Forum ogólne - Ceny paliw
jkruk90 - 15-03-2011, 18:47
Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł.
> >
> > Przeczytaj do końca!
> >
> > Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 5 PLN za
> > litr, a potem może i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej
> > sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", które
> > przeprowadzane były kilka miesięcy temu. Producenci paliw śmiali się
> > jedynie, bo wiedzieli, że nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc
> > samych siebie, rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to
> > bardziej
> > niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale myśląc o tamtym
> > pomyśle
> > powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj
> > proszę i przyłącz się!
> > Firmy paliwowe i państwa OPEC ciągle uważają, że koszt litra paliwa
> > jest
> > niski. Musimy wiec podjąć radykalne kroki, aby nauczyć ich, że to
> > kupujący kontrolują rynek, a nie sprzedający. Przy cenach paliw
> > rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję...
> > Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, że ceny paliwa idą w dół jest
> > trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy
> > zrobić to BEZ narażania się na niewygody.
> >
> > Oto pomysł:
> > Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW, a najlepiej
> > niczego
> > od dwóch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą
> > sprzedawali paliwa, będą zmuszeni do obniżenia ceny, jeśli obniżą
> > ceny,
> > inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć
> > efekt musimy pozbawić te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom
> > jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej, a dowiesz się jak
> > dotrzemy do milionów.
> >
> > Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do
> > kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10
> > i
> > tak dalej to już w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów
> > ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych 10... Wszystko, co
> > należy
> > zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób i nie kupować
> > paliwa
> > na stacjach BP i STATOIL.
> > To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto otrzyma
> > tę
> > wiadomość prześle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów
> > konsumentów w ciągu 8 dni!
> >
> > Założę się, że nie sądziłeś, że masz taki potencjał, prawda?
> > W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli spadnie na
> > nią
> > wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu. Jeśli
> > uważasz, że ta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość.
> >
> > WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AŻ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU
> > (ok.
> > 3,5 PLN /litr). Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie
> > kupuj
> > paliwa na BP i STATOIL. Kupuj na wszystkich innych tylko nie na tych
> > dwóch.
JCH - 15-03-2011, 19:02
Marcin-Krak napisał/a: | 15 zł za wyrobienie.
15 zł za rezygnację.
I jeszcze jakieś inne opłaty | Oooooo!!!
To niech się w pocałują
Mr V - 15-03-2011, 21:16
jkruk90 napisał/a: | Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł.
> >
> > Przeczytaj do końca!
> >
> > Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 5 PLN za
> > litr, a potem może i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej
> > sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", które
> > przeprowadzane były kilka miesięcy temu. Producenci paliw śmiali się
> > jedynie, bo wiedzieli, że nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc
> > samych siebie, rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to
> > bardziej (...) |
Nie chce nikogo urazić, ale chyba trzeba upaść na głowę żeby tankować na BP i Statoil widząc ichniejsze ceny... jest tyle innych dostawców - tańszych. Osobiście, chcąc nie chcąc popieram tę akcję. i polecam stronę www.stacjebenzynowe.pl - aktualne ceny większości stacji w polsce.
Jackall - 15-03-2011, 21:32
jkruk90 napisał/a: | Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł. |
Nie uważam żeby to był dobry pomysł.
Po pierwsze to nic nie da. A po drugie wg mnie taki "apel" pewnie wystosował ktoś z orlenu albo lotosu.. Równie dobrze można bojkotować wszystkie stacje paliw a nie tylko te dwie do czasu aż obniżą ceny. Inną sprawą jest fakt że sama stacja benzynowa ma znikomy procent ceny litra paliwa "dla siebie". Rozsądniejszym byłby bunt przeciwko wszelakim podatkom zawartych w paliwie.
Mr V wielokrotnie widziałem sytuacje, że cena Pb na BP Mateczny była niższa o 10-12gr niż na innych stacjach w okolicy włączając w to Neste i Tesco nawet po rabacie z zakupów. Więc jeśli możesz to podaj mi na których stacjach BP czy Statoil jest a taka drożyzna w porównaniu z innymi?!?
