To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi

pplmr012 - 26-11-2010, 15:36

Jeżeli to wina oleju który jest gęsty na zimno, zapalone auto będzie się toczyć do przodu na luzie.
bravo78.78 - 26-11-2010, 15:52

Stawiam na olej jak koledzy poprzednicy :wink:
Sprobuj zmienic bo cena oleju jest nieporownywalnie mniejsza do nerwow(i ewentualnych strat) :rolleyes:

Owczar - 26-11-2010, 15:56

pplmr012 napisał/a:
Jeżeli to wina oleju który jest gęsty na zimno, zapalone auto będzie się toczyć do przodu na luzie.

To już jest bardzo skrajny przypadek gęstego oleju i w przypadku nawet zużytego oleju syntetycznego nie możliwy...

memory - 26-11-2010, 16:35

Dziękuje za odpowiedz we wtorek zdam relacje czy pomogło
m6riano - 15-12-2010, 19:47

U mnie właśnie na zimnym silniku w takie mrozy ciężko wchodzą biegi, dopiero po rozgrzaniu i podpompowaniu kilkadziesiąt razy wchodzą łatwiej ale nie jak kiedyś a przy próbie wbicia jedynki czy dwójki właśnie zaczyna si toczyć.
jutro zmieniam DOT 4 i mam nadzieje że pomoże..;-)

Marti - 16-12-2010, 18:56

m6riano napisał/a:
jutro zmieniam DOT 4 i mam nadzieje że pomoże..;-)

Albo się nie znam, albo DOT4 lejesz do układu hamulcowego... do skrzyni o której tu mowa lejesz zupełnie inne oleje zgodne z instrukcją (jak dobrze pamiętam coś z grupy 75W/90).

memory - 16-12-2010, 20:23

jemu chodziło o sprzęgło hydrauliczne. Ja osobiście dolałem DOT 4 bo miałem polowe zbiorniczka na full i teraz spokojnie mogę wrzucić bieg w mrozie co wcześniej było niemożliwe. Niestety nadal jest opór.

"Mechanik" powiedział ze sprzęgło nisko bierze i coś słabo chodzi wysprzęglik. Przy okazji wymianie amorków zrobi odpowietrzenie układu. Jak to nie pomoże to wymiana wysprzeglika a potem niestety sprzęgła

Kaleto - 25-12-2010, 16:33
Temat postu: Skrzynia biegów Galant 2.0 TDI
Kupilem galant 2.0 tdi '97. Na początku coś w skrzyni 'chrupało', sprzedawca twierdził że to coś ze sprzęgłem. U mechanika powiedzieli, że są to łożyska- wymieniłem je koszt ogólny 1400zł. Dodam iż przed wymianą łożysk biegi wchodziły idealnie,a jak stwierdził mechanik sprzęgło jest w stanie bdb, tylko ten dźwięk. Teraz po wymianie jest nowy problem, biegi naprawdę ciężko wchodzą. Żeby zredukować na 2 muszę zwolnić do 20km/h, a przy wrzucaniu 3 dość często jest lekki zgrzyt. Zdenerwowało mnie to bo kiedy pojechał na warsztat w ramach gwarancji na wyregulowanie/odpowietrzenie skrzyni/sprzegla, mechanik powiedział, że to na 100% zjechane sprzęgło.

Czy może mi ktoś powiedzieć co to może być?

sampler - 25-12-2010, 23:20

moze to byc zapowietrzony hydrauliczny uklad sterowania sprzeglem lub zle wykonany remont skrzyni. Jezeli wczesniej mial sprzeglo na wierzchu i stwierdzil ze jest ok to dlaczego teraz zmienia zdanie?
Kaleto - 26-12-2010, 00:50

To jest bardzo dobre pytanie. Niestety, najbliższy warsztat gdzie robią skrzynie mialem w bc, miałem również do wybory wrocław aczkolwiek to trochę daleko. Stwierdzili, że skrzynie mogą ściągnąć jeszcze raz i sprawdzić, ale jeżeli okaże się, że jednak spieprzone jest sprzęgło, to znowu pobiorą oplatę w wys. 800zł za ściągnięcie i zalożenie.
sampler - 26-12-2010, 10:01

a przed naprawa biegi dobrze sie zmienialy? Jaki masz luz na pedale sprzegla ?
Kaleto - 26-12-2010, 12:50

Jak wspomniałem wcześniej biegi wchodziły idealnie, tylko ten niepokojący zgrzyt, a jak mi dobrze wiadomo lepiej było szybko wymienić łożyska nim się całkiem rozsypią i rozwalą skrzynię.Luz na sprzęgle, dość duży dopiero kawałek przy podłodze łapię(dodam iż zrobiło się tak dopiero po wymianie).
sampler - 26-12-2010, 13:10

no to masz ewidentnie zapowietrzone sprzeglo lub zle ustawiony luz na trzpieniu. Luz na pedale max powinien wynosic do 1 cm. Zacznij od regulacji w srodku w kabinie. Pod pedalem masz szpilke 8mm ktora reguluje sie luz. Jak to nie pomoze to odpowietrz sprzeglo. Najlepiej grawitacyjnie (kilka razy podpompuj daj w pozycje normalna i odkrec kalamitke)
Kaleto - 26-12-2010, 13:18

Spróbuje tego jutro :) i dam znać czy się udało. Jeżeli nie uda się to tzn że już mogę zamawiać nowe sprzęgło?
KaWu - 26-12-2010, 13:44

Kaleto napisał/a:
Jeżeli nie uda się to tzn że już mogę zamawiać nowe sprzęgło?

Z opisu twoich problemow wyglada ze raczej tak.
Masz gwarancje na wykonana usluge?

Kaleto napisał/a:
skrzynie mialem w bc

bc :?: