To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

marmach - 12-02-2010, 10:41

Lestat napisał/a:
po kiego grzyba to tam jest...

Ktoś miał taką koncepcję... :mrgreen:

Trik - 12-02-2010, 11:11

marmach napisał/a:
Gdy kręcę kierownicą bliżej oporu w prawo i w lewo słychać jakieś delikatne skrzypienie

To raczej efekty dźwiękowe od wspomagania, w końcu elektryczne mamy w 1.5, które dochodząc do kończa jakoś tak śmiesznie brzęczy/bucząc/ skrzypi. :D

gzesiolek - 12-02-2010, 11:19

Ja tam sie wypustkami nie przejmuje, bo w staruszce Civicu tez cos takiego mialem ale solidniejsze stalowe, tzn wypustki ktore byly polozone jakies 3cm nizej niz zderzak i wszedzie nimi po kraweznikach rysowalem... tylko ze w Hondzie to sie siedzialo praktycznie na asfalcie... przeswit to byl chyba w porywach 10-12cm i tam kazdy kraweznik wydawal sie olbrzymi... Lancerek ze swoim przeswitem to dla mnie teraz wrecz terenowka... ;)
Lestat - 12-02-2010, 11:27

jaca71 napisał/a:
Osłona aerodynamiczna koła - wszystko dla mniejszego spalania
Aha cos mi sie wydaje ze z tych wypustek to taka osłona areodynamiczna jak z koziej ....trąbka ;-)

marmach napisał/a:
Ktoś miał taką koncepcję...
heheh ciśnie mi się na usta cytat z Misia - "Od koncepcji to jestem tutaj ja..." ;-)

Dobra niech im ziemia lekka bedzie, miała byc osłona to jest ;-)

jaca71 - 12-02-2010, 12:02

Lestat napisał/a:
Aha cos mi sie wydaje ze z tych wypustek to taka osłona areodynamiczna jak z koziej ....trąbka ;-)

Oczywiście widziałeś wyniki badań z tunelu aerodynamicznego. ;) Odsunięcie strugi powietrza od kół to jest cel tego czegoś zwanego wypustkami.

BTW. Dokładnie takie same ma najnowszy Accord :)

Lestat - 12-02-2010, 12:56

jaca71, nie uwierze poki nie zobacze jak to sie ma o wynikow spalania i predkości...widziałeś wyniki?
jaca71 - 12-02-2010, 14:34

Ja tez wyników nie mam. Ale... na chłopski rozum co innego to może być? No proszę o lepsze pomysły od mojego ;)
marmach - 12-02-2010, 15:40

jaca71 napisał/a:
Ja tez wyników nie mam. Ale... na chłopski rozum co innego to może być? No proszę o lepsze pomysły od mojego

Bo ktoś miał taką koncepcję... :mrgreen:
Bareja forever

gzesiolek - 12-02-2010, 16:05

a zeby nie meczyc silnika najezdzaniem na zbyt wysokie krawezniki :P
jaca71 - 12-02-2010, 16:10

gzesiolek napisał/a:
a zeby nie meczyc silnika najezdzaniem na zbyt wysokie krawezniki :P

Raczej sprzęgła.
E no bez jaj, abo jest 15cm abo nie ma ;) Co to jest 15cm przy 16 calowych kołach z profilem opon 60? To nawet nie sięga 1/3 koła :)

tomekrvf - 13-02-2010, 00:50

Lestat napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Osłona aerodynamiczna koła - wszystko dla mniejszego spalania
Aha cos mi sie wydaje ze z tych wypustek to taka osłona areodynamiczna jak z koziej ....trąbka

Drugą funkcją osłony jest zmniejszenie hałasu - struga powietrza nie uderza w obracające się koło.

Lestat - 13-02-2010, 07:45

Wiecie co...cholernie mi trudo uwierzyć w cudowna moc tych 1,5-2 cm wypustek...jesli to naprawde az taki wplyw ma na halas i zuzycie paliwa to chyle czola ...
Uwex - 13-02-2010, 09:25

Lestat - a przyjrzałeś się kiedyś samochodom startującym w serii DTM ? Na nich jest tyle różnych małych wypustek , spoilerków i to w różnych dziwnych miejscach , że można by pomyśleć , że ktoś z nudów je tam pomontował . A przecież do wyścigów auta są szykowane bardzo pod kątem Cx .
Lestat - 13-02-2010, 09:48

Uwex napisał/a:
Lestat - a przyjrzałeś się kiedyś samochodom startującym w serii DTM ? Na nich jest tyle różnych małych wypustek , spoilerków i to w różnych dziwnych miejscach , że można by pomyśleć , że ktoś z nudów je tam pomontował
Jasne rozumiem, tyle ze jak sam zauwazyles - te auta cale w sobie sa przygtowane pod katem areodynamiki - spojlery pod zderzakiem na klapie bagaznika wloty powietrza w drzwiach itd - a teraz porownaj to z cywilna wersja Lancera - jak sądzisz ile paliwa zaoszczedzisz na tych dwoch wypustkach i o ile zredukowal sie poziom halasu...moim zdaniem korzysci sa znikome wiec moze mogli sobie to podarowac...
April77 - 13-02-2010, 09:54

Uwex napisał/a:
Lestat - ....................................... . A przecież do wyścigów auta są szykowane bardzo pod kątem Cx .

A jaki współczynnik Cx ma lancer? wie ktoś?