Nasze Miśki - custom COLT by pawela
londolut - 21-08-2008, 12:23
Cytat: | -fragmenty zderzaka | Co do zderzaka, wywalić halogeny (i tak ich nie używasz ), i pomalować na czarno wlot powietrza do chłodnicy. Luster bym nie ruszał.
pawela - 21-08-2008, 13:51
lusterek nie ruszam, szyby jeszcze nie wiem.
Czarny będzie połysk, mat zupełnie nie grał.
Elementy zderzaka zaznaczone przez mkm kuszą mnie od dawna. Tu jednak nie chcę się jeszcze wypowiadać.
Jutro jadę na dopasowanie dokładki do zderzaka. Poinformuję jak pójdzie
rosomak1983 - 22-08-2008, 19:44
Badlook jest powalajacy. Co do koloru maski to znasz moje zdanie. A jak sprawa paska na przodzie szyby? Powodzienia w dalszym ulepszaniu! I tak juz jest unikatowe
pawela - 26-08-2008, 10:37
wczoraj pojechałem na stację diagnostyczną wyregulować światła, bo po pasowaniu przodu świeciły 10m przed autem. Przy okazji okazało się, że od przeglądu (luty) moje przednie koła są teraz w negatywie 4,53 stopnia. Diagnosta stwierdził, że to wina rozpórki, która ściąga ze sobą górę zawieszenia, i mówił, że jeśli już montować, to i górną i dolną. Ponadto przednie łączniki stabilizatorów zaczęły jakiś tydzień temu stukać... Nie miałem pojęcia o obowiązujących 22mm wystawania gwintu i za mocno je skręciłem (na oko, a jak się potem okazało ok 28mm).
Kupiłem też olej Mobil Formula S 10W40 i filtr Nipparts, dziś wymiana
mkm - 26-08-2008, 11:32
pawela napisał/a: | Diagnosta stwierdził, że to wina rozpórki, która ściąga ze sobą górę zawieszenia, i mówił, że jeśli już montować, to i górną i dolną. |
To bylo do przewidzenia. Auto jest stare i i niestety dosc "miekkie", wiec kazda zmiana w jednym miejscu ciagnie za soba inne. Zalaczam rozporki, "na wzor" oryginalnie do cao z tego co pamietam 4x4 do sportu.
pawela - 26-08-2008, 11:40
mkm napisał/a: | pawela napisał/a: | Diagnosta stwierdził, że to wina rozpórki, która ściąga ze sobą górę zawieszenia, i mówił, że jeśli już montować, to i górną i dolną. |
To bylo do przewidzenia. Auto jest stare i i niestety dosc "miekkie", wiec kazda zmiana w jednym miejscu ciagnie za soba inne. Zalaczam rozporki, "na wzor" oryginalnie do cao z tego co pamietam 4x4 do sportu.
[url=http://img254.images....th.jpg]Obrazek[/URL] |
Dzięki mkm , szkoda tylko, że mała fotka.
Sam teraz nie wiem co zrobić. Oczywiście ustawie to po zlocie do wartości fabrycznej, (przy okazji, jaka jest tolerancja?) ale nie wiem czy ściągać rozpórkę. Różnica z nią jest bardzo zauważalna, zdecydowanie lepiej pokonuje się zakręty. Z kolei po doświadczeniach kolegi z Civika 6g, nie chce zakładać dolnej rozpórki. Miał auto obniżone -30, i dolną dosłownie zeszlifowało w ciągu kilku tygodni.
A u mnie p -35, t -30
mkm - 26-08-2008, 12:00
Fotka mala i wogole nie chciala sie "zamiescic".
