[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stuki w ukladzie kierowniczym
SPIDER-ek - 07-05-2013, 23:45
Skoro temat odświeżony, to odświeżę wrażenia po roku od zastosowania mojego rozwiązania:) Spisuje się w 100%
Owczar - 07-05-2013, 23:54
Ja także jestem zadowolony Jazda z dużymi prędkościami po autostradzie już nie jest tak uciążliwa
Niestety średnicy nie pamiętam, ale chyba koło 20mm.
sipex - 08-05-2013, 11:50
oki pomierze ,pokombinuję i zdam relację..mam nadzieje ,że też będe zadowolny jak Wy!
pomierzyłem i są dwie średnice 23mm i 17mm,dla pewności..podkładke gumową dać na tym 17 czy też owinąc góre czyli 23mm i dopiero ścisnąć opaską?ta opaska 20mm wystarczy żeby to się trzymało?Luz jest wyrażny na łaczeniu tych dwóch elementów docisnełem to ręką do góry i ruszając kierownicą jest prawie idealn ie cicho chyba to co mnie irytowało przez 4 lata jazdy okaże się taką błachostką
Cacper - 11-05-2013, 20:16
Ja zastosowałem patent SPIDER'ka ale dałem po 2 blaszki. Rozwiązanie proste i bardzo skuteczne, doskonale się sprawdziło
sipex - 12-05-2013, 00:01
Cacper napisał/a: | Ja zastosowałem patent SPIDER'ka ale dałem po 2 blaszki. Rozwiązanie proste i bardzo skuteczne, doskonale się sprawdziło |
a ja zjeździłem okoliczne sklepy i znalazłem lipną obejma fi20mm,niemoge dostać nigdzie ani gumy żeby to owinąć..masz fotki?stuki ustały?
Cacper - 12-05-2013, 09:28
Polecam sklepy hydrauliczne są to obejmy do rur z gumą. Rozmiar to 1/2 i 3/8 cala. Ja kupiłem w OBI. Stuki były bardzo delikatne ale teraz ustały zupełnie
sipex - 12-05-2013, 12:09
i tylko te dwie blaszki przewierciłeś i sręciłeś do ,nic nie podkłądając więcej pod te obejmy?identycznie jak SPIDER-ek?
Cacper - 12-05-2013, 14:15
Blaszki właściwe rozwierciłem bo otwory były nieco za małe, natomiast pod obejmy nic nie wkładałem ponieważ były już gumki pod nimi. Wygląda to dokładnie jak zaproponował SPIDER-ek, tylko są po dwie blaszki po każdej stronie (czyli w sumie cztery blaszki)
sipex - 12-05-2013, 19:15
a te blaszki teżw hydraulicznym powinienem dostać czy samem u kombinować?
Cacper - 12-05-2013, 19:59
Blaszki w sklepie "metalowym" OBI czy Praktiker. Możesz zastosować inne, chodzi o to, żeby usztywnić całą "konstrukcję", więc blaszki powinny być na tyle mocne, żeby nie wyginały się. Te, które zaproponował SPIDER-ek są bardzo dobre i doskonale posują
sipex - 14-05-2013, 21:46
zrobiłem wkońcu.....cisza idealnie się jeździ auto jakieś pewniejsze się zrobiło odrazu miałem robić tak jak owczar ,ale nie mogłem gumy nigdzie dostać i zrobiłem sposobem SPIDER-ek..
wielkie dzięki Panowie za ten patent wkońcu nic nie stuka
malina_drizzt - 21-07-2013, 21:05
Podpowiedzcie co może by przyczyną głośnego stukania przy kręceniu kierownicą na postoju.
Wygląda to tak, że kręcę w lewą stronę i prawie w skrajnej pozycji kierownicy coś głośno przeskakuje, słychać stuknięcie i widać na kole, że coś jakby przeskakuje.
Potem kręcę w prawą stronę i prawie w skrajnej pozycji to samo
Czy to może być coś w kolumnie kierowniczej czy w przekładni?
Trochę boję się, że coś się urwie a chwilowo nie mam możliwości odstawienia samochodu do mechanika.
Hugo - 21-07-2013, 21:59
malina_drizzt napisał/a: | Wygląda to tak, że kręcę w lewą stronę i prawie w skrajnej pozycji kierownicy coś głośno przeskakuje, słychać stuknięcie i widać na kole, że coś jakby przeskakuje.
Potem kręcę w prawą stronę i prawie w skrajnej pozycji to samo | Masz alumiiniowy wózek zawieszenia z przodu?
malina_drizzt - 21-07-2013, 22:08
Hugo napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Wygląda to tak, że kręcę w lewą stronę i prawie w skrajnej pozycji kierownicy coś głośno przeskakuje, słychać stuknięcie i widać na kole, że coś jakby przeskakuje.
Potem kręcę w prawą stronę i prawie w skrajnej pozycji to samo | Masz alumiiniowy wózek zawieszenia z przodu? |
Wózek stalowy, wymieniany rok wcześniej.
robertdg - 22-07-2013, 08:34
Trzeba sprawdzić co się tam dzieje, może mocowanie listwy kierowniczej się poluzowało/oberwało, luźny wózek dawałby także efekty dźwiękowe przy ruszaniu i zatrzymaniu, podjechać na stacje diagnostyczną, niech zobaczą co się dzieje.
|
|
|