To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Żarówki test

wojtas20 - 18-09-2008, 11:52

cns80 napisał/a:
wojtas20, Jeśli prawie nie widać różnicy między drogowymi i mijania to dobre żarówki nic Ci nie dadzą. Raczej trzeba pomyśleć o regeneracji odbłyśników.

Ok kupię żarówki bo i tak potrzebuję więc to nie jest zbędny wydatek, natomiast jeśli będzie tak jak twierdzisz to dziękuję za wskazówki ;) :)
Po dłuższym zastanowieniu zdecyduję się na tungsramy sport light z tej aukcji http://allegro.pl/show_it...2+wys%C5%82any.

wichura1 - 16-10-2008, 22:34

cns80 napisał/a:
Zakładając że Lancer z 95 roku niewiele różni się od mojego Colta to zdecydowanie pasują W5W.

Co prawda wypowiedź jest stara, ale sprostuję. W Lancerze CB0, jeżeli ma oryginalne lampy z przodu w postojówkach są żarówki: T4W BA9S.

emfranc - 16-10-2008, 23:49

Ostatnio zjarała się jedna z BlueVision Philipsa, które założyłem pod koniec marca 2008. Jak na mój gust to żywotność tych żarówek jest o wiele za krótka. Z tego co wiem mój przypadek nie jest wyjątkiem, więc szczerze odradzam zakup tego sprzętu. Dają dobre światło, ale jak za taką kasę to często świecą zbyt krótko. Może to wina naszych dziurawych dróg - a może nie :lol:
cns80 - 17-10-2008, 07:52

Ciekawi mnie jedna rzecz:
Te same żarówki zawsze dłużej wytrzymują mi w dieslach niż benzynach. Co to może być ?
Tłumaczę sobie to tym że diesel ma chyba stabilniejsze napięcie i lampy nie przygasają przy zamykaniu centralnego zamka, włączaniu się wentylatora lub nawiewów, załączaniu się krokowca ( :) ) itp. Ale czy mam rację ?

konrad1704 - 18-10-2008, 10:15

emfranc napisał/a:
Ostatnio zjarała się jedna z BlueVision Philipsa, które założyłem pod koniec marca 2008. Jak na mój gust to żywotność tych żarówek jest o wiele za krótka. Z tego co wiem mój przypadek nie jest wyjątkiem, więc szczerze odradzam zakup tego sprzętu. Dają dobre światło, ale jak za taką kasę to często świecą zbyt krótko. Może to wina naszych dziurawych dróg - a może nie :lol:

też trochę się zawiodłem na żywotności tych żarówek, wymieniłem je u siebie 27.11.2007 i niby minął już prawie rok ale jak za taką kasę to wydaje mi się, że trochę za krótko. Fakt świecą ładnie i trochę mi szkoda, że padła jedna z nich ale raczej już się nie zdecyduje na ten model.

londolut - 18-10-2008, 15:51

Panowie - żarówki typu Blue Vision, Night Breaker itd, obojętnie jakiej marki będą miały skróconą żywotność a to dlatego, że wytwarzają często 50% więcej światła niż zwykła żarówka. Kosztem czegoś musieli uzyskać taki efekt, niestety padło na wytrzymałość. Mimo tego, że te żarówki są droższe od innych (ok.50-60PLN za komplet) będę dalej je kupował i polecał bo jakoś nie jestem przekonany żeby dobrze świeciły żarówki za 10PLN .
michalp - 25-10-2008, 12:07

Parę dni temu założyłem BV. Wielka poprawa widoczności, chociaż wiązka światła ma jakby inny kształt :shock: . ZObaczymy ile wytrzymają.
Krzyzak - 25-10-2008, 19:03

w czwartek kupilem osram night breaker +90% - w pruszczu gdanskim w cenie niecale 20 zl za sztuke H4
zwykle zarowki H4 kosztuja ok. 10-12 zl, takze nie jest to kolosalna roznica

a jakosc swiecenia ma znaczenie - 40 latek potrzebuje 2x wiecej swiatla niz 20 latek by widziec to samo na drodze (naukowo udowodnione)... a niestety kazdy sie starzeje a nie mlodnieje :P

ja kupuje lepsze zarowki od 2001 roku i naprawde je sobie chwale - gdy nie trzeba bylo miec ciagle wlaczonych swiatel, to wytrzymywaly mi 2 lata przy rocznych przebiegach 15-18 kkm

a byly to pierwsze wypusty, ktore mialy 300 godzin swiecenia - potem ulepszyli strukture gazow w bance i zywotnosc skoczyla do 600 godzin dla BV

obecnie testuje philipsa x-treme +80% i naprawde swieci mi juz prawie rok - stad profilaktyczny zakup osramow z pierwszego akapitu

i tak najlepsze zarowki jakie mialem to BV, choc probowalem juz wszystkiego, co philips wypuscil...

sampler - 25-10-2008, 20:31

A jak swieca te osramy ? Jak dla mnie BV nie sa najlepsze. Np Tungsramy sportlight ktore teraz zalozylem daja na oko 20-30 % wiecej swiatla. Dodatkowy minusik BV to to ze bardzo szybko sie przepalaja.
krzychu - 25-10-2008, 22:18

Tez mam te osramy +90 i powiem ze sa OK duzo światła wiecej chyba z moich reflektorów się nie da wyciagnąć, dziwny efekt pisalem wyżej na wzdłuznych koleinach niebieski poblysk od nich jest.

Krzychu

Krzyzak - 02-11-2008, 14:40

jak zwykle w najmniej odpowiednim momencie, bo wczoraj w trasie zjarala sie jedna philips x-treme +80%
wytrzymaly prawie rok, co jest dbd wynikiem jak na wszystkie testowane przeze mnie mocniej swiecace zarowki

jutro zakladam osram night breaker i zobaczymy jak toto swieci

Havoc - 14-11-2008, 11:26

No i jak te NB? Oczy mi się męczą podczas wieczornej/nocnej jazdy. Nie mówiąc o tym że promień sięga może 5m przede mną i jest niesamowicie żółty :/
Krzyzak - 14-11-2008, 18:38

dopiero dzis je zalozylem - jeszcze nie mialem okazji z nimi jezdzic
musisz poczekac na jakis test, bo jeszcze za wczesnie na to...

[ Dodano: 16-11-2008, 16:07 ]
jestem po pierwszych testach - kicha
philips +80 swiecil duzo lepiej i prawie rok (choc tu jeszcze nie wiem, jak sie nb zachowa i kiedy przepali)
ze nie wspomne o philips bv - jak narazie zadna zarowka ich nie pobila...

Anonymous - 23-11-2008, 11:11

u mnie BlueVision wytrzymały prawie rok świecenia. Dopiero w zeszłym tygodniu się przepaliła jedna żarówka. Jako, że miałem kupiony zapas BlueVision'ów, ponownie je zamontowałem :lol: Na oświetlenie drogi nie mogę narzekać - jak dla mnie świecą bardzo dobrze. Może następne wezmę na spróbowanie NightBreaker'y... :wink:
Krzyzak - 23-11-2008, 20:46

damiano napisał/a:
Może następne wezmę na spróbowanie NightBreaker'y... :wink:

nie warto - tak kiepskich zarowek (reklamowanych jako hiper oswietlenie), to jeszcze nie mialem
swieca na poziomie zarowek premium (+30), ale kosztuja 2x tyle
chcesz porzadne, to albo Blue Vision albo Xtreme+80 - oba Philipsa