[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Przerywanie, szarpanie
Tomii - 27-09-2013, 07:43
atomek_dogg napisał/a: | Miesiące mijają a Galant dalej szarpie... |
a dobrze masz ustawiony TPS/IPS ?
atomek_dogg - 27-09-2013, 19:09
Myślę że tak... ustawiałem go z manualem bardzo dokładnie... Gdyby nie to ze już 3ci TPS siedzi w Galancie to pomyślał bym że to TPS w konkretnym miejscu ma przerwę na ścieżkach i stąd te szarpanie (objawy idealnie pasują). Ale czy to możliwe że 3 różne TPSy są tak samo walnięte ?
Dzisiaj Miśka przegoniłem po autostradzie (140) i mam wrażenie że troszkę mniej szarpał ale pewnie to przypadek...
Tomii - 28-09-2013, 09:15
to ja bym jeszcze komputer podmienił na próbę, sprawdz czy nie masz na nim wody z klimy.
marrok - 28-09-2013, 12:57
atomek_dogg napisał/a: | Myślę że tak... ustawiałem go z manualem bardzo dokładnie... Gdyby nie to ze już 3ci TPS siedzi w Galancie to pomyślał bym że to TPS w konkretnym miejscu ma przerwę na ścieżkach i stąd te szarpanie (objawy idealnie pasują). Ale czy to możliwe że 3 różne TPSy są tak samo walnięte ?
Dzisiaj Miśka przegoniłem po autostradzie (140) i mam wrażenie że troszkę mniej szarpał ale pewnie to przypadek... |
A ja powiem,żebyś sprawdził czujnik położenia wałka rozrządu, miałem takie same objawy, "chek engine " nie świecił się bardzooo długo, wymieniłem świece, cewki, fajki, kable i nic.
zregenerowałem czujnik i jak ręką odjął, sama regeneracja to 20 min z piwem, potrzebna lutownica oporowa i klej do sklejenia po wszystkim czujnika
regeneracja czujnika
atomek_dogg - 29-09-2013, 21:28
Zrobiłem tak jak było opisane w instrukcji i dalej szarpie... (muszę przyznać że w/w instrukcja jest genialna... dzięki niej zregenerowałem czujnik w krótką chwilę tak jak bym już to robił wiele razy). Następnym podejrzanym jest rozrząd... do sprawdzenia...
A co do ewentualnej podmianki kompa... czy w ogóle wtedy odpalę auto (immobilizer) ?
deejay - 29-09-2013, 21:33
atomek_dogg napisał/a: | co do ewentualnej podmianki kompa... czy w ogóle wtedy odpalę auto (immobilizer) ? |
Nie odpali . Potrzebujesz podmienić ECU , immo , stacyjke i kluczyk .
Komputer nie ma tu nic do tego szarpania . Mówiłem co masz zrobic i od tego powinieneś zacząć
Tomii - 29-09-2013, 21:59
atomek_dogg napisał/a: |
A co do ewentualnej podmianki kompa... czy w ogóle wtedy odpalę auto (immobilizer) ? |
zależy który masz rocznik auta i jaki nr komputera, u mnie jak musiałem (przy braku sterowania krokowym) wystarczyło wymienić sam komp.
Bobo - 23-10-2013, 21:22
tak sobie czytam te wszystkie posty i normalnie już palpitacji serca dostaje jak co chwile ktoś pisze ze winne są cewki... ja już też pomału nie mam siły na to przerywanie, świece, fajki, cewki, przepływomierz możne jeszcze ten czujnik zregenerować, ale jak już komuś to nie pomogło to czy mi pomoże?? a może ten tps jest odpowiedzialny?? juz normalnie czarne myśli mam co do tego mojego miśka... czy go nie wymienić na inny... a z tym znowu co zrobic? kto weźmie szarpidruta heh
m6riano - 25-10-2013, 02:03
Bobo, miałem to u siebie głównie na gazie..wymieniłem przewody i świece..ale to głównie świece za to odpowiadały..ale jeśli masz lpg to warto przy wymianie przewodów pamiętac tez że kpl.przewodów to dwa przewody +dwie fajki a nie tylko same 2 przewody....
Bobo - 26-10-2013, 13:47
ja juz zmienialem kompletne przewody, cewki i nie było różnicy najgorsze jest to ze juz na paliwie chodzi prawie tak samo jak na gazie czyli do dupy...
joshua - 13-11-2013, 09:54
Odświeżę temat, u mnie też szarpie, raz, po włączeniu drugiego lub trzeciego biegu, podczas ruszania czy też po redukcji po wejściu w zakręt, czy jest możliwość u kogoś w Zielonej Górze, podmienić fajki z cewkami, i zobaczyć czy to to czy może tps.
arturj123 - 13-11-2013, 10:15
joshua napisał/a: | ... i zobaczyć czy to to czy może tps. |
Nie słyszałem aby TPS powodował takie szarpania.
Szarpania są zarówno na pb i lpg?
joshua - 13-11-2013, 10:43
tak, i na benzynie i gazie.
wyżej czytałem w tym poście , że to TPS może być również
arturj123 - 13-11-2013, 11:39
A kiedy były wymieniane przewody WN, fajki fajkocewek, świece? To podstawa i od tego trzeba zacząć.
Łysy88 - 13-11-2013, 12:23
Potwierdzam. Bardzo długo walczyłem z szarpaniem. Najpierw wymieniłem przewody i świece - nie dało to żadnego rezultatu, potem jedną cewkę i dalej źle, w między czasie zobaczyłem że olej spod pokrywy zalewa mi świece więc kupiłem drugą cewkę i komplet świec i jak ręką odjął. Ale teraz z perspektywy czasu bym wymieniał od razu obydwie cewki. Nowe na allegro kosztowały coś ok 120 zł szt. a jedna już przejechała 30 tys.
|
|
|