczas pierwszego wcisniecia hamulec na dość znaczny skok. Nie wydluzylbym go o 1/3 bo pedal był by już bardzo blisko podłogi. Choć jak pisałem, zapas OEM pompy jest spory i może ta z civic wystarczy. Choć ja bym tego modu nie zrobił. Jak juz to bym założył dodatkową pompę vacuum. Bo to nie pompa jest zła, a servo mało wydajne.

Hugo - 18-10-2015, 10:27

A w przypadku zacisków dwutłoczkowych z przodu byłoby jeszcze gorzej, prawda? Bo tłoczków byłoby łącznie 6, a średnica 2 tłoczków zacisku to 2x43 mm=86 mm. To aż 26 mm więcej niż w przypadku moich zacisków.
Mówisz o dołożeniu dodatkowego serwa? W jaki sposób?

sveno - 18-10-2015, 11:11

Hugo napisał/a:
To aż 26 mm więcej niż w przypadku moich zacisków.
eee trochę nie tak, ważne jest pole powierzchni tłoczka ( a co za tym idzie objętość płynu hamulcowego potrzebna do wypchnięcia tłoczka o x mm)

W dwutłoczkowym łączne pole powierzchni tłoczków to: 2904mm^2
w jednotłoczkowym: 2827mm^2
więc nie:
Hugo napisał/a:
aż 26 mm więcej niż w przypadku moich zacisków.
tylko niespełna 77mm kw powierzchni. Przy założeniu, że tłoczek wysuwa się o jakieś 2mm daje to tylko 154mm^3 objętości czyli 0,15ml płynu (tyle co nic)
Hugo - 19-10-2015, 21:25

No i klapa...
pompa pasuje idealnie przy kielichu, niestety zbiorniczek od Hondy zawadza o kielich i nie da się go zamontować :? Możnaby zeszlifować ten rant na zbiorniczku, ale mimo to nie wiem czy by wszedł, no i mógłby się rozszczelnić. Jestem w kropce. Załamka, a miało być tak pięknie...

jacek11 - 20-10-2015, 08:24

Ale masz zardzewiały kielich :P
Hugo - 20-10-2015, 09:20

jacek11 napisał/a:
Ale masz zardzewiały kielich
Wiedziałem, że ktoś się przyczepi :P To oczywiście nie jest kielich w aucie, którym jeżdżę :wink:
Tomi89 - 20-10-2015, 17:57

Nie ma sensu szlifowac, szkoda zbiorniczka, nawet po tym zabiegu będzie brakowało żeby się ładnie wpasowal na oko widać, przynajmniej na moje :P
Hugo - 21-10-2015, 08:16

Tomi89, racja.

Dam sobie spokój z tą pompą od Civica.
Tak sobie szukam w intercarsie i wychodzi na to, że Gale bez ABS-u miały pompy hamulcowe o średnicy 23,8 mm, a z ABS-em 25,4 mm: http://e-katalog.intercar...-hamulcowa.html
Może wartoby założyć taką pompę od wersji bez ABS-u? Zawsze to mniejsza średnica i zmiana średnicy nie jest tak drastyczna.
Mam załamkę małą, że ta pompa z Hondy nie pasi. Cały czas szukam z innych japończyków :D

booohal - 21-10-2015, 12:47

A V40/Carisma?
Teraz będę robił swap na 281mm z V40. Może reszta układu też jest podobna...?