[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej automatycznej skrzyni biegów
Anonymous - 28-10-2008, 08:58
Fikus83 napisał/a: | ten sam filtr (MD 752072) | przeciez Ty masz manuala(takie skrzynie nie maja z tego co mi wiadomo filtra chyba ze Gal ma ) a my z Piotrkiem automaty
moze faktycznie roch_27 napisał/a: | to filtr do silnika |
taki zalozyl np Mixer u siebie w automacie o czym pisal w temacie "awaryjnosc skrzyn automatycznych "
Mixer napisał/a: | Ostatnia wymiana oleju przy przebiegu: 314kkm
Rodzaj ostatnio zalanego oleju: ........III
Przebyte usterki: brak
Orientacyjny koszt naprawy: 320,-
Uwagi:Wymieniono filtr niestety na zwykły od silnika powód cena 180kontra48 |
Fikus83 - 28-10-2008, 14:01
roch_27 napisał/a: | Fikus83 napisał/a: | To nieźle chłopaki przepłaciliście | nie przepłaciłem w serwisie jest jeszcze o 70% droższy
Fikus83 napisał/a: | ja kupiłem ten sam filtr (MD 752072) w kwietniu b.r. za 50 zł z przesyłką! | pewny jesteś, że masz ten filtr o którym piszesz bo wg ceny którą podałeś wydaje się że być to filtr do silnika
Filtry te są z wyglądu prawie identyczne, jednak różnią się budową wewnętrzną.
No chyba, że ten ktoś co Ci sprzedał się na tym nie znał i myślał że sprzedaje właśnie jako filtr do silnika - to w takim przypadku by się zgadzało.
pozdro |
Jestem pewien, że to ten filtr Kupiłem go przez neta w firmie, która zajmuje się serwisem i sprzedażą części do automatycznych skrzyń biegów! Więc sądzę, że wiedzą co sprzedają. Zadzwoniłem i zamówiłem właśnie ten filtr o takim numerze (MD 752072) taki sam jest chyba do Carismy. Cena ok 50 zł z przesyłką.
pozdro
[ Dodano: 28-10-2008, 14:12 ]
cuuube napisał/a: | Fikus83 napisał/a: | ten sam filtr (MD 752072) | przeciez Ty masz manuala(takie skrzynie nie maja z tego co mi wiadomo filtra chyba ze Gal ma ) a my z Piotrkiem automaty
moze faktycznie roch_27 napisał/a: | to filtr do silnika |
taki zalozyl np Mixer u siebie w automacie o czym pisal w temacie "awaryjnosc skrzyn automatycznych "
Mixer napisał/a: | Ostatnia wymiana oleju przy przebiegu: 314kkm
Rodzaj ostatnio zalanego oleju: ........III
Przebyte usterki: brak
Orientacyjny koszt naprawy: 320,-
Uwagi:Wymieniono filtr niestety na zwykły od silnika powód cena 180kontra48 |
|
hola, hola cuuube przecież ja też mam autamata co prawda nie tiptronic ale automat z filtrem zewnętrzym, sam go wymieniałem to wiem...
od wymiany minęło już 30 tys. km i wszystko chodzi idealnie.
Na pewno nie kupowałem filtra do silnika!
kizior555 - 28-10-2008, 21:23
a.m.o.s napisał/a: | myślę, że to chodzi o filtr wewnętrzny, auto jest z 2001 roku, a ja nie widzę filtra w komorze silnika (przy bagnecie ATF). |
Zgadza się. To filtr wewnętrzny. W biuletynie serwisowym z września 99 roku napisali, że likwidują filtr zewnętrzny w skrzyniach F4A42. Ja mam tak samo (rocznik 2000, Z VIN-u 2001).
U japaneze ten filtr kosztował 390 PLN, ale to cena z wakacji. Nie wiem jak przy tych kursach euro będzie to wyglądać.
a.m.o.s napisał/a: | Poza tym, myślałem, że pójdę do ASO, zapłacę ile sobie zawinszują i będę miał święty spokój i pewność, a ten mi z jakimiś "oryginałami" wyskakuje. |
Ja kupiłem ATF w ASO (warszawski mitcar). Potrzebowałem 12 litrów, panowie powiedzieli, że spoko, no problem i odlali 12l do pustej beczułki po ATF-ie. Płaciłem po 40PLN/litr. Po wymianie okazało się, że 10 litrów by spoko wystarczyło, ale jak się coś robi pierwszy raz to tak bywa. BTW: olej wymieniłem sam z pomocą kolegi. Filtra wewnętrznego nie wymieniałem, bo trzeba wyjąć skrzynię, a na to trzeba mieć czas i dobrego fachowca. (w Kielcach trudno). Z tym świętym spokojem w ASO to nie zawsze tak pięknie. Skoro w biuletynie serwisowym napisali, że się filtra wewn. nie wymienia, to Ci pewnie nie wymienią.