Jak masz kola w negacie to oczywistym jest, ze auto sie lepiej prowadzi na zakretach. Musisz dojsc co jest przyczyna, ze rozporka az tak sciagnela kielichy. Sprawdz stan spawow podluznic, grodzi i pasa przedniego. W moim temacie masz fotki mojej walki z rdza "na przodzie". Gdybym zalozyl rozporke to tu cytaty: na "sztywnej przod odjedzie razem z silnikiem" na "regulowanej mozna ja skrecac, skrecac, a w koncu zawiazac kola na kokarde"-dotyczylo to oczywiscie mojego egzemplarza, dlatego, zeby to mialo "rece i nogi" niestety trzeba "odspawac" nadwozie. Jak? Mimo naprawde dobrej woli blacharza jeszcze nie wymyslilismy. Patent ze 126 "zamknac profile" raczej nie przejdzie. Ja caly czas kombinuje, jak wymysle to zamieszcze.
Nie masz czasem schematu (rys. technicznego) nadwozia cao?
pawela - 26-08-2008, 12:31
już raczej wiem o co chodzi.
Tuż po lutowym przeglądzie zakładałem przecież sportowe sprężyny, co wiązało się z demontażem amortyzatorów. Wieeeele trudności sprawiało mechaniko, odkręcenie śrub przy wahaczach, pomagali sobie 2 metrową 'gazrurką'. Dodatkowo, gdy ostatnio zakładałem nową maskę ściągnąłem rozpórkę i naciągnąłem ją od nowa.
Daje 99%, że te 2 rzeczy czynności rozregulowały przód.
PS, jeśli w service manualnu jest taki schemat to mam
EDIT: byłem właśnie obejrzeć opony. Prawy przód ok, lewy przód jest minimalnie (1mm) podcięty od wewnątrz.
Matejko - 26-08-2008, 16:18
a na pewno rozkreciles rozporke do fabrycznej odleglosci kielichow od siebie czy np dales ile szlo ??
jakcos to wal gdzies do blacharza powinien znac ten wymiar ustaw rozporke do odpowiedniego i wtedy jedz na geometrie
pawela - 27-08-2008, 11:27
Matejko napisał/a: | a na pewno rozkreciles rozporke do fabrycznej odleglosci kielichow od siebie czy np dales ile szlo ?? |
podniesiona przednia oś, do pierwszego wyczuwalnego oporu, potem opuszczamy i korekta około obrót nakrętki
Matejko napisał/a: | jakcos to wal gdzies do blacharza powinien znac ten wymiar ustaw rozporke do odpowiedniego i wtedy jedz na geometrie |
może bez blacharza, ale tak zrobię
Tymczasem wczoraj z rafqiem zmieniliśmy w AT olej bo stuknęło 10 450km od poprzedniej wymiany, a urlopowy wyjazd spowodował przegięcie o 450km. Doszło do istnej powodzi olejowej bo ja gupi upuściłem nakrętkę od miski olejowej, ta wpadła w lejek i idealnie szczelnie go zakryła. Niemal 2 litry oleju poszły w beton, resztę złapaliśmy
Przy okazji, olej silnikowy nie jest smaczny
Wlazło 3,2 - 3,3 litra, jak na poprzednich dwóch wymianach. Z godnie z instrukcją wchodzić powinno 3,5 + 0,3 filtr, jednak z kim nie rozmawiałem, to nie wlali do 4G92 więcej niż 3,3- 3,4 litra. Z resztą na bagnecie jest max.
Zalałem Mobil Formula S 10W40, filterek Nipparts
Anonymous - 28-08-2008, 12:18
No i Twój Colcik stoi już u mnie przed domem
pawela - 01-09-2008, 11:09
Czerwien napisał/a: | No i Twój Colcik stoi już u mnie przed domem |
szkoda, że już wrócił. Wielkie dzięki Czerwień, już Ty wiesz za co
Anonymous - 01-09-2008, 11:12
Nie ma za co-zawsze jesteście u mnie mile widziani
pawela - 08-10-2008, 09:04
Dawno nic się nie działo ale.... Wczoraj misek dostał nowe alumki
BORBET T 16x7,5 ET 35, opony 195/45/16 czyli wymarzona pięcioramienna gwiazda z rantem
Fotka poglądowa:
Z tej okazji pragnę bardzo podziękować nnk59 i steinowi, panowie, wiecie za co
Fotki na aucie dziś lub jutro
Rafal_Szczecin - 08-10-2008, 09:55
16' rlz ale i tak zmieniam na 17
|
|
|