To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wszystko o nawigacjach samochodowych

papamitsu - 23-07-2015, 10:32

Odświeżę trochę temat nawigacji do samochodu.

Po zakupie pierwszego samochodu chciałbym dokupić do niego nawigację.
Jeździłem wcześniej ze służbowym TomTom Start 25, Navroad oraz.. mapami Nokia na Nokii E-72 :)

Jeżdżę sporadycznie, nie potrzebuję nawigacji do codziennego poruszania się.
Nie zakładam korzystania z informacji o korkach.
Miło jeśli mapa (firmowa lub nie) miałaby asystent pasa i informacje o radarach.
Raczej ekran nie większy niż 4" - nie lubię telewizora na szybie ;)
Do wydania mam ok 600 zł.

Rozważam zakup nawigacji z mapami "dożywotnymi" lub nawigacji z mapą roczną/bez mapy i dokupienie AutoMapy. Licencja dwuletnia AM to ok 170 więc jeśli samo urządzenie byłoby nie drogie, koszt może wyjść podobny.

Stoję przed wyborem a ten okazuje się dość skomplikowany.
Komputronik lansuje NavRoad ale nawigacje tego producenta (nawet nowe) zbierają niepochlebne opinie o długim czasie oczekiwania na satelity, co również mnie spotkało w modelu, z którego wcześniej korzystałem.

TomTom 25, z któreg korzystałem był wolny i za mały. Duże 5-6 calowe wyglądają obiecująco ale podobno usilnie trzymają się raz wyznaczonej trasy i w cale nie tak rozsądnie ją wyznaczają. Dodatkowo podobno TomTom ma zamknięty system więc przesiadka na AM odpada.

W Saturnie naciskają na Beckera i Garmina. Pomijam fakt, że nie ma tam modeli w moim przedziale cenowym a 1200-1400 za sporadyczną nawigację to "trochę" za dużo.

Podzielcie się swoim doświadczeniem w tym temacie.

Z góry dziękuję za pomoc.

krzychu - 23-07-2015, 11:45

A co z nawigacjami w telefonie jest nie tak?
inq - 23-07-2015, 11:54

Jakiś smartfon i AutoMapa na Androida.
papamitsu - 23-07-2015, 11:59

krzychu napisał/a:
A co z nawigacjami w telefonie jest nie tak?

Wersja map NOKIA jest nieaktualna. Wymaga aktualizacji programu map ale już jako umowa z MICROSOFT a zapisy tej mnie nie odpowiadają.
Poza tym telefon już padl. Korzystam teraz z BB wiec rozwiązanie smartfon+AM odpada.

Raczej szukam teraz typowej nawigacji samochodowej.

krzychu - 23-07-2015, 12:19

papamitsu napisał/a:

Wersja map NOKIA jest nieaktualna.

Ja mam w E52 tą z Nokii i są nowe drogi tylko, że używam w trybie online i dociąga nowe rzeczy. Przez jakiś czas nie chciała synchronizować pozycji GPS, ale się to ostatnio naprawiło i znowu spoko działa.

inq - 23-07-2015, 12:20

Jak dla mnie to AutoMapa bije wszystkie inne na głowę. Szukaj urządzenia z AM lub kup cokolwiek i wgraj sobie ją.
kcn - 23-07-2015, 16:13

Zainstaluj yanosika na androidzie. Fakt nawi tam jest kiepska ale mapy aktualne codziennie i najwazniejsze ostrzeżenia o fotoradararach, kontrolach prędkości, wypadkach itp. W czasie rzeczywistym.

Polecam każdemu bo czym wwięcej użytkowników tym lepiej działa ale już jest super. :)

Morfi - 23-07-2015, 16:40

Lark + auto mapa ze mną już 6 lat i nie zamienie na inną.
Obywatel - 23-07-2015, 19:14

A czy ktoś jeździ z nawigacją MapaMap? Ja od kilku lat używam i mimo, że jest to dość proste oprogramowanie, to sobie je chwalę. Ale z drugiej strony nie mam porównania z niczym innym poza Yanosikiem i Googlem. Jak zatem kształtuje się porównanie MapaMap z bardziej znaną Auto Mapą czy Tom Tomem?