Anonymous - 29-10-2008, 11:31
Fikus83 napisał/a: | hola, hola cuuube przecież ja też mam autamata co prawda nie tiptronic ale automat z filtrem zewnętrzym | upsss to z czyja fura pomylilem Twoja
Mrox - 29-10-2008, 20:36
witam. zna ktoś może wymiary uszczelniacza skrzyni przy przegłubie?? muszę wymienić bo sobie pocieka, a w żadnym sklepie nie znają wymiarów. jedynie serwis miśków go ma.
pozdro
tosztotomasz - 30-10-2008, 14:54
kizior555
Sprawa już załatwiona. Filtr wewnętrzny od Japaneze 400pln z przesyłką, 8 litrów ATF SPIII z Mitcaru . Chodzi jak nówka. Teraz już wiem, że trzeba rozpoławiać skrzynie żeby się dobrać do tego filtra. Nic to. Filtr się nie zestarzeje, a jak (tfu,tfu) trzeba będzie skrzynię rozbierać w wiadomym celu to będzi jek znalazł.
kizior555 napisał/a: |
Z tym świętym spokojem w ASO to nie zawsze tak pięknie. Skoro w biuletynie serwisowym napisali, że się filtra wewn. nie wymienia, to Ci pewnie nie wymienią. |
Zacznijmy od tego, że nie specjalnie chyba wiedzą o co chodzi. Pan po VINie stwierdził, że mam filtr, wołał za niego 545 PLN i twierdził, że sama wymiana zajmie pół godz. do godziny i będzie kosztowała 70 PLN
kizior555 - 30-10-2008, 17:43
a.m.o.s, Tak z ciekawości, bo w przyszłym roku pewnie zrobię to samo: ile robocizna za wym. filtra, ile czasu zajęła wymiana i gdzie robiłeś ?
tosztotomasz - 30-10-2008, 18:30
kizior555 napisał/a: | a.m.o.s, Tak z ciekawości, bo w przyszłym roku pewnie zrobię to samo: ile robocizna za wym. filtra, ile czasu zajęła wymiana i gdzie robiłeś ? |
Ee, nie zrozumieliśmy się Filtra właśnie nie wymieniłem tylko samego ATFa z tych samych powodów co Ty.
A tak na marginesie, czemu już w przyszłym roku chcesz to robić? Robisz aż takie przebiegi?
kizior555 - 30-10-2008, 21:58
Nie chodzi mi o wymianę ATF-u. Myślałem o wymianie filtra. W tym roku się po prostu nie wyrobiłem finansowo. Wiem, że ATF-u się trochę wyleje przy wymianie ale może nie tak dużo. Mam jeszcze ok. 2,5 litra w zapasie. Może wystarczy na dolewkę...
macnow20 - 31-10-2008, 22:30
Panowie. Mam Gala z 97, 2,5 V6 a/t, po czym mogę poznać najłatwiej najprościej czy mam wew czy zew filtr oleju do skrzynki ?
SWEEPER - 31-10-2008, 22:43
Jest zaraz za bagnetem skrzyni
ja mam tip trona z 2000 i 120 000 nabite nie wiem czy zmieniac olej czy nie, poradżcie.
kizior555 - 01-11-2008, 01:10
SWEEPER, Jak nie masz w dokumentacji, że było zmieniane, to zmieniaj. Co 90 tys. km.
400 zł (około) i 15 minut roboty. Tyle kosztuje tzw. "święty spokój".
macnow20 - 01-11-2008, 21:26
tak, faktycznie jest tuż koło bagnetu na skrzyni. Jeśli jest zewnętrzny, to nie ma już wewnętrznego, prawda ?
Juiceman - 01-11-2008, 21:29
Zew. filtr 150zł z przesyłką u Malika.
werdew - 02-11-2008, 15:05
Witaj Juiceman,
jestem tu nowy i pilnie sledze wątki poświęcone eksploatacji.
|
|
|