[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
marmach - 12-02-2010, 10:41
Lestat napisał/a: | po kiego grzyba to tam jest... |
Ktoś miał taką koncepcję...
Trik - 12-02-2010, 11:11
marmach napisał/a: | Gdy kręcę kierownicą bliżej oporu w prawo i w lewo słychać jakieś delikatne skrzypienie |
To raczej efekty dźwiękowe od wspomagania, w końcu elektryczne mamy w 1.5, które dochodząc do kończa jakoś tak śmiesznie brzęczy/bucząc/ skrzypi.
gzesiolek - 12-02-2010, 11:19
Ja tam sie wypustkami nie przejmuje, bo w staruszce Civicu tez cos takiego mialem ale solidniejsze stalowe, tzn wypustki ktore byly polozone jakies 3cm nizej niz zderzak i wszedzie nimi po kraweznikach rysowalem... tylko ze w Hondzie to sie siedzialo praktycznie na asfalcie... przeswit to byl chyba w porywach 10-12cm i tam kazdy kraweznik wydawal sie olbrzymi... Lancerek ze swoim przeswitem to dla mnie teraz wrecz terenowka...
Lestat - 12-02-2010, 11:27
jaca71 napisał/a: | Osłona aerodynamiczna koła - wszystko dla mniejszego spalania | Aha cos mi sie wydaje ze z tych wypustek to taka osłona areodynamiczna jak z koziej ....trąbka
marmach napisał/a: | Ktoś miał taką koncepcję... | heheh ciśnie mi się na usta cytat z Misia - "Od koncepcji to jestem tutaj ja..."
Dobra niech im ziemia lekka bedzie, miała byc osłona to jest
jaca71 - 12-02-2010, 12:02
Lestat napisał/a: | Aha cos mi sie wydaje ze z tych wypustek to taka osłona areodynamiczna jak z koziej ....trąbka |
Oczywiście widziałeś wyniki badań z tunelu aerodynamicznego. Odsunięcie strugi powietrza od kół to jest cel tego czegoś zwanego wypustkami.
BTW. Dokładnie takie same ma najnowszy Accord
Lestat - 12-02-2010, 12:56
jaca71, nie uwierze poki nie zobacze jak to sie ma o wynikow spalania i predkości...widziałeś wyniki?
jaca71 - 12-02-2010, 14:34
Ja tez wyników nie mam. Ale... na chłopski rozum co innego to może być? No proszę o lepsze pomysły od mojego
marmach - 12-02-2010, 15:40
jaca71 napisał/a: | Ja tez wyników nie mam. Ale... na chłopski rozum co innego to może być? No proszę o lepsze pomysły od mojego |
Bo ktoś miał taką koncepcję...
Bareja forever
gzesiolek - 12-02-2010, 16:05
a zeby nie meczyc silnika najezdzaniem na zbyt wysokie krawezniki
jaca71 - 12-02-2010, 16:10
gzesiolek napisał/a: | a zeby nie meczyc silnika najezdzaniem na zbyt wysokie krawezniki |
Raczej sprzęgła.
E no bez jaj, abo jest 15cm abo nie ma Co to jest 15cm przy 16 calowych kołach z profilem opon 60? To nawet nie sięga 1/3 koła
tomekrvf - 13-02-2010, 00:50
Lestat napisał/a: | jaca71 napisał/a:
Osłona aerodynamiczna koła - wszystko dla mniejszego spalania
Aha cos mi sie wydaje ze z tych wypustek to taka osłona areodynamiczna jak z koziej ....trąbka |
Drugą funkcją osłony jest zmniejszenie hałasu - struga powietrza nie uderza w obracające się koło.
Lestat - 13-02-2010, 07:45
Wiecie co...cholernie mi trudo uwierzyć w cudowna moc tych 1,5-2 cm wypustek...jesli to naprawde az taki wplyw ma na halas i zuzycie paliwa to chyle czola ...
Uwex - 13-02-2010, 09:25
Lestat - a przyjrzałeś się kiedyś samochodom startującym w serii DTM ? Na nich jest tyle różnych małych wypustek , spoilerków i to w różnych dziwnych miejscach , że można by pomyśleć , że ktoś z nudów je tam pomontował . A przecież do wyścigów auta są szykowane bardzo pod kątem Cx .
Lestat - 13-02-2010, 09:48
Uwex napisał/a: | Lestat - a przyjrzałeś się kiedyś samochodom startującym w serii DTM ? Na nich jest tyle różnych małych wypustek , spoilerków i to w różnych dziwnych miejscach , że można by pomyśleć , że ktoś z nudów je tam pomontował | Jasne rozumiem, tyle ze jak sam zauwazyles - te auta cale w sobie sa przygtowane pod katem areodynamiki - spojlery pod zderzakiem na klapie bagaznika wloty powietrza w drzwiach itd - a teraz porownaj to z cywilna wersja Lancera - jak sądzisz ile paliwa zaoszczedzisz na tych dwoch wypustkach i o ile zredukowal sie poziom halasu...moim zdaniem korzysci sa znikome wiec moze mogli sobie to podarowac...
April77 - 13-02-2010, 09:54
Uwex napisał/a: | Lestat - ....................................... . A przecież do wyścigów auta są szykowane bardzo pod kątem Cx . |
A jaki współczynnik Cx ma lancer? wie ktoś?
|
|
|