[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tuning - Zwiększenie mocy, modyfikacje - Lancer CYxA
Lucas123w - 08-10-2014, 17:55
el_diablo napisał/a: | 70 KM w lekkiej budzie może by żwawsze od Lancera 1.8... |
Uwierz że nie było znam to z własnego doświadczenia.
wiewioor - 09-10-2014, 09:17
Lucas123w napisał/a: | Uwierz że nie było znam to z własnego doświadczenia. |
Oczywiście nikogo nie obrażając - Lucas123w - w takim wypadku masz małe doświadczenie.
RalfPi - 09-10-2014, 09:27
jakieś konkrety?
MaciekCi - 09-10-2014, 09:43
RalfPi napisał/a: | jakieś konkrety? |
Chłopakom chodzi o coś niestandardowego, co jest oczywiste. Jak zbudujesz sobie jakiegoś customa, najlepiej jeszcze dwuosobowego co będzie ważył 500kg i miał 70KM to tak, będzie żwawszy od Lancera 1.8, ale seryjnie w produkcji nic takiego nie ma.
Chociaż... istnieją takie pojazdy.
http://www.honda.pl/motor...ifications.html
wiewioor - 09-10-2014, 15:48
Customy - jak najbardziej i o to głównie mi chodziło.
Aczkolwiek dla przykładu podam seryjną stara Honda Civic 1,3 V gen., której moc co prawda 75 KM. Standardowe modele były wolniejsze od lancera aczkolwiek wersje noblesse (standardowe) z bardzo krótką skrzynią (z przełożeniem głównym 4,497 !!), przy wadze nieco ponad 900 kg oraz możliwością kręcenia motoru do ok. 8500 rpm robiły naprawdę sporo zamieszania.
drip313 - 09-10-2014, 18:33
Lucas123w napisał/a: | drip313, pierwsze auto powinno mieć nie więcej jak 70 KM wtedy można mówić że takie coś ma mało mocy
Lancer 1.8 żyje dopiero od 3tyś do góry, poniżej to eco driving
10KM można z tego silnika wyciągnąć z tym że jak ma się to z przełożeniem z przyśpieszaniem z niskich obrotów to nie wiem, kolega tyku będzie miał największą wiedzę w tym temacie. |
Pewnie masz racje aczkolwiek jestem zadowolony z wyboru bo auto prowadzi sie bardzo fajnie no ale zaczyna mi brakować,mocy,dynamiki wiekszej itd no ale ostatecznie chyba wstrzymam sie jeszcze pol roku i wymienie z doplata na RA a za 2 lata jak Mi się skonczą 2 zobowiazania finansowe kupie evo Jeszcze mam jedno pytanie ktore może jest głupie no ale nie znam odpowiedzi, co oznacza srebrne GS3 na dole drzwi mojego auta ?
MaciekCi - 09-10-2014, 19:36
drip313 napisał/a: | Pewnie masz racje aczkolwiek jestem zadowolony z wyboru bo auto prowadzi sie bardzo fajnie no ale zaczyna mi brakować,mocy,dynamiki wiekszej itd no ale ostatecznie chyba wstrzymam sie jeszcze pol roku i wymienie z doplata na RA a za 2 lata jak Mi się skonczą 2 zobowiazania finansowe kupie evo Jeszcze mam jedno pytanie ktore może jest głupie no ale nie znam odpowiedzi, co oznacza srebrne GS3 na dole drzwi mojego auta ? |
Evo też się skończy...
drip313 - 10-10-2014, 20:00
wszystko sie skonczy co oznacza gs3 ;>
tyku - 08-02-2015, 19:57
Zamontowałem w lancerku Torque Solution Short Shifter. Na filmie pokazane jest jak było seryjnie, a jak jest po zmianie.
https://www.youtube.com/watch?v=hppjCSVwtmc
Zestaw jaki kupiłem:
https://www.torquesolutio...tCode=TS-SS-009
https://www.torquesolutio...tCode=TS-BB-002
Porównanie wybieraków (z lewej strony fabryczny).
gaciar - 15-06-2015, 10:59
tyku napisał/a: | Lucas123w napisał/a: | kolega tyku będzie miał największą wiedzę w tym temacie. |
Jak wymienię wydech na HKS, to podjadę na hamownię i się wszystkiego dowiemy(co na czarowałem). |
Tyku,
Napisz co konkretnie zamawiałeś, bo po głowie chodzi mi wymiana tłumika końcowego.
