[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
Marcino - 23-11-2008, 20:14
sampler napisał/a: | A miales zapchane otworki od popychaczy wydechowych ? Te z malymi otworkami. Byl wyczuwalny jakis syf ? |
Nie zauwazyłem, ale profilaktycznie każdy został przedmuchany i przepchany drucikiem. Nie wiedziałem ze sa ona takie bardzo malutkie.
Duzo czarnej smoły miałem za to na tylnej pokrywie zaworów w okolicach gumek od swiec.
tommyc1 - 27-11-2008, 08:08
obiecalem, ze dam znac po wymianie, wiec daje: valvoline niewiele pomogl, bywa ze na rozgrzanym silniku cykanie jest duzo cichsze niz przed wymiana oleju, ale jednak cyka caly czas...chyba jest to juz tak zaawansowane, ze sie nei da uciszyc bez ingerencji mechanicznej...
...z plukanki zrezygnowalem po przeczytaniu kilku artykulow na ten temat-zwatpilem
ewentualnie tego "wyciszacza" molly kapne, ale nie oczekuje poprawy
metzger - 27-11-2008, 10:01
tommyc1, po zalaniu nowego oleju ile km przejechałeś?
sampler - 27-11-2008, 10:29
tommyc1 napisał/a: | obiecalem, ze dam znac po wymianie, wiec daje: valvoline niewiele pomogl, bywa ze na rozgrzanym silniku cykanie jest duzo cichsze niz przed wymiana oleju, ale jednak cyka caly czas...chyba jest to juz tak zaawansowane, ze sie nei da uciszyc bez ingerencji mechanicznej...
...z plukanki zrezygnowalem po przeczytaniu kilku artykulow na ten temat-zwatpilem
ewentualnie tego "wyciszacza" molly kapne, ale nie oczekuje poprawy |
A probowales Ceramizera? Chyba jest najbardziej skuteczny na "cykanie"
tommyc1 - 27-11-2008, 10:32
metzger napisał/a: | tommyc1, po zalaniu nowego oleju ile km przejechałeś? |
jakies 300km od wymiany przejechane
kubasiw - 27-11-2008, 11:38
Ja się przełamałem, i zalałem ceramizer. Dosłownie po ok. 30 sek od odpalenia silnika cykanie ustało, a przedtem było bardzo słyszalne i irytujące. Do tej pory nie cyknęło mi już ani razu, nawet teraz rano przy tych przymrozkach. Dodam do tego, że olej już nie jest pierwszej młodości, i lada dzień zmieniam na valvo maxlife, więc powinno być tylko lepiej.
tommyc1 - 27-11-2008, 12:10
a jak z tym ceramizerem-jakos trzeba "kaleko" jezdzic przez iles km? obawiam sie, ze na pierwszych switlach o tym zapomne i obroty poleca na 5000
kubasiw - 27-11-2008, 12:35
Z tego co pamiętam to przez pierwsze 200 km nie przekraczać 3000 obr., albo zostawić włączony motor na 4h.
Anonymous - 27-11-2008, 17:56
U mnie cykało ale ceramizer pomógł. Szczerze to tak średnio się trzymałem instrukcji, powinno być 200km przy prędkości do 60km/h. Jako że głównie jeżdzę poza miastem to było mało prawdopodobne że tak przejadę 200km:P Nie kręciłem go tylko powyżej 4000 i ceramizer pomógł. Niedługo kolejna wymiana oleju to się okaże czy na dobre, czy będę musiał znów go zalać. Wlałem tylko jedną strzykawkę, kolejna czeka na wymianę oleju.
Pozdrawiam!
skull - 28-11-2008, 12:05
Mi pomógł ceramizer,ale na bardzo krótko a też cieszyłem się że tak cichutko pracował:)Teraz mam zalany środek Wynns,ale jakoś zero rezultatu.Szykuje się zmiana oleju i borykam się co teraz wybrać
Krzyzak - 28-11-2008, 12:22
skull napisał/a: | Szykuje się zmiana oleju i borykam się co teraz wybrać |
zalezy do czego - jak to GDI, to polecam: http://www.commaoil.pl/strona.148.html
jak lejesz syntetyk, to tez znajdziesz jakis 5W30 do swojego silnika
skull - 28-11-2008, 13:49
A dziękuje kolego Krzyżak za linka mam GDI i już trochę drążę temat i często spotykam się z opiniom,że najlepiej 5W/30 aktualnie mam zalany Castrol Magnatec 5W/40.Ze względu na łatwą dostępność myślałem o Elf 5W40 EXCELLIUM.
Anonymous - 28-11-2008, 14:58
Ja ceramizer wlałem jakieś 10 tkm (pisałem o tym jakiś czas temu) i tak na prawdę to zapomniałem, że u mnie cykało i to porządnie. Co do oleju, to leję Mobil 5W50 (czwarta już wymiana) i nie narzekam. Pozdrawiam
Marcino - 01-12-2008, 18:55
Oto moj uszkodzony popychacz,
Obecnie mam cisze jak makiem zasiał. Nawet rano nic nie cyknie. Czekam na mróz i zobaczymy co wtedy.
Jak miałem sciagnietą obudowe plastikowa to dao sie słychac zwór zwrotny który jest założony na odmie z pokrywy zaworów z przodu. Polecam co niektórym sprawdzić czy to on czasem nie hałasuje.
sampler - 01-12-2008, 19:09
Troche go przyklepalo. Musial puszczac olej zapewne. Przy zdjetej obudowie slychac nawet cykanie wtryskiwaczy
|
|
|