To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Tuning Outlandera II

pablo_escobar - 04-04-2009, 13:17

dab napisał/a:

pewnie po lifcie, ktory zapewne w ciagu roku sie pojawi, zobaczymy

W modelu 2009 swiatła tylne roznią się od 2008..to już nie to samo,bo to też atrapa w klapę, tylko o innym kształcie..zazwyczaj jest tak, że kolejny rok bedzie kontynuacją poprzedniego, więc w 2010 Mitsu pewnie nie wróci już do obecnego stylu..Osobiście bardziej podoba mi sie obecny kształt, zwłaszcza rozswietlone :-D

Co do kosztów, to z mozna zamknac się w granicach 600zl, nie licząc odpowiednich narzędzi, robocizny i montażu i baku spalonego na szukanie podzespolow, czyli razem wszystko lekka ręką 1000zl. (Jesli wszystko sie uda i nie zepsujemy świateł przypadkiem, a łatwo..)

Światła same to ok. 350zl, diody trzychipowe w ilości 42sztuk - 2x21(lepiej wziąć z 10 wiecej, bo są delikatne) to koszt ok 150-200zl. do tego kable, konektory zatrzaskowe i elementy układu kontrolnego(pudelko, płytki, przełaczniki,kontrolki, potencjometry, stabilizator, radiator, przekaźnik, różne rezystory i diody prostownicze, bezpiecznik 5A)

Jeśli chodzi o narzedzia, to potrzebne będą:
Mala wiertarka, wiertła, mała tarcza szlifierska, pilnik, mała piła, nóż techniczny, kombinerki elektryczne, boczne, lutownica precyzyjna, lut i niezastapiony silikon.
Potrzebny tez bedzie miernik wielofunkcyjny i transformator
na 12v do testowania.

Satysfakcja na koniec - bezcenna :-D

KowaliK - 04-04-2009, 13:58

pablo_escobar napisał/a:
W modelu 2009 swiatła tylne roznią się od 2008..to już nie to samo,bo to też atrapa w klapę, tylko o innym kształcie..

Szukam tych różnic i szukam, ale nic nie znalazłem. Możesz jaśniej? :wink:

pablo_escobar - 04-04-2009, 14:44

Masz rację Kowalik, zasugerowałem się fotami tylu concepta na 2009 - te z okrągłymi lampami tylnymi..

http://www.carbodydesign....oncept-2-lg.jpg

a rzeczywiście 2009 ma takie same w klapę, jak 07-08..tez atrapy

http://consumerguideauto....exterior#toptab

KowaliK - 04-04-2009, 21:25

pablo_escobar napisał/a:
Masz rację Kowalik, zasugerowałem się fotami tylu concepta na 2009 - te z okrągłymi lampami tylnymi..

Ten concept ze zdjęć to prototyp "naszego" Outka... :wink: W wersji na 2010 póki co ma się zmienić jedynie przód, a wycieki możesz zobaczyć w TYM temacie.

pablo_escobar - 05-04-2009, 00:17

Przed premierą całego nie pokażą..a szkoda.

Dzis zmodyfikowałem kontroler diód dodając mozliwość załączania stopu i zewnętrzną regulację(wczesniej była na płytce), wtedy cały panel rozświetli sie intensywniej przy hamowaniu.

Moze ktos wie, albo zmierzy, na jakim napięciu pracuje swiatło stopu w tylnej klapie?Przyspieszyć to moze powstanie finalnej wersji moich świateł 'Stage 2' :-D

Dario_W - 06-04-2009, 09:32

pablo_escobar - światełka klasa, powiedz jak długo robiłeś obie lampy? ile to czasu zajmuje? Pytam, bo może poprostu podjadę do Ciebie i uczynisz takie same u mnie.
pablo_escobar - 06-04-2009, 17:15

Dario, zeby to było takie proste...
Samego dlubania przy światłach jest 2dni bite po pare godzin, jesli już zdobędziesz diody i inne podzespoły..
Konstrukcja odpowiedniego kontrolera to dzień..
Sam montaż w Outku to pol godziny..i już.

Ja wykonam jeszcze jeden komplet lamp w najbliższym czasie, bo obiecałem..tylko jeszcze okaże się, dla kogo :-D

Ewentualnie podzielę się know-how, jesli ktos chce stworzyc własne..Info na priv

qdyb - 06-04-2009, 23:24

pablo_escobar, mozesz wystawic fotki lamp zrobione w rybie marko

chodzi mi o to zeby zobaczyc jak to wyglada za dnia na postoju gdy diody sie nie swieca

pablo_escobar - 07-04-2009, 20:32

Dario_W - 09-04-2009, 12:03

ok. będę śledził temat

pablo_escobar napisał/a:
Dario, zeby to było takie proste...
Samego dlubania przy światłach jest 2dni bite po pare godzin, jesli już zdobędziesz diody i inne podzespoły..
Konstrukcja odpowiedniego kontrolera to dzień..
Sam montaż w Outku to pol godziny..i już.

Ja wykonam jeszcze jeden komplet lamp w najbliższym czasie, bo obiecałem..tylko jeszcze okaże się, dla kogo :-D

Ewentualnie podzielę się know-how, jesli ktos chce stworzyc własne..Info na priv

qdyb - 09-04-2009, 18:12

pablo_escobar, wow przyznam ze naprawde swietnie to wyglada noca jak i za dnia. a moge wiedziec jeszcze jak sa mocowane te diody?? jakies specjalne koszyczki czy bezposrednio na klej??
mikezem - 10-04-2009, 17:13

Panowie,
co powiecie na swiatla do jazdy dziennej LED z przodu? Moze ringi (BMW?) zlozone na swiatla drogowe?

pablo_escobar - swiatla boskie. tez sie pisze na komplet!

Anonymous - 10-04-2009, 19:42

mysle,ze ringi kompletnie nie pasuja do outlandera....
te diody led,ktore mam u siebie zalozone z przodu mozna spokojnie stosowac jako swiatla do jazdy dziennej....pozdrawiam

Dario_W - 10-04-2009, 20:37

pablo_escobar, tak podziwiam lampy i zastanawiam się czy można te środkowe diody w części stałej lampy "wygasić", żeby wyglądało tak samo, jak w klapie. co myślisz? byłby efekt ramki lub oka. da się zrobić?
mikezem - 10-04-2009, 21:13

200EY napisał/a:
diody led,ktore mam u siebie zalozone z przodu mozna spokojnie stosowac jako swiatla do jazdy dziennej....pozdrawiam

moge prosic o wiecej info + zdjecie?