Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] juz jest ! :)
Anonymous - 12-09-2007, 14:00
owszem mozna z tego wyjść na swoje tylko gdybym mial do wyboru to wolalbym uniknać stluczenia szyby
Rafal_Szczecin - 24-11-2007, 18:18
Panowie mam takie pytanko, jak poznac ze turbina przestala pracowac ? chodzi mi o sprawdzenie jakims kablem albo cos ...
bo mam podejrzenia, ze turbinka w cari dyszy juz ostatkiem, lub nie dyszy juz w ogole, bo na samym poczatku auto mialo " kopa " tzn wciskalo w fotel juz od ok 1800rpm/min a teraz cos tam niby dmucha ale od 3200 rpm tak do 3600. czy gdyby turbo padlo komputer pokazywalby blad ?
przebieg to 153 tys km
Robson86 - 24-11-2007, 18:24
Generalnie swiszczy (wciaga duzo powietrza) i to sporo bardziej niz zwykle-doyc dobrze slychac, inna sprawa ze bierze sporo oleju- na kablach/przewodach powinno to byc widac...., i wiadomo spadek osiagow i chyba wieksze dymienie z rury ale tego pewny nie jestem
Ciezko poza tym wizualnie bez rozebrania stwierdzic czy turbina przestaje chodzic.
Pozdroo
Anonymous - 24-11-2007, 18:26
Cześć! W silniku Renault turbina delikatnie świszczy, jak tego nie ma i chcesz być pewien na 100% podłącz sie pod kompa. Pzd.
Anonymous - 24-11-2007, 18:31
Rafal_Szczecin napisał/a: | bo mam podejrzenia, ze turbinka w cari dyszy juz ostatkiem, lub nie dyszy juz w ogole, bo na samym poczatku auto mialo " kopa " tzn wciskalo w fotel juz od ok 1800rpm/min a teraz cos tam niby dmucha ale od 3200 rpm tak do 3600. czy gdyby turbo padlo komputer pokazywalby blad ? |
rafal spokojnie (choc ja nie byblym spokojny majac suszare z renowki )
turbo pompuje od 1700 wiec skoro nie czujesz kopa tzn ze cos jest nie tak ale ja madry, zartuje
przyczyn tego stanu rzeczy moze byc conajmniej kilka, od zapieczonych lopatek, przez nieszczelnosc ukladu, po padniety ktorys czujnik, nie wiem jak jest w cari ale w audi z kompa mozesz wyczytac wszystko.
jestem na 80% pewny ze masz poprostu nieszczelnosc ukladu, posluchaj uwaznie przy gazowaniu czy gdzies na przewodach nie slychac typowego swiszczenia, popatrz czy ktoredys nie daje sadza lub olej.
rozbierz przewod od turbiny i sprobuj poruszyc lopatki.
a dymi troche z rury?
Rafal_Szczecin - 24-11-2007, 18:35
jutro jak bedzie jasniej rozbiore obudowe od silnika , obejrze dokladnie okolice turbo i zobacze czy tez dymi ,bo tego nie jestem pewien , i zrobie tak jak Artur mowiles, tzn nieszczelnosci ukladu itp .
ile mniej wiecej kosztuje regeneracja / nowe turbo ?
i pytanie z tego samego tematu ale troche obok, w octavi, jak przestala pracowac turbina okazalo sie , ze to przeplywomierz, po wymienieniu na inny, wszystko powrocilo do normy ( okazalo sie, ze turbo bylo ok ) czy w cari tez jest taka mozliwosc ?
Matejko - 24-11-2007, 18:47
Rafal_Szczecin napisał/a: | czy w cari tez jest taka mozliwosc ? |
tak jak w niektorych tdi przypadloscia sa slabe przeplywomierze tak w dieslach renault turbiny...
turbinka ok 1000zl
Robson86 - 24-11-2007, 18:49
Rafal_Szczecin napisał/a: | ile mniej wiecej kosztuje regeneracja |
regeneracja bodajrze do 1500zl (gdzies kiedys slyszalem ale nie pamietam dosyc dobrze),
http://www.turbo.com.pl/
http://www.turbo.cdi.pl/
mozesz posprawdzac w tych firmach... (w tym drugim linku w PORADACH sa opisane objawy padniecia turbo)
Regeneracja zawsze niesie ze sobą pewne ryzyko, że turbo może się rozsypać. Musisz sprawdzic ile by cię wyniosła fabrycznie nowa spręzarka, a ile bedzie kosztowała regeneracja. Koszt regeneracji może być rózny, w zależności od tego, co bedzie do wymiany. Czasem może wynieść i 70% ceny nowej spręzarki, a to z oczywistych powodów się nie kalkuluje.
