[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
mazin - 03-04-2009, 20:18
Niebrzydkie
Dowiedz się od sprzedającego (to, że aukcja sie zakończyła, to nic nie znaczy, bo wystawi ponownie) jaką felga ma szerokość. Jeśli 6,5 - 7 to bierz, jeśli większą, to się zastanów, bo pewnie będzie haczyła w środku i wystawała na zewnątrz. Szerokość felgi determinuje tez oponę, która możesz założyć, więc sprawdź jeśli wiesz jakie masz/chcesz mieć opony (tabelki tolerancji w sieci). Otwór centrujący w lancerze to 67 mm, takie pierścienie centrujące powinien Ci sprzedać.
Z ET podanego na aukcji wynika, że felga będzie wytawała o 6 mm bardziej niż fabryczna (za to do środka będzie miała o 6 mm mniej). Jeżeli ma szerokość 6,5 to niczego nie doliczasz jeśli chodzi o felge, jeśli jest szersza, to różnice zamieniasz na mm i po połowie dorzucasz z każdej strony. Ważniejsza jednak o samej felgi jest opona (to znaczy ważniejsza jest jej szerokość). Jeżeli za bazowa przyjmujemy 195, to w wypadku szerszej o 10 mm musisz do tego, co Ci wyszło z różnicy ET (czyli tutaj - 6 mniej wgłąb, 6 więcej na zewnątrz) doliczyć po 5 mm (zatem w środku będzie o 1 mm - bo -6+5 = -1 mniej niż w fabrycznym ustawieniu, na zewnątrz zaś 6+5 = 11 więcej). Jeżeli jest szersza o 20 mm - to po 10, itd. Ja osobiście nie pakowałbym felgi szerszej o więcej niż pół cala i opony szerszej niż 20 mm od fabrycznej, bo może być nieciekawie na przy mocnym skręcie czy przy kontroli (wystawanie) i chlapanie - ale decyzja oczywiście należy do Ciebie. Znam porzypadki, kiedy na felgach szerszych o 2,5 cala o i oponach szerszych o 40 mm nie było żadnych problemów - ale to zależy od samego auta.
Anonymous - 03-04-2009, 20:29
Mazin, dzięki za info, ale jak pewnie widzisz nie znam się za bardzo na felgach pisze, że et40 na innych aukcjach właśnie takie et jest do nowego lancera, opony mam fabryczne dunlopy 205/60/16 czy będzie pasować? Napisz mi jeszcze co potrzebuje do tych felg aby je porządnie zamocować, jakieś sruby , nakretki itp, wielki dzięki z góry:)
mazin - 03-04-2009, 20:41
Bastek77 napisał/a: | Mazin, dzięki za info, ale jak pewnie widzisz nie znam się za bardzo na felgach pisze, że et40 na innych aukcjach właśnie takie et jest do nowego lancera, opony mam fabryczne dunlopy 205/60/16 czy będzie pasować? Napisz mi jeszcze co potrzebuje do tych felg aby je porządnie zamocować, jakieś sruby , nakretki itp, wielki dzięki z góry:) |
Do lancera potrzebujesz nakrętki, niestety nie pamiętam gwintu, ale sprzedawca będzie wiedział. Zestaw zabezpieczający razem z kluczem (końcówką) też mile widziany. No i pierścienie centrujące, jeśli ma inny otwór centrujący. Zwróć uwagę, żeby nie kupić felgi z mniejszym otworem centrującym, bojej nie założysz. I tyle. Poszkaj tabelki z szerokością opony i felgi pasującej do niej, reszta będzie OK (na przykład tutaj piszą, że do opony 205 optymalna jest 6,5, ale może być od 5,5 do 7,5 cala). Przy mniejszym ET felga jest trochę wysunięta na zewnątrz (o różnicę), więc nie będzie Ci tarła o amorka. A fabryczne ET to 46.
Anonymous - 03-04-2009, 20:47
Dzięki bardzo, teraz muszę zobaczyć czy otwór mocujący będzie ok, ale książka w aucie więc jutro sprawdzę, jeszcze raz dzięki za info, cholera nie jest to taka prosta sprawa z tymi felgami, pozdr
mazin - 03-04-2009, 20:48
Bastek77 napisał/a: | Dzięki bardzo, teraz muszę zobaczyć czy otwór mocujący będzie ok, ale książka w aucie więc jutro sprawdzę, jeszcze raz dzięki za info, cholera nie jest to taka prosta sprawa z tymi felgami, pozdr |
Otwórm ma 67mm, pisz do gościa jeszcze dziś!
krzychu - 03-04-2009, 20:51
mazin napisał/a: | Zwróć uwagę, żeby nie kupić felgi z mniejszym otworem centrującym, bojej nie założysz. |
Ale można wtedy sfrezować otwór i wiem że takie rzeczy się robi z powodzeniem.
Krzychu
Anonymous - 03-04-2009, 20:57
Nie chce robić sztuki z nowym sprzętem dzwonie do typa!
[ Dodano: 03-04-2009, 21:29 ]
Panowie, jak macie ochotę luknąć na te fele jak wyglądają na aucie, www.autotop.pl wejść w osobowe, toyota camry 2007 srebrna, to te fele, przejechały 5 km, nie pasują kolorystycznie do auta i gość je spyla po kosztach, oczywiście załatwi pierścienie centrujące, śruby itd do lancerka, brac czy nie brać?
basik - 03-04-2009, 22:01
A Ty jaki masz kolor auta? Mnie osobiście całe czarne felgi nie podobają się, za bardzo z oponą się zlewa.
