[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Rozpórka - Lancer CYxA
lobuzek - 01-08-2014, 23:22
Dzisiaj zamontowałem rozpórkę Staffa. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów trudno o cenne uwagi, ale chyba samochód jest stabilniejszy w zakrętach i mniej podsterowny. Na pewno sztywność nadwozia wzrosła, ale nie jestem w stanie tego zmierzyć. Problemem może być wymiana filtra powietrza, ale zobaczymy. Za niecałe 200 zł warto założyć.
bugg - 12-11-2014, 12:11
Czy rozpórkę mogę zamontować samodzielnie bez ryzyka, czy lepiej oddać do jakiegoś serwisu?
wiewioor - 12-11-2014, 13:43
Jeśli potrafisz przykręcić kilka śrub do nadkoli to sobie poradzisz jeśli nie - oddaj do serwisu.
A tak na poważnie 2 minuty pracy, gdzie pierwsza to znalezienie odpowiedniego klucza nasadowego.
tyku - 12-11-2014, 18:41
wiewioor, Zapomniałeś koledze bugg, doradzić dokręcanie śrub odpowiednim momentem (47Nm plus minus 5Nm). Z tego co pamiętam to kolega mazin, pisał o tym na 4 str.
Lucas123w - 12-11-2014, 19:39
W kwestii montażu rozpórki potrzebuję namiaru na dobry klucz dynamometryczny, ten który posiadam nie ma takiej nasadki.
Anonymous - 12-11-2014, 21:41
Moim zdaniem nie ma co się tu piescic, tzn. Odkreca się 3 śruby na stronę, układa i centruje rozpórkę, dokreca z czuciem wszystkie śruby, kontroluje ułożenie - centrowanie śrub w otworach rozpórki i z uczuciem dokręca śruby. Następnie na następny dzień proponuję kontrolę dociagniecia śrub i wszystko musi być ok. Zauważył em, że samochód z rozpórką ma inne sterowane. Reaguje bardzo szybko na ruchy kierownicą, układ kierowniczy jest bardziej bezpośredni do czego trzeba się przyzwyczaić, następnie w zakrętach trzyma się drogi jak przylepiony i można je npokonac po kilku próbach o 20 - 30 km/h szybciej bez przechyłów i posłów opon. Jest naprawdę dużą poprawa i frajda. Jednak trzeba się do zmienionej charakterystyki przyzwyczaić i poćwiczyć. Rozporka Staffa jest ok.
bugg - 13-11-2014, 11:36
Dzięki za pomoc, zamawiam i będę montował sam
tomtat0 - 28-03-2016, 16:44
Co sądzicie o takiej rozpórce.
http://allegro.pl/rozpork...5305596829.html
Miedzy mocowaniem do kielichów rozpórką nie ma sztywnego spawu, tylko śruba, co może powodować że będzie pracować wraz z nadwoziem np przy najeżdżaniu na krawężnik.
Ciekawe jak to się sprawdzi w praktyce i jak wpłynie na poprawę właściwości jezdnych.
megauchuch - 28-03-2016, 17:06
mam ją zamontowaną,
jest sztywno jak ma być. śruby zakręcone na sztywno. nie ma jakiś problemów z tym żeby się rozjechało.
Do tego rozpórka bardzo lekka.
tomtat0 - 29-03-2016, 23:34
megauchuch dzięki za info.
Jeszcze ktoś może jest w stanie coś doradzić???
Z jednej strony rozpórka japońska z firmy tuningowej D1SPEC, czyli produkt powinien być dobry i się sprawdzać, ale pytanie czy zapewni odpowiednią sztywność, z drugiej strony staffa spawana, lecz produkowana w garażu.
Pytanie do użytkowników staffa - otwory montażowe są owalne, czyli jest pozostawiony pewien margines tolerancji wymiarów. Czy widzicie jakieś ślady od śrub, które by sugerowały że rozpórka może się przesuwać na kielichach pod obciążeniem.
Wiem, może za bardzo rozkminiam i zamiast kupić to kombinuje, ale tak już mam
Kupuję rozpórkę, aby zniwelować podsterowność autka, która mnie zaskoczyła w Lancerze - spodziewałem się dużo lepszej przyczepności (dobrze że przejście z 16" na 18" dało juz spora poprawę nie tylko wizualna.
Pozdro all.
Lucas123w - 30-03-2016, 17:14
tomtat0 napisał/a: | Czy widzicie jakieś ślady od śrub, które by sugerowały że rozpórka może się przesuwać na kielichach pod obciążeniem. |
Zero takowych śladów. Kilka razy ją ściągałem i nic nie zauważyłem niepokojącego.
Mitsu_Gawlo - 01-04-2016, 02:23 Temat postu: Zbieżność po odkręceniu nakrętek od kielichów Prawie jestem zdecydowany na rozpórkę. Mam nadzieję że zniweluje przechył w zakrętach. Jednak mam dwa ale: czy jak rozkręcę na postoju w garażu nie stracę ustawień zbieżności i czy nie będzie trudności z dostępem do wlewu płynu bodajże hamulcowego. No i co na to w serwisie Auto GT lol:
tyku napisał/a: | [b]
Rozpórka kielichów pod kolor nadwozia w moim samochodzie tzn. mojej żony
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6c8a2df73c02f5c5.html]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ac61b20067e98d6.html] |
Tyku czy to jest oryginalna rozpórka?Od nowości?
tomtat0 - 01-04-2016, 09:13
Ustawień geometrii nie stracisz - to zapobiega pracy karoserii. Co z dostępem to nie wiem bo jeszcze nie założyłem.
Lucas123w - 01-04-2016, 15:40
Mitsu_Gawlo napisał/a: | czy nie będzie trudności z dostępem do wlewu płynu bodajże hamulcowego. |
Nie ma żadnego utrudnienia po założeniu rozpórki. Jedynie Staffa utrudnia wymianę filtru powietrza ale odkręcenie i przykręcenie 6 śrub z momentem 48 - 52 Nm nie zajmuje więcej jak 10 min pracy.
tyku - 01-04-2016, 16:55
Lucas123w napisał/a: | Jedynie Staffa utrudnia wymianę filtru powietrza | I tu trzeba się zastanowić. Kupić oryginalną i mieć dostęp do filtra bez odkręcania rozpórki Kupić Staffa lub D1 SPEC i bawić się w odkręcanie rozpórki przy każdej wymianie filtra powietrza
|
|
|