Radowan - 15-03-2011, 22:51
Cytat: | Więc jeśli możesz to podaj mi na których stacjach BP czy Statoil jest a taka drożyzna w porównaniu z innymi?!? |
Polecam porównanie stacji na obwodnicy Jeleniej G.
Po drodze na odcinku kilometra dwóch jest 4 stacje:
Lukoil, Statoil, PB Tesco(Orlen)
Nie podam dzisiaj konkretnych cen, ale Statoil o ile się nie mylę co najmniej postradał rozum z tak wywindowanymi cenami...
I nie tylko W JG ceny na tej stacji są tak wysokie.
Co ciekawe, na dwóch stacjach Orlenu oddalonych od siebie o kilkanaście kilometrów, różnica w cenie paliwa sięgnęła 15gr/l. Mam na myśli stacje we Wróblowicach i Środzie Śl. na trasie nr 94
(Chciałbym zachować prawo do edycji posta celem uaktualnienia o ceny)
m6riano - 15-03-2011, 23:49
Widzę że jeśli chodzi o cene LPG to narazie nikt mnie nie przebija..;-)
(tyły OBI Radzymińska 2,41zł)
Mr V - 16-03-2011, 01:41
Jackall napisał/a: |
Mr V wielokrotnie widziałem sytuacje, że cena Pb na BP Mateczny była niższa o 10-12gr niż na innych stacjach w okolicy włączając w to Neste i Tesco nawet po rabacie z zakupów. Więc jeśli możesz to podaj mi na których stacjach BP czy Statoil jest a taka drożyzna w porównaniu z innymi?!? |
BP - Kraków, Bora-Komorowskiego 39 - 5,09 zł/litr
STATOIL - Kraków, Armii Krajowej 10 - 5,23 zł/litr lub obok mnie - mogilska 81 - 5,08 zł/litr
NIEZRZESZONA "MPO" - Kraków, Nowohucka 1 4,95 zł/litr
Jackall
Osobiście nie widziałem takiej sytuacji o której mówisz, że na BP czy STATOIL było taniej niż np. na MPO czy Carrefour. Co do Neste to sie zgodzę, bo oni ostatnimi czasami zaczęli szaleć z cenami. Ale tak jak widzisz, ceny zmieniają się z dnia na dzień. Nie chce się tu wdawać w konflikt z Tobą z powodu cen paliw bo i tak już dość mi to nerwów naszarpało biorąc pod uwagę spalanie mojego miśka... Ja uważam, że te stacje są i jeszcze długo będą drogie. Tak samo jak Orlen czy Lotos. Osobiście zawsze staram się znaleźć jakąś tańszą alternatywę i w 99% przypadków mi się to udaje.
Nie wiem ile masz lat i jak Ci się w zyciu powodzi, ale ja jestem kierowcą stosunkowo młodym bo niecały rok temu zdałem prawko, mam 19 lat i dla mnie cena paliwa ma różnice, nawet te 10 groszy. Co do BP to jedyne co tam tankuję to gaz. I to do samochodu taty więc nie mnie patrzeć na ceny. Pozdrawiam
gzesiolek - 16-03-2011, 08:16
Mr V, stacje lokalne i marketowe prawie zawsze beda tansze niz markowe sieciowki...
ale juz miedzy Statoil, BP, Shell, Orlen, Lotos roznic nie ma... tzn. jak wi jednym miejscu jedna z nich jest najtansza to w drugim jest najdrozsza...
co do szukania alternatyw, to tylko kwestia czy po drodze masz tansza stacje czy nie... bo jak masz jechac dodatkowe pare km do jakiejs stacji to te 10-20gr/l niekoniecznie okaze sie jakakolwiek oszczednoscia, zwlaszcza ze trzeba policzyc jeszcze czas na to poswiecony... bo na baku oszczedzisz te 5-10zł, ale stracisz spalony 1l paliwa i dodatkowe 15min... to takie same oszczednosci, jak jechanie na drugi koniec miasta do marketu bo sa jogurty za pol ceny... Polak potrafi...
zeby nie bylo OT:
wczoraj rano na Shellu na Konopnickiej w Kraku byla jeszcze cena:
4,99 za PB95 i ON
popoludniu jak wracalem z pracy juz bylo
5,05 za PB95 i ON
Mr V - 16-03-2011, 10:45
gzesiolek napisał/a: | Mr V, stacje lokalne i marketowe prawie zawsze beda tansze niz markowe sieciowki...
ale juz miedzy Statoil, BP, Shell, Orlen, Lotos roznic nie ma... tzn. jak wi jednym miejscu jedna z nich jest najtansza to w drugim jest najdrozsza...
co do szukania alternatyw, to tylko kwestia czy po drodze masz tansza stacje czy nie... bo jak masz jechac dodatkowe pare km do jakiejs stacji to te 10-20gr/l niekoniecznie okaze sie jakakolwiek oszczednoscia, zwlaszcza ze trzeba policzyc jeszcze czas na to poswiecony... bo na baku oszczedzisz te 5-10zł, ale stracisz spalony 1l paliwa i dodatkowe 15min... to takie same oszczednosci, jak jechanie na drugi koniec miasta do marketu bo sa jogurty za pol ceny... Polak potrafi...
|
Masz racje, oczywiście. Dlatego do tankowania też trzeba mieć olej we łbie. Akurat jedną z tych alternatyw mam koło siebie jeśli chodzi o gaz, to najtańsza stacja jest kawałek za Nową Hutą - jedną ze "skrajnych" (mam na myśli, że można z niej wyjechać z miasta) dzielnic krakowa. Normalnie bym tam sie nie wlekł po gaz, ale jak sie przejeżdza akurat a bak zaczyna świecić pustką - czemu nie ?
Dziwi mnie temat BioON - wie ktoś może czym się to różni od zwykłego ? Kosztuje 4,30zł/l i jest tylko na jednej stacji w krakowie, którą znam. Mianowicie na Bliskiej. Dla porównania zwykły ON kosztuje już coś w granicach 95, czyli koło 4,96zł/l
Jackall - 17-03-2011, 00:58
Mr. V, tu nie chodzi o to ile kto ma lat czy jak mu się powodzi bo na zdrowy rozum nie ma potrzeby przepłacać za poszczególne produkty. Musisz jednak pamiętać, że na stacjach sieciowych są większe szanse, że paliwo będzie odpowiedniej jakości. W największym stopniu tyczy się to stacji LPG na których jest najłatwiej o przekręty. I jednoczenie nie twierdzę, że każda mała stacja LPG robi wałki
BioDiesel jest to zwykły ON z domieszkami naturalnych komponentów lub całkowicie się z nich składających. Ten rodzaj paliwa jest często nie zalecany do nowych typów silników z wysokociśnieniowym wtryskiem paliwa ze względu na bardzo czułe na jakość paliwa wtryskiwacze.
Yoshiko - 17-03-2011, 11:06
Statoil
Pb 95 - 5,09
ON - 5,05
gaz - 2,64
Fragu - 17-03-2011, 12:46
Bydgoszcz Auchan
LPG 2.41
Na Pb chwilowo wolę nie patrzeć
emilio_09 - 17-03-2011, 13:40
jkruk90 napisał/a: | WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AŻ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU
> > (ok.
> > 3,5 PLN /litr) |
nie wytrzymamy.....to nie realne niestety
bastek - 17-03-2011, 13:48
jkruk90 napisał/a: | WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AŻ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU
> > (ok.
> > 3,5 PLN /litr). |
tak jak ktoś wcześniej napisał - czemu akurat te 2 firmy? a nie 3? albo jedna?
ja akurat też przyłaczyłem sie do protestu. BP nie mam po drodze, a statoli drogi, więc nie tankuję
poza tym - mogę sie przyłaczyć do protestu "nie tankuj przez tydzień"
tylko - co byś powiedział, jakbyś sam pojechał do lekarza, czy zawiózł babcię jako dobry wnuczek, a tam napis - doktor strajkuje nie tankuje, nie przyjechal dziś.
nierealne
---------
w lublinie pekło 5 zł na wielu stacjach. jeszcze poniżej tesco, carrefour, bliska, łukoil. reszta przekroczyło 5 zł za pb95
gaz stoi 2,47-2,54
sebekColt97 - 17-03-2011, 13:52
na stacjach Bliska jest takie samo paliwo jak na Orlenie? czym różnią te stacje, czy program vitay jest na obu?
|
|
|