$iwy - 04-04-2009, 12:37
Może do czarnego by pasowały. Na srebrnym wyglądają z daleka jak stalówki bez kołpaków.
Ogólnie bez rewelacji.
mazin - 04-04-2009, 21:14
Bastek77 napisał/a: | Nie chce robić sztuki z nowym sprzętem dzwonie do typa!
[ Dodano: 03-04-2009, 21:29 ]
Panowie, jak macie ochotę luknąć na te fele jak wyglądają na aucie, www.autotop.pl wejść w osobowe, toyota camry 2007 srebrna, to te fele, przejechały 5 km, nie pasują kolorystycznie do auta i gość je spyla po kosztach, oczywiście załatwi pierścienie centrujące, śruby itd do lancerka, brac czy nie brać? |
Wiesz co Bastek77, mnie się podobają własnie takie, proste, ze szprychami w kształcie prostokątów czy łopatek (takie sam kupiłem) Wolałbym, żeby były czarno-srebrne, to znaczy albo rant, albo szprychy z jaśniejszym elementem. Jeżeli Ci się nie spieszy, to rozważ zakup takich jak moje lub podobnych (są np. całe grafitowe, tylko jaśniejsze jak te "Twoje") - zapłaciłem 1470 z przesyłką+ 60 za nakrętki + 10 za wentyle, a zabezpieczenie kupiłemu oponiarza za 90 zeta. Felgi mają idealne parametry, to znaczy ET 42 (czyli na oponę szerszą o 10 mm od fabrycznej) szerokość 6,5, otwór 67 (czyli bez pierścieni). Jeśli chcesz, to poszukam namiarów na sprzedawcę, z Koszalina do N.Sączaprzyjechały w mniej niż 24 godziny - idealnie proste, nie były porysowane itd.-jajestem bardzo zadowolony. Piszę tak, bo jednak co nowe, to nowe, masz gwarancję itd, a szkoda wywalić 1400 zeta jeśli coś będzie nie tak, skoro za stówkę więcej można mieć nowe. Decyzja oczywiście należy do Ciebie, ale weź to pod rozwagę.
Tu sa takie same, ale z większym ET (więc tych raczej nie bierz, będą włazić za głęboko)
Kon Tiki
A tu sa grafitowe, ale tez za duże ET:
Grafitowe
Tu są srebrne inne, w dobrej cenie:
Srebrne
A tu masz grafitowe Kon tiki z ET 42(identyczne jak moje, tylko grafitowe)
Grafitowe KonTiki
Czyli jest z czego wybrać
Anonymous - 04-04-2009, 22:31
Też mam nieco mieszane uczucia co do tych felg Jednak marka jest bardzo dobra momo to pierwsza liga, czy ta marka kon tiki jest ok?
mazin - 04-04-2009, 22:59
Bastek77 napisał/a: | Też mam nieco mieszane uczucia co do tych felg Jednak marka jest bardzo dobra momo to pierwsza liga, czy ta marka kon tiki jest ok? |
To jest największy rosyjski producent, fabrykę mają chyba na Ukrainie. czy sa OK? Cóż, nie wiem, ale u mnie sie sprawdzają Poczytaj, firma nazywa się K&K
[ Dodano: 05-04-2009, 20:48 ]
Tu są zdjęcia moich felg na aucie:
Felga tył lewa
Felga tył prawa
Lancer zadek z prawej
Lancer zadek z lewej
Lancer en face
Na czwartym zdjęciu macie gratis moją żonę (ubraną, no!)
Niestety, będę musiał podmalować na czarno rdzawe paski na przednich tarczach, bo szpęcą całokształt
Felga przód
Anonymous - 05-04-2009, 22:38
Hm, jak to powiedzieć, ładnemu we wszystkim do twarzy bardzo ładnie wyglądają na twoim autku, pozdr dla żony
mazin - 05-04-2009, 22:42
Bastek77 napisał/a: | Hm, jak to powiedzieć, ładnemu we wszystkim do twarzy bardzo ładnie wyglądają na twoim autku, pozdr dla żony |
Co ciekawe, rodzina podzieliła się na dwa obozy - jednym bardzo się podobają, innym bardzo nie podobają (nikt nie przechodzi wobec nich obojętnie). Mnie się podobają i to jest najważniejsze, a skoro innym nie - niech nie patrzą De gustibus non disputandum est...
Żonę pozdrowię, dzięki, ale dopiero jak odkryje, że jest na tym zdjęciu, bo jeszcze nie widziała
Anonymous - 09-04-2009, 20:26
No i stało się:) dziś pojechałem do serwisu opon na aby zminić opony na letnie, wszystko pięknie, ale wszystkie 4 felgi stalowe nadają się do naprawy-prostowania czy to mozliwe w tak krótkim czasie eksploatacji? jeszcze się z czymś takim nie spotkałem!
Gość powiedział, że to normalka w Polsce i trzeba to zrobić bo zawiecha dostanie po garach.
Oczywiście naprawa mozliwa po świętach, a ja wyjezdzam na swięta, wiec uderzyłem do kierownika stacji. wyżaliłem mu się na maxa i zaproponował mi jak stałemu klientowi rabat na nowe alusy:) Kupiłem felgi Rial Campo 16" et45, nie są może najpiękniejsze ale za 1276zł z pełnym serwiswm to chyba dobry interes, marka jest niemiecka:)Nawet fajnie wyglądają:)
takie cos
RIAL Campo 6,5 x 16'' VW,OPEL,AUDI,HONDA (599576450) - Aukcje ...
http://gasiorowski.dtl.pl.../rial_campo.jpg
|
|
|