[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Bagażniki dachowe - boxy.
jac - 06-06-2011, 00:06 Temat postu: Re: Bagażnik bazowy,przewóz roweru
szpawel78 napisał/a: | Witam
Zastanawiam się nad zakupem bagażnika bazowego do sedana docelowo do przewozu rowerów i boxa w zimie.. Jakie używacie, sprawdzałem Thule montaż bardzo fajny i wiadomo renomowana firma ale może ktoś używa jakiegoś tańszego a zarazem równie dobrego? Proszę o poradę. |
U siebie z zamontowalem "szelki" Thule ale box juz mam firmy "budzetowej", zalety firmowego bagaznika to raz ze szybki montaz, dwa pozadne wykonanie a trzy idealne spasowanie gum do krzywizny dachu. Aczkowleik do rowerow polecam (sam w zasadzie stoje przed zakupem) bagaznik montowany na hak. Zalety - blyskawiczny montaz samego bagaznika - 10sek., przewoz rowerow bez styku z karoseria (nic sie nie obetrze, wegnie itp), wady - trzeba kupic hak (ale jezeli mialby byc tylko do rowerow to nie trzeba ciagnac wiazki )
olosoft - 06-06-2011, 13:08 Temat postu: Re: Bagażnik bazowy,przewóz roweru
szpawel78 napisał/a: | Witam
Zastanawiam się nad zakupem bagażnika bazowego do sedana docelowo do przewozu rowerów i boxa w zimie.. Jakie używacie, sprawdzałem Thule montaż bardzo fajny i wiadomo renomowana firma ale może ktoś używa jakiegoś tańszego a zarazem równie dobrego? Proszę o poradę. |
Ja zdecydowałem się na Thule i jestem zadowolony. Wada to cena ale pytanie ile da się zaoszczędzić kupując tańszy produkt i czy ta oszczędność jest tego warta. Kupujesz produkt, który w zamyśle ma posłużyć kilka lat. Nie namawiam oczywiście do Thule i nie chcę tu robić żadnej reklamy. Jest tego trochę na rynku i sam się nakopałem zanim podjąłem decyzję. Uważam jednak, że wybrałem trafnie.
Zobacz ten wątek:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=46698
bastek - 22-06-2011, 20:52
ja kupiem jaki czas temu zestaw Automaxi Silverline. teraz jechalem z rowerami, mocowania rowerowe thule - zostaly z poprzrdniego auta
przy szybokosci do 170 )wg GPSa ok. 160) ic nie odfrunelo ale rowery mocno przytwierdzone i rozkrecone - kierwnica, siodelko, pedaly
kajlo - 30-07-2011, 21:06
Ja też używałem bagażnika AUTOMAXI i jestem zadowolony. Dobre aluminiowe belki i przyzwoite wykończenie łap mocujących. No i zamek w standardzie!
Mam natki na zbyciu. Jakby ktoś chciał to proszę pisać.
megas1 - 01-08-2011, 13:05
Kupiłem bagażnik i przy jego montażu okazało się że jeden otwór na śrubę jest krzywo nawiercony (albo cały element jest pod innym katem). Skończyło się delikatnym przytarciem pierwszego gwintu no i kłopot z dokręceniem bo śruba nie chciała łapać od razu.
ElemenT - 02-08-2011, 16:59
Ja jak zakładałem ostatnio to zauważyłem na gwincie mega nalot rdzy.
W zeszłym roku zakładałem po raz pierwszy i widocznie coś się ochronnego starło, teraz będzie co roku rdzewieć i będzie walka by gwint przeczyścić przy założeniu.
ko5a - 12-11-2011, 00:53
Też zakupiłem AutoMaxi tyle że z belkami stalowymi. Sposób mocowania identyczny jak w bagażniku Thula, a cena trochę niższa więc po co przepłacać?
do tego polecam box SportAC XTR 460l, świetny jak na tą cenę (dałem 910pln) i wygląda też fajnie. Jest opływowy więc spalanie nie wzrasta drastycznie i co ważne nie hałasuje. Ma wzmocnione dno oraz system szybkiego montażu.
całość wygląda o tak:
macior - 12-11-2011, 18:44
ko5a napisał/a: | spalanie nie wzrasta drastycznie | to o ile konkretnie wzrasta?
ko5a - 13-11-2011, 00:04
niestety konkretnie nie powiem, bo nie pamiętam.
macior - 15-11-2011, 12:21
u mnie w cyklu krajówki/ekspresówki/autostrady nie szybciej niż 140 a przy Vśr=80km/h i pełnym składzie na pokładzie szacuję że pali około 1 litra więcej
jaca87 - 08-07-2013, 10:15
Hej,
Wiecie czy bagażnik dachowy z sedana będzie pasować do sportbacka ?
Znajomy ma taki ale nie wiem czy będzie pasować do mojego SB
Luk - 08-07-2013, 11:45
jaca87 napisał/a: | Wiecie czy bagażnik dachowy z sedana będzie pasować do sportbacka ? |
Moim zdaniem pasuje, Thule podaje te same elementy dla sedana i Sportbacka. Oczywiście mówię, o bagażniku zakładanym na fabryczne punkty montażowe.
Trik - 08-07-2013, 16:52
jaca87 napisał/a: | Znajomy ma taki ale nie wiem czy będzie pasować do mojego SB |
Jeśli to znajomy to czemu nie przymierzyłeś? Z daleka ten ktoś?
IMO będzie pasował. Punkty montażowe są takie same, odległość chyba też. W razie czego chyba da się co nieco przeregulować?
jaca87 - 08-07-2013, 18:17
No właśnie z daleka a mu bagażnik został po aucie. W przyszłym tygodniu go ściągnę i dam znać czy to jest to samo.
nimrod - 13-07-2013, 22:52
Adam_T napisał/a: |
Zastanawiam sie, ktory warto kupic ? Z jakimi Wy jezdzicie ?
Czy macie jakies doswiadczenie z bagaznikami Auto Maxi ? |
Automaxi jest solidne ale nie tak finezyjne jak Thule
Isnieje polski klon Automaxi ( stalowy bez osłon "antykradzieżowych z zamkiem" 150 pln)AMOS
Z tego co pamiętam nośność bagażnika fixpoint/bez 75/50 kg (łącznie z bagażnikiem)
stąd sens stosowania belek alu&;
[ Dodano: 03-08-2013, 08:50 ]
Dorwałem używkę Amosa Dromader C-15(belki stalowe120 cm , 100 pln z przesyłką)
Wrażenia estetyczne: moja LP stwierdziła: jakiś on taki...
Stabilność: gwint robi robotę, ja robię upgrade w postaci podkładki w kształcie" (" aby ładniej pasowało
Montaż: Klucz 10+ imbus 6 system opiera się na długiej śrubie M6 z nakrętka i podkładką
Bezpieczństwo: bez nakładek z zamkiem raczej bym się nie zapuszczał gdzieś gdzie mógłby sie komuś przydać, upgrade w postaci torx secure
Podsumowując jeśli ktoś nie traktuje bagażnika jako biżuterii polecam koniecznie z jakimś zabezpieczeniem
[ Dodano: 22-04-2014, 19:19 ]
A tak z innej beczki próbował ktoś zakładać do sportback'a bagażnik na klapę?
|
|
|