Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 21-10-2015, 14:00
| booohal napisał/a: | | A V40/Carisma? | Masz na myśli pompę z nich czy tarcze z zaciskami? Jeśli to drugie to dla mnie bez sensu z 2 powodów: po pierwsze mam zwrotnice z rozstawem otworów na jarzma zacisków 158 mm, więc dla tych 5 mm więcej na średnicy gra nie warta świeczki zeby zmieniać też zwrotnice, a po drugie wtedy wolałbym trochę więcej pracy włożyć i zamontować przednie i tylne hamulce od VR-4, tymbardziej, że mam je pod ręką. Zmiana felg na 5x114,3 to nie duży problem, bo wybór w 18 calowych felgach 5x114,3 jest dużo większy niż w 4x114,3.
eremita - 21-10-2015, 14:28
| Hugo napisał/a: | | . Zmiana felg na 5x114,3 to nie duży problem, bo wybór w 18 calowych felgach 5x114,3 jest dużo większy niż w 4x114,3. |
A do tego pięcioramienna felga lepiej wygląda z pięcioma śrubami
Bo najgorzej wygląda pięcioramienną felgę gdzie jedna śruba wchodzi w ramie a druga pomiędzy
Też myślałem o przekładce na większe tarcze tylko żeby to pasowało i nie trzeba było wiercić dziury w tarczy jak w przypadku tarcz od outlandera
W poprzednim galu jak miałem 18 to te hamulce z gala śmiesznie wyglądały takie malutkie
booohal - 21-10-2015, 14:29
Nie, nie. O pompę z servo mi chodzi.
Hugo - 21-10-2015, 14:46
| booohal napisał/a: | | O pompę z servo mi chodzi. | Z tego co patrzyłem to większość miała pompy o średnicy 23,8 mm, rzadko 22,2 mm. Tą pierwszą mam pod ręką, może warto zamontować na próbę? Nie wiem jak Carisma hamuje, ale żony Space Star, który też ma pompę 23,8 mm hamuje doskonale. Tarcze 256/24 mm i jeden tłoczek, a jak się przesiadam z Gala to muszę uważać, bo juz nie raz po muśnięciu pedału hamulca wylądowałem klatą na kierownicy. Takie brzytwy w Galu to moje małe marzenie...
Tylko czy różnica 1,6 mm na średnicy pomiedzy pompką z Gala a Carismy moze dać jakiś efekt? Chyba jak nie spróbuję to się nie przekonam
Jest oczywiscie problem, bo wejście bocznej rurki płynu w pompce z Carismy jest z przeciwnej strony i nie wiem czy da się dogiąć oryginalną rurkę. Tak czy inaczej mam na czym testować i w piatek będę próbował.
Jak pompa 23,8 mm nic albo niewiele da to można poszukać tej mniejszej, czyli 22,2 mm z Carismy albo z Colta CJ0. Idealnym wyjściem byłaby pompa od anglika, bo ma wyjście po prawidłowej stronie, ale nikt już chyba nie sprowadza takich starych aut z kierownicą po prawej stronie
booohal - 22-10-2015, 11:35
No właśnie o to mi chodzi. Nie słyszałem żeby ktoś z S/V40 narzekał na hamulce, nawet w wersji T4, która te 200KM ma, a przód tylko 281mm, tył 260mm. Ciekawe czy mają korektor Skoro układ tarcze, klocki jest podobny to chyba tylko pompa i servo może mieć coś do gadania.
Chociaż teraz w sedanie po wyrzuceniu korektora i na dobrym klocku nie mogę narzekać na hamowanie w nim. Raz spadłem pod kierownicę prawie jak mi sarna wyleciała
Teraz przody mam ponad 4kN i tyły ponad 2kN (ale tył jeszcze i tak do regeneracji)
Hugo - 22-10-2015, 13:10
Spróbuje pompy 23,8 mm z Carismy/Volvo S/V40, jak nie będę zadowolony to idę na całość i wymieniam hamulce przód-tył na Legnumowe. Mam nadzieję, że uda się jeszcze przed zimą.
vrangsinn - 22-10-2015, 14:14
| booohal napisał/a: | No właśnie o to mi chodzi. Nie słyszałem żeby ktoś z S/V40 narzekał na hamulce, nawet w wersji T4, która te 200KM ma, a przód tylko 281mm, tył 260mm. Ciekawe czy mają korektor Skoro układ tarcze, klocki jest podobny to chyba tylko pompa i servo może mieć coś do gadania.
Chociaż teraz w sedanie po wyrzuceniu korektora i na dobrym klocku nie mogę narzekać na hamowanie w nim. Raz spadłem pod kierownicę prawie jak mi sarna wyleciała
Teraz przody mam ponad 4kN i tyły ponad 2kN (ale tył jeszcze i tak do regeneracji) |
po regeneracji u siebie na tyle mam ponad 3kN
booohal - 22-10-2015, 14:21
| Hugo napisał/a: | | Spróbuje pompy |
A może w servo tkwi problem?
| vrangsinn napisał/a: | | po regeneracji u siebie na tyle mam ponad 3kN |
Jaką masz sumaryczną? Ja chciałbym dojść do około 15kN. Chociaż już teraz jest na prawdę dobrze.
Hugo - 22-10-2015, 15:27
| booohal napisał/a: | | A może w servo tkwi problem? | A co moze się w nim popsuć? Inne (większe) nie wejdzie do Gala, bo jest tam strasznie ciasno i już oryginalne wchodzi na styk.
vrangsinn - 22-10-2015, 17:52
| booohal napisał/a: | | Hugo napisał/a: | | Spróbuje pompy |
A może w servo tkwi problem?
| vrangsinn napisał/a: | | po regeneracji u siebie na tyle mam ponad 3kN |
Jaką masz sumaryczną? Ja chciałbym dojść do około 15kN. Chociaż już teraz jest na prawdę dobrze. |
nie che skłamać, nie zrobiłem zdjęcia jak badałem układ po regeneracji...napewno było coś koło 14kN ale nie pamiętam czy 15kN...przekroczyło...poszukam gdzieś wyników, albo podjadę na badanie to spr.
sveno - 22-10-2015, 18:35
| vrangsinn napisał/a: | | po regeneracji u siebie na tyle mam ponad 3kN | jak? Wywaliłem kolektor, wymieniłem płyn, dałem nowe miękkie klocki (Brembo) odpowietrzyłem cały układ i tył ledwo przekroczył 2kN. Gumki nowe, tłoczek wciskam palcami, prowadnice chodzą super.
Co jeszcze mogę poprawić?
booohal - 22-10-2015, 19:40
No pozostaje jeszcze kwestia jak kto sprawdza hamulce na SKP
Jak wcisnąłem na chama od razu to mi przód 1,5kN wyszedł
booohal - 22-10-2015, 19:41
| Hugo napisał/a: |
A co moze się w nim popsuć? Inne (większe) nie wejdzie do Gala, bo jest tam strasznie ciasno i już oryginalne wchodzi na styk. |
Nie chodzi mi o to, że nasz się psuje. Może to kwestia konstrukcji, pojemności, wydajności...? Teoretyzuję.
Hugo - 22-10-2015, 21:25
booohal, no chyba, że tak. Coś musi być nie tak, albo serwo albo pompa.
Krzyzak - 22-10-2015, 21:30
| Cytat: | | A co moze się w nim popsuć? | membrana na przykład; w manualu jest opisane jak sprawdzić czy serwo nie puszcza
|
|
|