Robson86 napisał/a: | chyba wieksze dymienie z rury ale tego pewny nie jestem |
tak jak mowilem jak z rury wali siwym dym...
pozdroo
Rafal_Szczecin - 24-11-2007, 21:08
dobra i jest buba
cari "weszla" w tryb awaryjny, i w nim ciagle pracuje. czym to sie objawia :
- stale swiecaca kontrolna silnika
- obroty nie moga przekroczyc 3500 rpm , nawet gdy na np 3 biegu mam pedal gazu wcisniety do podlogi, wskazowka obrotow dojdzie do 3500 i nie drgnie dalej
w poniedzialek cari jedzie na zapisanie sie na komputerek ( mniejmy nadzieje, ze beda wolne miejsca i nie bedzie trzeba bylo czekac )
aha teraz kolega jadacy za mna, zapytany czy lecial mi dym z rury, powiedzial, ze nie .
aha wszystkim pomgajacym dziekuje, i oczywiscie rozdzielam punkciki, fajne jest wiedziec, ze procz rozmow OT, mozna na Was rowniez liczyc w przypadkach gdy cos nie tak dzieje sie z samochodem, a Wy poradzicie, zapodacie jakims linkiem itp
dziekuje
Robson86 - 24-11-2007, 21:11
Rafal_Szczecin napisał/a: | aha teraz kolega jadacy za mna, zapytany czy lecial mi dym z rury, powiedzial, ze nie . |
no to po czesci jest dobrze. Teraz warto sprawdzic jak jest z przewodami podlaczonymi do Turbo. Czy sa zaolejone itp...
Pozdroo
maxwell61 - 24-11-2007, 21:11
Rafal_Szczecin, kumpel miał podbony problem z turbina z tym że jemu dławiła sie...i okazało się po przebyciu 3 mechaników i ostatniego kolegi z pracy, że filtr powietrza ma garść piachu ...
Rafal_Szczecin - 24-11-2007, 21:15
filtr byl zmieniany, w sumie za 3 tys km wymiana oleju i wtedy tez powinien byc zmieniony, ale na wszelki wypadek obejrze go jutro .
Robson86 - 24-11-2007, 22:23
Znajomego qumpel w Mesiu tez mial problem z turbina (w sumie myslal ze mu padla), ale z fartem pojechal do jakiegos sewisu od turbin i okazalo sie ze problem był ukryty w synchronizatorze , który jest przy turbinie. Znajdują się w nim coś jakby dwa kołowrotki wykonane z plastiku wielkością i kształtem przypminające klocki lego....jeden z nich się przetarł i to wywołało całe zamieszanie. Rafal_Szczecin napisał/a: | jak poznac ze turbina przestala pracowac |
jak pada turbina to czesto pojawiaja sie wielkie chmury czarnego dymu przy mocnym depnieciu.. bo idzie duzo paliwa a nie ma powietrza z czego powstaje sadza.. jak turbina dobrze pracuje to w okolicach 2000-2300obr powinienes slyszec lekkie psss.. i powinien dostac kopa..
Sprawdź też czy gdzieś nie pospadały lub nie są uszkodzone przewody od intercoolera...
No i musisz pojechac na kompa i wtedy bedziesz wiedzial co nie gra.
W sumie jest tez prawdopodobienstwo ze moze masz cos padniete z elektroniki i komp ogranicza dawke w pompie...
Rafal_Szczecin napisał/a: | ze to przeplywomierz, po wymienieniu na inny, wszystko powrocilo do normy ( okazalo sie, ze turbo bylo ok ) czy w cari tez jest taka mozliwosc ? |
faktycznie...jak jest padaniety to tez moze dawac taki efekt...
Rafi sprawdz tez filtra paliwa
Zawor recylkulaci spalin tez moze powodowac przejscie w tryb serwisowy (jak jest przypchany to bedzie muł)
Slyszalem tez cos o katach, ze jak jest przypchany czy cos w tym stylu to tez powoduje bledy...
qrcze juz wiecej nic mi do glowy dzisiaj nie przychodzi...jak cos wymysle to dopisze
Powodzonka Rafal z tym filtrem powietrza...oby to bylo to
pozdroo
ps w razie czego wklejam jeszcze jeden link
http://www.reampoland.pl/
Rafal_Szczecin - 25-11-2007, 01:45
filtr paliwa zmieniany przed wyjazdem do strykowa, wiec raczej to odpada, mowie jutro postaram sie odkrecic oslone silnika i obejrzec co i jak, moze cos wyjdzie, zajrze tez w filtr powietrza, zobaczymy .
kurcze prawie 20 tys km przejechane w 4 miesiace ,wszystko bylo ok ,a tu nagle buba ,ehh no,ale mowie w poniedzialek cari pojdzie do specjalisty na leczonko - co by ja podlaczyli na komputer ( w szczecinie sa tylko dwa miejsca gdzie to robia , ale do aso nie pojade, bo to partacze, wiec zostaje mi tylko jedno wyjscie ) zobaczymy jaki bedzie czas oczekiwania na kompa
Matejko - 25-11-2007, 14:57
Rafal a wbiles sie na jakies forum renault - moze tam cos poradza, a i grzesiek tez mi kiedys zadzwonil, ze strachem w glosie - ze mu cos sie popsulo i auto nie chce jechac i chyba turbina, no oczywiscie wszystko z dala od domu, wiec przedzwon do niego bo on tam jakas dziure znalazl w jakims wezu i lewe powietrze bylo, CE tez mu sie chyba zapalilo
|
|
|