Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
Hugo - 31-12-2017, 16:03
Ciekawe, nie słyszałem jeszcze o problemach z prekatami w tym silniku.
MKV - 31-12-2017, 16:32
Hugo napisał/a: | Ciekawe, nie słyszałem jeszcze o problemach z prekatami w tym silniku. |
Na zlocie w Krakowie na hamowni wypluło mi okł 120 koni (rok wcześniej było 152) bo jak się okazało, połowa prekatów się wykruszyła i zatkała główny katalizator. Po ich wymianie na używki w bardzo dobrym stanie oraz głównego katalizatora na metalowy Magnaflow typu spun Euro 3 odczucia były jak po SWAPie na większy silnik
WreX - 31-12-2017, 17:19
Hugo, u mnie był bo się rozszczelnił a później kupiłem zatkany, także zdarza się ;p
tresorex - 02-01-2018, 00:24
Żeby wsadzić silnik z 1 lub z przed lifta do 2 lifta musiałbyś Też zmienić wiązki elektryczne silnika i ECU, jak ECU to też kluczyk, stacyjka, zamki.... Albo wyłączyć immobiliser
mkm - 02-01-2018, 00:28
tresorex, a po co mu kupować silnik z osprzętem? Przecież to nie swap
mkm - 02-01-2018, 00:39
MKV, nie kombinuj, bo szkoda kasy
Prekaty Ci się wypaliły, bo coś było nie tak w silniku - żeby wytopić prekat i totalnie zakleić główny, nowemu " autu dla ludu" wystarczył powrót na 3cylindrach z niesprawną (działającą/niedziałającą) cewką autostradą z Wrocławia do Krakowa .
Jak Ci się uda kupić silnik z pewnego auta - a jest to dosyć proste, bo na szczęście te silniki nie sypały się zbyt często to myślę, że wszystko będzie ok
tresorex - 02-01-2018, 11:51
mkm, gale od początku produkcji do I liftu miały takie same silniki, a w drugim lifcie do tego samego silnika dodano 2 katalizatory zaraz przy głowicy, dodano 2 lambdy, moc była mniejsza o 3KM. Jeśli wsadzi silnik z I liftu bez katów i lambd to mu ciągle będzie świecił błędem. Jak już to lepiej zmienić cały silnik (blok + głowice) i wsadzić nowe używane katy. Może wystarczy zmienić kolektory na takie bez katów, dać ecu z I lifta i nie podłączać 2 lambd i by chodziło
Owczar - 02-01-2018, 13:02
Lepiej używane prekaty i silnik po lifcie. U siebie przerabialem silnik po 2 lifcie na przedlifta żeby wsadzić do starych sanek i magla. Niby wszystko działa - ale musiałem robić otwory na sondy w kolektorach i emulowac pracę sond za katami.
MKV - 08-01-2018, 13:28
Owczar napisał/a: | Lepiej używane prekaty i silnik po lifcie. U siebie przerabialem silnik po 2 lifcie na przedlifta żeby wsadzić do starych sanek i magla. Niby wszystko działa - ale musiałem robić otwory na sondy w kolektorach i emulowac pracę sond za katami. |
Innymi słowy najprościej będzie kupić silnik po lifcie tak jak jest, używane prekaty w dobrym stanie (tak jak już raz to zrobiłem) i po prostu to wymienić.
Na przeglądzie piwor potwierdził, że jest drobny wyciek spot tylnej głowicy więc będzie się trzeba rozejrzeć za silnikiem... może za jakimś 6A13TT, zrobić VR2 z ograniczeniem doładowania na 1 i 2 biegu... pomyślimy ale takie rzeczy to najwcześniej za rok.
Póki co wreszcie udało się zakończyć projekt modyfikacji hamulców czyli przód Dokuji RS 294mm z Outlandera, tył Rotinger 282mm wentylowane ze Space Wagona 2.4 GDI i do kompletu przewody hamulcowe w oplocie HELL'a - znacznie przyjemniej się na tym hamuje względem serii
Przy okazji też nowe większe zaciski zostały pomalowane proszkowo.
O kochanych polskich drogach i wymianie kilku wahaczy wolę nie wspominać bo tylko się człowiek denerwuje :/
Owczar - 08-01-2018, 14:00
Mój galant ma tylko jeden wahacz nieoryginalny i to tylko dlatego, że za późno zmieniłem gumkę sworznia na prostym.
MKV - 08-01-2018, 15:19
Owczar napisał/a: | Mój galant ma tylko jeden wahacz nieoryginalny i to tylko dlatego, że za późno zmieniłem gumkę sworznia na prostym. |
U mnie chyba Oyodo nie zdało egzaminu i teraz mam TRW.
MKV - 10-01-2018, 17:40
MKV napisał/a: | Póki co wreszcie udało się zakończyć projekt modyfikacji hamulców czyli przód Dokuji RS 294mm z Outlandera, tył Rotinger 282mm wentylowane ze Space Wagona 2.4 GDI i do kompletu przewody hamulcowe w oplocie HELL'a - znacznie przyjemniej się na tym hamuje względem serii
Przy okazji też nowe większe zaciski zostały pomalowane proszkowo. |
A tak to wygląda
bongo_22 - 12-01-2018, 00:26
tresorex, ja wywaliłem prekaty bo mi się jeden pokruszył, wstawiłem przedliftowe kolektory wydechowe i portki. Ze względu na to, że nie chciało mi się bawić w wymianę wiązki wstawiłem przedliftowy ECU i zrobiłem przejściówkę z poliftowego bo jest różnica w kostkach. Został wgrany nowy soft i hula. Oczywiście nie mam immo
Piwor - 17-01-2018, 07:28
Cytat: | Da się na pewno, ale dynamiczny start od zera praktycznie nie istnieje, poza tym nie można poszaleć w zakrętach bo auto nadal jest podsterowne |
Taaa, czytałem to odnośnie swojej Cari.
Owczar, każde 6A13 jest już do roboty. Niestety, uszczelniacze zaworowe będą do wyrzucenia.
Skatować blok? Nie wiem, nie widziałem. Nie blok 6Axx.
Odliftować silnik? Jaki to problem? Jakie wymiany kluczyków? Temat ćwiczony chociażby u bongo_22.
MKV, w końcu coś jest pod felgą.
Anonymous - 27-03-2018, 16:30
Kolega chyba widziany dzisiaj na lotnisku Chopina? Taki bialasek na podobnych felgach mi mignął:)
|
|
|