W necie widziałem fajne tłumiki Greddy-ego, którymi można zastąpić fabryczny tłumik.
http://www.greddy.com/pro...del:Lancer+GTS/
Jedyny minus jest taki że są pod wersje amerykańskie 2.4L - ciekawe czy w 1.8 były te same tłumiki.
z HKS to chyba całe układy są ale dedykowane do EVO.
Co do K&N Typhoon to czytałem, że istnieje ryzyko pojawiania się błedu check engine w wersjach europejskich - możesz napisać coś z własnego doświadczenia?
tyku - 15-06-2015, 12:15
gaciar napisał/a: | Co do K&N Typhoon to czytałem, że istnieje ryzyko pojawiania się błedu check engine w wersjach europejskich - możesz napisać coś z własnego doświadczenia? | Odpukać, żadnych błędów nie stwierdzono na dzień dzisiejszy.
Ponad rok użytkowania stożka i nic się nie dzieje. Drugi filtr na zamianę zamówiony(stary trzeba wymyć i nasączyć).
gaciar napisał/a: | Napisz co konkretnie zamawiałeś, bo po głowie chodzi mi wymiana tłumika końcowego. | Na razie temat tłumika odpuściłem, zająłem się innymi zabawami związanymi z lancerem, co nie oznacza, że nie myślę o zmianie tłumika na HKS 32003-BM002.
toomi1982 - 30-05-2016, 08:58 Temat postu: 1.6 MIVEC - ZWIĘKSZENIE MOCY Witam,
Odgrzeję temat.W ostatnim dniach poświęciłem trochę czasu na poszukiwania odpowiedzi na moje pytanie. Czy da się zwiększyć moc w moim 1.6 MIVEC 117 koni. Podzwoniłem troszeczkę po firmach zajmujących się tymi sprawami i w odpowiedzi słyszałem zawsze prawie to samo: "Panie nie da się". Tylko jedna firma odpowiedziała twierdząco - tuning STAGE II ze 117koni na 125 oraz moment około 175 NM - to wszystko za 2.000PLN. Co sądzicie o takim rozwiązaniu. Z wykresu podobnej modyfikacji w ASX`ie wyszło,że krzywa momentu bardzo ładnie pnie się w górę od niższych partii obrotów. Dla mnie ten parametr w sumie jest ważniejszy niż moc. Nie wiem tylko czy te parę NM i HP więcej warte jest 2.000PLN (i jazdę na drugi koniec polski). Waham się dlatego piszę. Żony jeszcze nie pytałem o zdanie - może warto?
tyku - 30-05-2016, 09:56
toomi1982, Poczytaj o charakterystyce silnika 4A92 1.6 MIVEC 117KM :
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=180
.swat. - 30-05-2016, 20:16 Temat postu: Re: 1.6 MIVEC - ZWIĘKSZENIE MOCY
toomi1982 napisał/a: | Żony jeszcze nie pytałem o zdanie - może warto? | I nie pytaj, nie warto
Buciki, torebki i kiecki tak szybko wychodzą z mody
Czy warto? Jak dla mnie NIE.
W przypadku wolnossących, bez doładowania kompletnie mija się to z celem.
Przyrost mocy czy polepszenie momentu obrotowego jest w granicach błędu (parę procent) i nie odczuje się tego ( będzie ci chlał paliwo i dodatkowo możesz mieć problem z komputerem)- co ciekawe tyle samo gwarantują w przypadku wymiany filtra powietrza na K&N. A ten kosztuje nie 2000 zł a 200zł. Ja zamontowałem i poczułem Troszeczkę.
RalfPi - 30-05-2016, 21:15
1) W jaki sposób chcą pomierzyć te parę koni i parę Nm.. Mogę się założyć, ze robiąc 10 pomiarów u różnych gości będziesz miał rozrzut +- 3 do 5% (czyli właśnie te kilka koni).
2) Na czym ma polegać "przeróbka"?
3) Czy gwarantują, że w przypadku awarii silnika np. do pół roku.. wezmą koszty naprawy na siebie?
Jak poznasz odpowiedzi na te pytania, to będzie wiadomo czy warto
PS Pozostaje jeszcze kwestia.. co tu dużo mówić.. rzetelności pomiaru - jest coś takiego jak off-set (kalibrujesz inaczej momenotmierz i masz magiczne +3% przy pomiarze .. lub +100%
|
|
|