To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa

Owczar - 21-05-2017, 10:25

Już nie pamiętam czy tam idzie masa czy plus.

Na Jdmfsm.info znajdziesz wszystkie schematy - wtyk ten od klimy. Jest tam dokładnie rozpisane co gdzie jest podłączone łącznie z kolorami kabli.

Na czujniku w osuszaczu masz zwarcie?

Pylek - 21-05-2017, 13:56

Teraz to Ci powiem że nie wiem ale chyba nie. Mogę dodać że jak zlaczylem styki na tej wtyczce to nic się nie działo, chyba przynajmniej wiatraki powinny zacząć chodzić.
Owczar - 21-05-2017, 14:01

Jeśli zrobiłeś zwarcie i nie zadziałało to problem leży gdzie indziej. Najlepiej po kolei prześledzić schematy.
Pylek - 21-05-2017, 14:08

A możesz mi dokładniej powiedzieć które to schemat do klimy ? Czyli jak nie to to znaczy że coś musi szwankowac przed tym czujnikiem?

[ Dodano: 22-05-2017, 06:15 ]
Nikt nie odpowie ?

Krzyzak - 22-05-2017, 12:58

Kolego, drugi raz: dział Download i ściągnij manual do EA - tam wszystko masz rozpisane.
Skoro nie pamiętamy (bo problemy z klimą w tym aucie występują TYLKO przy wybitnym zaniedbaniu i nie ma żadnych standardowych) to musisz się sam pofatygować, przejrzeć, poczytać i najlepiej dać tu odpowiedź co było - dla potomnych.

Owczar - 22-05-2017, 17:50

Nie bardzo rozumiem pytania które schematy... W pliku są wszystkie schematy elektryki z galanta. Jest podział na roczniki, silnik oraz wersję klimy.
mp1602 - 21-06-2017, 08:22

Witam mam nastepujacy problem. Klima sprawna, chlodzi, ale przy wlaczonej klimie i dodawaniu gazu jak i przy jednostajnej jezdzie slysze gwizdanie jak dzwiek mysliwca. Po wylaczeniu klimy dzwiek ustaje lub jest duzo ciszej. Jaka przyczyna? Dzwiek jest na tyle irytujacy ze coraz częściej jezdze bez klimy
Tomasz87 - 21-06-2017, 08:54

mp1602 napisał/a:
Witam mam nastepujacy problem. Klima sprawna, chlodzi, ale przy wlaczonej klimie i dodawaniu gazu jak i przy jednostajnej jezdzie slysze gwizdanie jak dzwiek mysliwca. Po wylaczeniu klimy dzwiek ustaje lub jest duzo ciszej. Jaka przyczyna? Dzwiek jest na tyle irytujacy ze coraz częściej jezdze bez klimy

pewnie problem z łożyskiem na sprężarce...

Owczar - 21-06-2017, 08:54

Rolka napinająca pod obciążeniem albo sprężarka.
mp1602 - 21-06-2017, 20:07

Jak się naciąga pasek od klimy? bo ten od alternatora ma napinacz a przy drugim pasku nie widziałem nic takiego..
Owczar - 21-06-2017, 20:21

Tak samo jest napinacz. Od spodu zobaczysz.
zarow - 24-06-2017, 14:35

Byłem dziś u "fachowca" co to robi nabijanie i ozonowanie.., po całym zabiegu klima nie chłodzi.
czynnika jest 690 g . wcześniej chłodziła dość dobrze mało jej używam a chciałem dla spokoju zrobić . i proszę zepsuł.
jeden znajomy mówi o czujniku wilgotności .??, . proszę o pomoc.

[ Dodano: 24-06-2017, 14:35 ]
Byłem dziś u "fachowca" co to robi nabijanie i ozonowanie.., po całym zabiegu klima nie chłodzi.
czynnika jest 690 g . wcześniej chłodziła dość dobrze mało jej używam a chciałem dla spokoju zrobić . i proszę zepsuł.
jeden znajomy mówi o czujniku wilgotności .??, . proszę o pomoc.

[ Dodano: 24-06-2017, 16:33 ]
Byłem u kolejnego fachury .., Ponoć w galancie nie ma czujnika wilgotności.
Nic nie mógł zrobić , jeszcze nie widział takiego przypadku..,Mówi,że może to być zatkany układ.., w najgorszym przypadku zawór rozprężny ..,tak teoretyzuje. miał ktoś taką sytuację ..?po naciśnieciu na zaworek. w jednym przewodzie jest wysokie ciśnienie, w drugim sekundę psiknie i brak.
Pomyślałem ,że może coś nie tak z tym czynnikiem który został nabity..,

Owczar - 24-06-2017, 17:13

Jakie są ciśnienia na manometrach? Bo wygląda na to że zawór rozprezny jest zatkany. Wilgoć w układzie pewnie go zabiła.
zarow - 25-06-2017, 08:26

U niego pokazywało na jednym ok ,na drugim za mało.., tak stwierdził ,że bardziej w okolicach osuszacza szukałby przytkanego układu.. Czytałem forum , o stukaniu w zaworek, o ilości czynnika przy nie org., osuszaczu chociaż nie wiem jaki mam ( około 620) postukałem, upuściłem i klima zagadała, zaczęło chłodzić , na obu rurkach pokazało się ciśnienie.., to się ucieszyłem.;) jedyną wadą jest jeszcze to ,że w trybie pracy "śnieżynka" chodzi tak 2 min .., i na 30 sek przerwa później zaś 2 minuty itd .czyli jeszcze nie jest ok., aczkolwiek już zimno.;)

[ Dodano: 25-06-2017, 08:30 ]
U niego pokazywało na jednym ok ,na drugim za mało.., tak stwierdził ,że bardziej w okolicach osuszacza szukałby przytkanego układu.. Czytałem forum , o stukaniu w zaworek, o ilości czynnika przy nie org., osuszaczu chociaż nie wiem jaki mam ( około 620) postukałem, upuściłem i klima zagadała, zaczęło chłodzić , na obu rurkach pokazało się ciśnienie.., to się ucieszyłem.;) jedyną wadą jest jeszcze to ,że w trybie pracy "śnieżynka" chodzi tak 2 min .., i na 30 sek przerwa później zaś 2 minuty itd .czyli jeszcze nie jest ok., aczkolwiek już zimno.;)
Nie wiem co w zasadzie się stało.. że zaczęła chodzić ..
AHA zrobiłem jeszcze reset taki jak należy ( zdjęcie klemy na 30 min, grzanie bez obciążenia , grzanie na obciążeniu ., ) w tym samym momencie zadziałała . może to zbieg okoliczności albo było to potrzebne;)

Krzyzak - 25-06-2017, 13:15

ktoś już tu walczył z nieznanym problemem - okazało się, że osuszacz się rozpadł ze starości i kulki zapchały układ - właśnie zawór rozprężny
trzeba było go wymienić, był tylko oryginał dostępny jako nowy