To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Tarcze hamulcowe i klocki

sampler - 06-08-2012, 20:23

zdecydowanie niewlasciwy objaw. Podlewaruj kolo i zakrec powinno chodzic bezszelestnie. Jezeli grzeja sie tarcze tzn ze masz np zapieczony tloczek i nie odbija jak puszczasz pedal hamulca. Trzeba rozebrac zacisk i wszystko wyczyscic
przemooo - 07-08-2012, 10:26

Zrobiłem wczoraj testy wieczorem, przejechałem kilkanaście kilometrów bez użycia hamulców.
Tarcze zimniutkie, można ręką dotykać. Wspomniane przez mnie "strzelanie" to jednak rura wydechowa. Natomiast po hamowaniu dalej śmierdzą okładziny lub tarcze.

calops - 14-08-2012, 10:22

Panowie mam taki problem od pewnego czasu obserwowałem bicie przy hamowaniu, wymieniłem tarcze i klocki na przodzie i o ile teraz hamowanie przy 60 nie robi problemu to przy większych prędkościach jest to bardzo odczuwalne wibracje na kierownicy, auta nie rzuca i nie znosi, zastanawiam się z czego może brać się to bicie, dodam ze po wymianie świeci kontrolka abs ale wydaje mi się że wystarczy skasować błąd na komputerze, jakieś sugestie odnośnie tego bicia
marcinzam - 14-08-2012, 10:51

calops napisał/a:
Panowie mam taki problem od pewnego czasu obserwowałem bicie przy hamowaniu, wymieniłem tarcze i klocki na przodzie i o ile teraz hamowanie przy 60 nie robi problemu to przy większych prędkościach jest to bardzo odczuwalne wibracje na kierownicy, auta nie rzuca i nie znosi, zastanawiam się z czego może brać się to bicie, dodam ze po wymianie świeci kontrolka abs ale wydaje mi się że wystarczy skasować błąd na komputerze, jakieś sugestie odnośnie tego bicia

piasty sprawdzone ? co do ABS może ktoś czujnik uszkodził przy wymianie ?

Hugo - 14-08-2012, 13:12

calops, płyn hamulcowy kiedy był wymieniany. Sprawdź bicie piast.
calops - 15-08-2012, 19:04

Powiem szczerze że nie pamiętam kiedy był wymieniany ale teraz mam olej do wymiany to przy okazji wymienię hamulcowy, jak sprawdzić bicie na piaście?
deejay - 15-08-2012, 20:19

calops napisał/a:
jak sprawdzić bicie na piaście?

http://www.focusklubpolsk...ead.php?t=45168

[ Dodano: 15-08-2012, 20:38 ]
LEKTURA

Wszystko ładnie opisane od strony 19-tej na początek .Temat hamulców powinien byc zamknięty raz na zawsze , wszystko jest ładnie opisane i wytłumaczone .

fabryka24 - 15-08-2012, 21:28

Tak samo tyle że bez tarczy http://www.fotosik.pl/pok...1115f5e1f2.html , A płyn jak nie wymieniałeś to lepiej wymień .dość istotny płyn w galancie , mój stary i próbka nowego http://www.fotosik.pl/pok...470fe7296d.html nic do dodania
tnalag - 23-11-2012, 16:41

Witam co jest lepsze tarcze + klocki zimmermann czy komplet ATE ?Cenowo jest podobnie
keleron - 24-11-2012, 10:18

ATE tarcze do tego klocki ferodo premier albo TRW połączenie które najlepiej spisywało sie w moim Galancie a testowałem wiele tarcz i klocków.
Lewian - 04-12-2012, 13:05

tnalag napisał/a:
Witam co jest lepsze tarcze + klocki zimmermann czy komplet ATE ?Cenowo jest podobnie

Osobiście poleciłbym Zimmermann'a, jesteśmy dystrybutorem tej marki od 95 roku i według nas na polskim rynku ciężko o coś lepszego w normalnej cenie.
Zimmermann jest producentem także wiadomo co się kupuje ;)

Pozdrawiam

Marcino - 22-01-2013, 09:07

Miałem wrażenie ze wczoraj przy -11st miaełem twardszy pedał hamulca, i jakby ostrzej działały. Czy to normalne przy mrozach? Czy moze moje przewody gumowe były sztywniejsze i dawało taki efekt? A to by znaczyło ze czas je wymienić...
Tomek - 22-01-2013, 09:11

Marcino napisał/a:
Miałem wrażenie ze wczoraj przy -11st miaełem twardszy pedał hamulca, i jakby ostrzej działały. Czy to normalne przy mrozach? Czy moze moje przewody gumowe były sztywniejsze i dawało taki efekt? A to by znaczyło ze czas je wymienić...

prędzej płyn zgęstniał

polaff - 25-01-2013, 22:52

Przyszła pora na wymianę i u mnie.
Wymieniłem łożyska - koyo po 250zł szt, tarczek TRW (276/26) po 180 zł szt i klocki. Z klockami jak zawsze miałem problem - kupiłem TRW 140zł komplet, jednak jak zawsze okazało się, że nie pasują, miałem na szczęście klocki, które kupiłem miesiąc temu do pajero - też nie pasowały i okazało się, że to te które powinny być w galu - niestety to keyshiyama (jakoś tak się to pisze). Chłopaki w IC zawsze dają mi nie takie klocki. Czy macie może numer katalogowy klocków do gala tak by w IC zamawiać ze 100% pewnością, że biorę dobre?
Pyt 2: po wymianie mam problem polegający na: świeci ciągłym światłem ABS i mruga TCL OFF - oczywiście ABS i TCL nie działają. Gdzie szukać przyczyny?

deejay - 25-01-2013, 22:53

polaff napisał/a:
Chłopaki w IC zawsze dają mi nie takie klocki. Czy macie może numer katalogowy klocków do gala tak by w IC zamawiać ze 100% pewnością, że biorę dobre?

Jaki typ zacisku ?