To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Od dzis bez swiatel.

Anonymous - 16-07-2006, 21:12

Od dziś jestem jeszcze bardziej ZA włączaniem świateł w słoneczne dni. Włączenie świateł przez pewnego kierowcę być może uratowało mi dziś zdrowie bądź nawet życie.
Oto, co mi się przytrafiło. Jechałem dwupasmówką od Zakrętu w stronę Warszawy. Ok. 18.30, bardzo silne słońce świecące prosto w oczy. Wskutek oślepiającego słońca widać jedynie jezdnę. Po prawej stronie las i żwirowe pobocze, tworzące jedynie ciemny cień, graniczący z szosą. Jechałem prawym pasem, prędkość 70 (wyjątkowo niska, jak na tę trasę). Nagle przed moim nosem pojawiły się czerwone światła i duży, ciemny cień. Szybkie odbicie w lewo (moje szczęście, że lewy pas był pusty) i udało mi się uniknąć zaparkowania w tyle naczepy TIR-a. Co się stało? Otóż na tym (niewidocznym dla mnie wskutek tak silnie oślepiającego słońca) żwirowym poboczu stała ciężarówka, która nagle wyjechała z pobocza i wjechała na mój pas. Kierowca nie włączył kierunkowskazu - po prostu wyjechał z "ciemności". Na szczęście w momencie, gdy znalazł się na moim pasie, włączył światła mijania - w przeciwnym razie być może za późno byłoby jakąkolwiek reakcję.

TommiCrazy - 27-08-2006, 10:32

hejka, mam pytanko do posiadaczy najlepiej galantow no chyba ze ktos inny sie orientuje , moj gal się obrazil i wogole niechce uzywac swiateł postojowych, a swiatlo deski rozdzielczej tez się nieswieci, co moglo nawalic bo wszystkie bezpieczniki wyglądają na dobre, przeciwmgielne z tyłu tez sie niezaswieca :/ normalne swiatla drogowe i długie działąją oraz kierunki :/
josie - 27-08-2006, 11:54

TommiCrazy, sprawdź czy "nogi" przekaźnika się nie zasyfiły i czy przekaźnik "pstryka" przy włączaniu postojowych.
Anonymous - 01-10-2006, 14:29

pamietajcie ze od dzis na swiatlach :!:
Anonymous - 01-10-2006, 18:54

oj cos czuje ze ciezko bedzie sie przestawic na jazde na swiatlach :/ ale dzisiaj pamietalem :)
jawlo - 01-10-2006, 19:27

Ja cały rok jeżdże na światłach. Przeżyłem kilka trudnych sytuacji z niewidocznymi (nieoświetlonymi) obiektami na drodze na szczęście kończyło się to tylko podniesionym ciśnieniem i k*****i. Polecam każdemu jazde na światłach przez cały rok.
Anonymous - 01-10-2006, 21:44
Temat postu: nareszcie!!!!
Jestem z tych jeżdżacych na światłach cały rok przez 24h /dobę, szczególnie poza terenem zabudowanym i jestem gorącą zwolenniczką takiego odgórnego nakazu, bo bez tego wielu uważa, że pomiędzy 01.03 a 01.10. światła nie obowiązują od wschodu do zachodu słońca niezaleznie od istniejących warunków na drodze. Ani mgła, ani deszcz nie są takich w stanie pobudzić do myślenia.
Od dziś daję sobie prawo przypominania o tym obowiązku wszystkim spotkanym po drodze "ślepakom". :twisted:

JCH - 01-10-2006, 21:51
Temat postu: Na światłach
Smoczka napisał/a:
Od dziś daję sobie prawo przypominania o tym obowiązku wszystkim spotkanym po drodze "ślepakom"
Mnie dzisiaj jeden taki przypomniał :oops: Mrugał i pokazywał palcem tak jakoś w dół. Myślę sobie ... coś mi wisi pod autem :? zderzak odpadł czy co .... Nawet się zatrzymałem żeby sprawdzić. A tu chodziło po prostu o światła. Zupełnie zapomniałem przyznaję się :oops:
Moominek - 01-10-2006, 22:12

Oj Jacku, Jacku!! :)

JCH napisał/a:
pokazywał palcem tak jakoś w dół.

Gdyby pokazał w przeciwnym kierunku, mocno bym sie wkurzył ;)

Nauczyłem się jeździć na światełkach cały rok. Jakoś tak mi we krwi utkwiło "klap na fotelik", drzwi, pasy, zapłon, swiatełka, jedynka i gaz :) Zapominając czasem o światłach (zdarza się) zastanawiam się, czy czegoś w domu nie zostawiłem ;)
Poza tym, mam wrażenie że łatwiej okreslić prędkość autka jadącego na swiatłach, przynajmniej ja tak mam.

Anonymous - 01-03-2007, 13:30

jest temat o slusznosci przepisu czy jezdzimy na swiatlach caly rok czy tez nie ale poki co dzis mozna juz bez swiatel.
wiec jak w temacie :D

michal_g84 - 01-03-2007, 16:02

arturro napisał/a:
jest temat o slusznosci przepisu czy jezdzimy na swiatlach caly rok czy tez nie ale poki co dzis mozna juz bez swiatel.
wiec jak w temacie :D

Ale cos słyszałem że ten przepis już przeszedł przez sejm i chyba ustawa czeka w senacie

Anonymous - 01-03-2007, 18:44

czeka ale jeszcze nie obowiazuje, wiec jak narazie mozna jezdzic bez swiatel.
cos dzis slyszalem ze jesli ustawa przejdzie to bedzie ona obowiazywac od 1 kwietnia lub jesli im cos nie wyjdzie to pewnie od polowy roku np. tak jak rok temu w czechach od 1 lipca.

Anonymous - 01-03-2007, 19:37

arturro napisał/a:
wiec jak narazie mozna jezdzic bez swiatel.
, a ja jeżdżę na światlach i bez ustawy :lol:
karol - 03-03-2007, 04:36

dager napisał/a:
arturro napisał/a:
wiec jak narazie mozna jezdzic bez swiatel.
, a ja jeżdżę na światlach i bez ustawy :lol:

I tak trzymac! :) Na takich jak my,Dager- nie potrzeba ustawy.Ale ja od razu 1 marca
utwierdzilem sie w przekonaniu ze ten przepis jest potrzebny.Jadac o 6:30 przy brzydkiej pogodzie widzialem dwa auta bez zadnych swiatel :evil: :axe: -no bo przeciez nie ma juz takiego obowiazku.I to dla takich kierowcow pisza ta ustawe.
pozdr.

Anonymous - 03-03-2007, 07:57

michal_g84 napisał/a:
chyba ustawa czeka w senacie

czeka ale u naczelnej kaczki do podpisu słuchałem w radiu że ma wejsc w zycie w kwietniu :?