Po lekturze wpisu kolegi 2pac jestem w szoku jak długo może trwać kalkulacja trasy :shock: W MapaMap nigdy nie trwało to dłużej niż 10 sekund (w granicach Polski), chociaż po najnowszej aktualizacji mapy jednak trochę spowolniły. Obliczenie trasy z północy na południe kraju zajmuje około 1 minuty. Czy może to być spowodowane słabością samego urządzenia (prehistoryczne NTT Navi 4368)?

sla - 23-07-2015, 20:02

Nie można porównywać starych nawigacji ze współczesnymi, o mocnych procesorach. Ja zawsze sobie chwaliłem TomToma.
sampler - 23-07-2015, 20:15

kupowanie nawigacji jako urządzenia obecnie to nieporozumienie. Lepiej wziąc smartphona z androidem wrzucic Automapę z trafficiem + yanosik z pływającą ikonką do powiadamiania o suszarkach. Jeśli komuś nieodpowiada Automapa można dać TomTom Go Mobile najnowszy produkt TomToma również z informacją o natężeniu ruchu online.
Obywatel - 23-07-2015, 20:27

sla napisał/a:
Nie można porównywać starych nawigacji ze współczesnymi, o mocnych procesorach. Ja zawsze sobie chwaliłem TomToma.

Urządzenie mam stare, ale mapy świeżo zaktualizowane. Chodziło mi o opinie o samych mapach MapaMap.

inq - 24-07-2015, 12:13

Jak jeździłem na taxi to przetestowałem chyba wszystkie aplikacje. Dla mnie AutoMapa ma taką przewagę, że widać dokładnie numery. TomTom jest dokładny i dobrze liczy, ale mi osobiście nie pasuje wizualnie. AutoMapa ma asystenta pasa ruchu co w dużych miastach się bardzo przydaje. MapaMap jest w sumie fajna, ale średnio dokładna w głębokim mieście i na osiedlach. Garmin jak dla mnie źle prowadził i czasami był mocno niedokładny.
Olivia - 14-08-2015, 22:59

Obecnie korzystam z dwóch map. Jest to AutoMapa i IGo. Wszystko zależy do jakich krajów jeździsz. AutoMapa gubi się w Hiszpanii, Portugalii i południowych Włoszech. Tam radzi sobie dużo lepiej IGo. Jeżeli chcesz jeździć na wschód to Navitel.
Wszystkie wymienione przeze mnie mapy mają asystenta pasa ruchu jak i ostrzeżenie przed fotoradarami i co ważniejsze nawet mobilnymi patrolami.
Janosika i ten cały system to można sobie w buty wsadzić.
Nawigację wybierz po taniości, nawet ze stonki. Najważniejsze żeby była porządna karta pamięci. Bo jak skroisz pod rozmiar mapy to będzie działała dużo wolniej lub nawet się cięła.

papamitsu - 23-09-2015, 11:11

Wybrałem Navi (urządzenie) Modecom bez nawigacji. Dokupiłem oddzielnie AM.
Świetna opcja która miło mnie zaskoczyła to nadajnik FM z urządzenia. Wrzuciłem na kartę MP3. Włączyłem odtwarzacz, nawigację, sparowałem telefon z urządzeniem przez BT. Ustawiłem sobie radio oryginalne w samochodzie na częstotliwość nadawania przez urządzenie i..
muzyka gra, komunikaty z nawigacji są nakładane na muzykę więc jest idealnie a do tego zestaw głośnomówiący z nawigacji też się spisał :)

Dla informacji: Nie mam telefonu z Androidem, iOS, Windowsem.