[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Skrzynia manualna ciężko wchodzą biegi
Marcino - 20-01-2016, 09:02
xBlackqAngel napisał/a: | Witam. Czy zalanie tańszym olejem o podobnych parametrach nie zaszkodzi skrzyni?
Dokładnie mówię o tym MANNOL , lub tym JASOL |
Zadnego z nich bym nie brał.... sa W90.
Michał94 - 20-01-2016, 19:32
Witam. Mi też ciężko wchodziły biegi.
Wymieniłem olej w skrzyni na w/w Texaco, zamontowałem też nowy wysprzęglik, który został zalany płynem Bosch, wszystko odpowietrzyłem, po tym wszystkim pedał stał się jakiś dziwny.
Wcześniej był twardy od samego początku, teraz pierwsze 2-3cm są miękkie i nie mają wpływu na prace sprzęgła, dopiero po chwili łapie (sprzęgło nowe Exedy).
Biegi nadal wchodzą ciężko, chwile po wymianie płynów było lepiej i teraz jest to samo, 2 czasami wejdzie z takim "wrzzzt" (jakbym w ogóle nie wcisnął sprzęgła), a trójka zawsze chce wchodzić ze zgrzytnięciem, gdy chcę wbić ją powoli to czuję jak wchodzi pomiędzy różne trybiki :/, teraz przestałem jej używać, bo szkoda skrzyni.
Co robić?
sampler - 20-01-2016, 20:30
wg mnie lekko zapowietrzone sprzęgło. Odpowietrz je metodą grawitacyjną i sprawdź jeszcze raz.
bialyjayz - 21-01-2016, 00:41
Michał94 napisał/a: | Biegi nadal wchodzą ciężko, chwile po wymianie płynów było lepiej i teraz jest to samo, 2 czasami wejdzie z takim "wrzzzt" (jakbym w ogóle nie wcisnął sprzęgła), a trójka zawsze chce wchodzić ze zgrzytnięciem, gdy chcę wbić ją powoli to czuję jak wchodzi pomiędzy różne trybiki :/, teraz przestałem jej używać, bo szkoda skrzyni.
Co robić? |
a czy jeśli, pozostałe biegi wchodzą bez zarzutu to nie jest czasem zużycie synchronizatora w tym przypadku biegu 3? Bo ja borykam się dokładnie z podobnym problemem z tym, że ja trudności wbicia biegu 2, i też go oszczędzam.
pappagiorgio - 21-01-2016, 13:48
Ja na zimnym silniku używam podwójnego wysprzęglania, wtedy dwójka i trójka wchodzą płynniej. Domniemam, że jeśli używało się go w skrzyniach bez synchronizatorów to stosując to w mojej skrzyni pomijam ich działanie, ewentualnie ograniczam co za tym idzie w mojej teorii sprawdzam czy problemy z biegami to skrzynia czy sprzęgło. Ale to tylko teoria. Fakt jest taki, że po całonocnym marznięciu zanim skrzynia się rozrusza, pomaga mi to płynniej zmieniać biegi.
milo - 21-01-2016, 15:53
bialyjayz napisał/a: | Bo ja borykam się dokładnie z podobnym problemem z tym, że ja trudności wbicia biegu 2, i też go oszczędzam. |
Bieg -2 jako jedyny ma inną konstrukcje synchronizatora -wieksze luzy i wiecej idzie częsci składowych przez to trudnosci z wbiciem biegu
Canavarg - 21-01-2016, 21:48
Podepne się do tematu. Posiada ktoś listę łożysk do F5M42-2-F6N7?
robertdg - 22-01-2016, 08:07
W tym temacie znajdziesz odpowiedź http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28846
|
|
|