[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
jAZZMAN - 19-03-2012, 21:02
A czy pompa paliwowa nie jest odłączana gdy samochód działa na LPG? Może pobrać informację z pompy?
nevercry - 19-03-2012, 21:38
Cytat: | pod warunkiem, że podczas pracy na gazie sygnał wtrysków benzynowych jest wygaszany |
żaden problem. Ciągniemy 2 kabelki do bloku silnika, jeden wpinamy we wtryskiwacz benzynowy a drugi w gazowy. Jak samochód chodzi na gazie to nie pracują wtryski benzynowe i odwrotnie, jak chodzi na benzynie to nie pracują wtryski gazowe. Wówczas można kompletnie zrezygnować z kabelka który aktualnie wykrywa załączona instalacje gazową tylko sugerować się tym z jakich wtryskiwaczy mamy podane impulsy.
edyta:
tws nie przeczytałem Twojego wcześniejszego posta:
Cytat: | Auto chodzi na benzynie - są czasy wtrysków benzynowe i nie powinno być czasów wtrysków gazowych, ale nie jest to warunek wystarczający, co jak np. jedziemy na gazie i zaczniemy przez kilka sekund hamować silnikiem? Czasy wtrysków gazowych spadną do zera na dłuższą chwile a auto dalej chodzi na gazie. |
Nie da się hamwać silnikiem przy zerowym spalaniu dłużej niż kilka sekund. Jeżeli zanikną impulsy gazowe a auto jedzie na gazie (hamowanie silnikiem) to niech interpretuje to jako jazdę na gazie i tyle. Przełączenie na benzynę ma nastąpić w momencie pojawienia się impulsów z wtryskiwacza benzynowego. Niech UKP reaguje na pojawienie się impulsów a nie ich zanikanie. A jeśli zanikną to niech interpretuje to jako dalszą jazdę na poprzednim stanie.
tws - 21-03-2012, 18:44
no to własnie to napisałem i tak jest zrobione, ale będzie to działać niezawodnie tylko jak impulsy wtrysku benzynowego pobierzemy przy samej kostce od wtrysku (tam gdzie jest odcinana podczas pracy na gazie)
wersja 2.0.4 gotowa - współpracuje z LCD i OLED'em, UKP automatycznie wykrywa który wyświetlacz jest podłączony
jeżeli chodzi o pomiary spalania lpg z czasów wtrysków gazowych -> strona 46 w nowej instrukcji http://www.telwis.pl/down...uzytkownika.pdf
Adaptery do OLED'ów już są, teraz tylko czekamy na dostawę samych oledów, może się jeszcze z tydzień zejść bo celnicy przetrzymają.
Więcej info o oledach już na stronie http://www.telwis.pl/wywi...-pix-p-133.html
Tomek - 24-03-2012, 21:12
stałą wtrysku PB wpisałem 400, po tym co poczytałem tutaj na forum
stałą wtrysku LPB ustawiłem na pałe 480, po pierwszej korekcie po trasie wychodzi mi 459,75
amen
mar111cin - 25-03-2012, 10:51
Artur, teraz to będzie trochę wymysł, ale zapytać zawsze można.
Dużą trudnością było by zaimpletowanie w UKP takiej funkcji jak ma to :
http://allegro.pl/wyswiet...2216313547.html
tws - 25-03-2012, 11:05
pomysł ciekawy, wysłałem do gościa zapytanie o możliwości montażu czujników w skrzyni w aucie osobowym - ja na razie tego "nie widzę"
nevercry - 25-03-2012, 11:12
Cytat: | "tylko dla bardzo zaawansowanych" |
Nie straszcie ludzi tym hasłem bo zwątpią na starcie ;] Tam nic zaawansowanego nie ma...
tws - 25-03-2012, 11:13
nevercry napisał/a: | Cytat: | "tylko dla bardzo zaawansowanych" |
Nie straszcie ludzi tym hasłem bo zwątpią na starcie ;] Tam nic zaawansowanego nie ma... |
jakbyś zobaczył z jakimi klientami mamy kontakt, to byś to wrzucił do kategorii: "mega ultra bardzo zaawansowane, nie rusz jak nie potrafisz" ;D
mar111cin - 25-03-2012, 11:35
Powiem Artur tak :
wczoraj kupiłem taką krowę (motocykl), że mam zamiar zamontować w niej UKP (tylko najpierw muszę sprawdzić jak jest z ciśnieniem na listwie wtryskowej). Dlatego pytam o ten bajer czysto pod ten motocykl, ale faktycznie w samochodzie też by to było ciekawe z biegami.
A w motocyklu to jest bardzo przydatna rzecz, bo przy żonglowaniu biegami w pewnym momencie się już gubisz, na którym biegu jedziesz.
tws - 25-03-2012, 11:37
to chyba najprościej będzie kupić ten wskaźnik ledowy do tego gościa - drogi nie jest.
Jeżeli chodzi o ciśnienie to od 2.0.4 może być zmienne, ale musi być możliwość jego pomiaru (czujnik ciśnienia LINIOWY 0-5V podłączany pod wejście adc1/adc2)
mar111cin - 25-03-2012, 11:38
Najładniej znowu będzie, jak wszystko będzie w jednym wyświetlaczu
milo - 25-03-2012, 14:25
mar111cin napisał/a: | A w motocyklu to jest bardzo przydatna rzecz, bo przy żonglowaniu biegami w pewnym momencie się już gubisz, na którym biegu jedziesz. |
Mam taki wyświetlacz biegów w motocyklu bardzo przydatne urządzenie
adaxo - 25-03-2012, 22:18
tws,
Mam pytanko, po pobraniu najnowszej wersji softu z Waszej www podczas próby podłączenia z UKP mam komunikat ze ta wersja jest nie kompatybilna z moim UKP, i teraz mam pytanie, co trzeba zrobić żeby można było używać najnowszej wersji softu???? mój egzemplarz kupiłem na GB z UK organizowanego przez Swinksa
swinks_UK - 25-03-2012, 22:28
Adam, masz tutaj:
http://www.clubvr4.com/fo...puter-FAQ/page9
post nr 179.
Cytując NJ: "Search IS your friend"!
adaxo - 25-03-2012, 23:16
Hehe, OK OK
czyli jesteśmy 'skazani; na używanie starszej wersji softu??,a co będzie z tym nowym wyświetlaczem?? jak będziemy go podpinać to musi być już ten nowszy soft żeby działał??
|
|
|