To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

Marcino - 08-02-2018, 12:05

Ściągacze potrzebujesz?
Krzyzak - 08-02-2018, 14:44

Tak. Właśnie jestem na etapie oddzielania łożysk, zamówiłem nowe wczoraj, może na jutro przyjedzie transport. Jesteś w domu? - bo chciałem już do Bolmetu jechać zobaczyć jakie separatory mają i po ile.
Krzyzak - 09-02-2018, 17:57

Przyjechały nowe graty - tarcze+klocki TRW 276mm, uszczelniacze skrzyni - oryginały, komplet japońskich łożysk do skrzyni: NSK na wałek sprzęgłowy przód, koyo na mechanizm różnicowy i NTN na pozostałe
przy okazji pytanie - którą stroną wbić simmering skrzyni na wałku sprzęgłowym, bo zapomniełem podczas zdejmowania? - ma odrzutnik na wardze, wiec pewnie po kierunku poznam, ale może ktoś z pamięci wie?

do tego poduszka silnika od se7en bo nowej niestety nigdzie nie ma
w poczekalni jest też reparaturka pompy sprzęgła i wysprzęglika, nowy DOT-4, odpowietrzniki hamulców i wysprzęglika

niestety nie udało mi się kupić odklejaczy do bieżni, więc prace się odsuwają w czasie

Krzyzak - 18-02-2018, 10:51

Był czas, że czekałem na Marcino i jego ściągacze do łożysk, więc zrobiłem regenerację pompy sprzęgła i wysprzęglika. Ostatnia taka operacja była w 2004 lub 2005 r i od tamtej pory nie zmieniałem płynu. Więc to był dobry ruch. A jak się ściągacz pojawił, w piątek, to wczoraj już skrzynię poskładałem :)

areksz121 - 18-02-2018, 12:25

Widać postępy, uwielbiam takie fotki :wink: Dokładnie jakbym swoją skrzynkę widział dwa lata wstecz.
Marcino - 18-02-2018, 22:47

Heh... na ostatnim zdjęciu wyglada jak nowa.
Fajna prasa.... co za siłownik jest na niej?

Krzyzak - 19-02-2018, 09:40

Marcino napisał/a:
co za siłownik jest na niej?
12T, daje radę, za 350 zł kupiłem, więc nie są to drogie rzeczy...

BTW - chyba coś źle zrobiłem bo po wrzuceniu jakiegokolwiek biegu nie jestem w stanie kręcić wałkiem sprzęgłowym...
muszę się zabrać za rozbiórkę...
chyba podkładka wałka zdawczego za gruba albo zębatka 5 biegu na wałku pośrednim...

jacek11 - 19-02-2018, 17:25

Krzyzak napisał/a:
12T, daje radę, za 350 zł kupiłem, więc nie są to drogie rzeczy...

Robił Ci to ktoś?

areksz121 - 19-02-2018, 22:31

Może wskakują dwa biegi równolegle :mrgreen:

A poważnie to najprędzej wałek zdawczy bo nie ma go jak rękami zakręcić. Sprzęgłowy, pośredni i dyfer osobno sprawdzałem w swojej, a zdawczy jednak ciężko sprawdzić. Kluczem za wałek po wbiciu jedynki też nie idzie? A wsteczny dobrze złożyłeś?

Krzyzak - 19-02-2018, 22:33

nie no panie - z Allegro :)
takie cosik na przykład: http://allegro.pl/prasa-h...6834837240.html

problem ze skrzynią namierzony :) - jednak kierunek założenia zębatki 5 biegu na wałku pośrednim ma znaczenie :)
coś czułem że mi płynie przy dokręcaniu i już rozumiem dlaczego :) - aż się o obudowę zaparała i stąd problem z kręceniem
na szczęście poprawka zajęła 10 minut

areksz121 - 19-02-2018, 22:37

W manualu było chyba o tym :wink: Chyba że chodzi o tę wąską dokładkę zębatki co chyba luz na zębach kasuje czy coś w tym stylu.
Krzyzak - 20-02-2018, 13:01

nie nie - chodzi o całą zębatkę... co śmieszniejsze - różnica w wysokości między zębatką 5 biegu na wału pośrednim i sprzęgłowym przy złym założeniu wynosi max. 0.5mm - na oko ciężko nawet wyczuć, że jest źle
Marcino - 20-02-2018, 14:12

Wytarło by się w obudowie te 0.5mm :)
Krzyzak - 20-02-2018, 21:23

No widzisz - a ja głupi rozkręcałem to jeszcze raz... faktycznie jest to jakiś pomysł w takich przypadkach.
A gdyby ktoś się zastanawiał czy można skrzynię:
- zdjąć samemu
- wyjąć bez pomocy jakiegokolwiek sprzętu pomocniczego
- z poziomu podłogi bez podnośnika czy kanału
- używając tylko 2 tradycyjnych lewarków
- a potem ją samemu założyć w tych samych warunkach
to odpowiem - tak da się :)

(edit - żaba od spodu podłożona była później - tylko w celu podniesienia skrzyni, żeby poduszkę przykręcić)

Może zajmie to więcej czasu, ale satysfakcja gwarantowana...
W garażu chłodzi się i czeka na pierwsze odpalenie dobra whisky :)
A to może nastąpić dość szybko... Może nie w ten weekend i nie w następny ze względu że nie będzie mnie w domu, ale wyjazd z garażu za 3 tygodnie jest całkiem realny...

jacek11 - 20-02-2018, 21:40

Krzyzak napisał/a:
nie no panie - z Allegro
takie cosik na przykład: http://allegro.pl/prasa-h...6834837240.html

Nie opłaca się samemu robić :roll:
Krzyzak napisał/a:
W garażu chłodzi się i czeka na pierwsze odpalenie dobra whisky

Mniam :mrgreen: