[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
jAZZMAN - 19-05-2013, 08:29
Owczar, A błędy AT Panciu wymrugał?
[ Dodano: 19-05-2013, 08:39 ]
http://pl.wikipedia.org/w...nia_bieg%C3%B3w
Cytat: | Zmiana przełożeń następuje przez blokowanie różnych zestawów - obudów kół słonecznych lub koszy kół satelitarnych, współpracujących ze sprzęgłami jednokierunkowymi, przez mechanizmy takie jak sprzęgła tarczowe (przeważnie wielopłytkowe), hamulce taśmowe itp. elementy cierne, napędzane siłownikami hydraulicznymi. Na ogół całość elementów sprzęgłowych (ciernych) i układów zębatych pracuje "na mokro" w oleju specjalnym, który spełnia funkcję medium sprzęgła hydraulicznego... |
Strzelam na Sprzęgło ;( IV biegu, albo bardziej optymistyczne - Twoje medium (olej) straciło właściwości.
Owczar - 19-05-2013, 11:56
jAZZMAN napisał/a: | Owczar, A błędy AT Panciu wymrugał? |
Kontrolka skrzyni się nie zapaliła, więc raczej błędów nie ma. Z tego co widzę, to większość błędów dotyczy czujników i elementów elektronicznych, a nie mechanicznych.
Możliwe, że olej po rozgrzaniu traci już swoje właściwości i prosi o wymianę. Zobaczę jak będzie na zimnym oleju.
crystal280184 - 19-05-2013, 20:11
Witam serdecznie
Ja mam następujący problem. Dzieje się to tylko i wyłącznie na rozgrzanym silniku (minimum 10-15 min pracy). Przeważnie przy zbijaniu biegów i małych prędkościach (2 i 3 bieg przy prędkościach przeważnie do 50 km/h oraz obrotach rzędu 1000-1800). Nie ma reguły ale co jakiś czas szarpnie. Poziom sprawdzałem i wygląda że jest ok. Kolor czerwony. Ostatnio zauważyłem że miejsce wokół "bagnetu" do AT jest mocno obklejone olejem.Czy wymiana oleju może pomóc czy szukać przyczyny gdzieś indziej? W tej chwili na pewno tego nie zrobię bo w tym tygodniu wymieniam tarcze,amory i wahacz ,więc pewnie odłożę to na przyszły miesiąc. Jeden mechanik powiedział że to raczej nie będzie olej, ale już w serwisie w którym robię to co wymieniłem to już tak, z tym że jak mi podał cenę Transmaxa to się przeżegnałem (80 zł za litr, gdzie on kupuje go po 70 zł ).
Jeśli nie wiem czy i kiedy był wymieniany olej w skrzyni to radzicie wymienić? Na liczniku mam prawie 130k (jeśli nie był cofnięty ) Drugie pytanie mam takie. Co myślicie o kupnie transmaxa na allegro? Ceny rzędu 30-40 zł zachęcają ale czy będzie to zaufane źródło?
pozdrawiam
Juiceman - 19-05-2013, 20:39
Ja kupowałem z allegro od użytkownika kolegaberlin Olej przyszedł ładnie zapakowany w oryginalne niemieckie opakowanie. Olej zalany skrzynia odżyła prawie od razu
Owczar - 20-05-2013, 01:48
Juiceman napisał/a: | Olej zalany skrzynia odżyła prawie od razu |
Co znaczy odżyła? Była martwa?
Juiceman - 20-05-2013, 06:10
Owczar napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Olej zalany skrzynia odżyła prawie od razu |
Co znaczy odżyła? Była martwa? |
Owczar jak każda rzecz, żyć nie może xD Chodzi o to, że po wymianie oliwy i przejechaniu paru km, było można odczuć znaczącą poprawę w jej funkcjonowaniu , ówczesny właściciel do 196kkm nie wymieniał chyba oleju i ładne bagno było przy zlewaniu
Owczar - 20-05-2013, 08:37
No domyślam się, ale chodzi o konkretne zmiany w działaniu skrzyni
Bo sam się zastanawiam nad wymianą...
Slave - 20-05-2013, 17:06
Siemano, od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem Gala 2,5V6 w czterobiegowym automacie, przeczytałem wszystkie wasze bolączki i mam trochę wątpliwości co do wyboru, ale mimo to mam ogromną prośbę, czy możecie mi udzielić jakiś "złotych" rad dotyczących prawdiłowego użytkowania tego automatu, czego nie robić, o co zadbać itd. Będę bardzo wdzięczny
Hugo - 20-05-2013, 21:13
Slave napisał/a: | możecie mi udzielić jakiś "złotych" rad dotyczących prawdiłowego użytkowania tego automatu, czego nie robić, o co zadbać itd. | Wymiana oleju z filtrem w skrzyni co 100 000 km i rura do przodu. Skrzynia jest niezniszczalna.
Owczar - 20-05-2013, 21:45
Hugo napisał/a: | Skrzynia jest niezniszczalna. |
Poza ukręcającym się wieloklinem konwertera..
Hugo - 20-05-2013, 22:11
Owczar napisał/a: | Poza ukręcającym się wieloklinem konwertera.. | Fakt, założyłem, że kolega Slave o tym wie.
Owczar - 20-05-2013, 22:13
Szczerze mówiąc, gdyby nie ten konwerter to byłaby naprawdę świetna skrzynia.
polaff - 21-05-2013, 07:07
Owczar napisał/a: |
Poza ukręcającym się wieloklinem konwertera.. | to moja skrzynia jest chyba zepsuta... od dwóch lat nic takiego nie zarejestrowałem...
Owczar - 21-05-2013, 09:16
No i to jest właśnie jej urok. Możesz jeździć długo, a nagle ciach. Wieloklin ukręcony. Wiele pewnie zależy od stylu jazdy, ale nie zmienia to faktu że to niedoróbka i źle policzony element przenoszący napęd.
polaff - 21-05-2013, 09:21
Owczar, wiesz może mój był na tej akcji serwisowej. Bo nie sądzę, że jakimś cudownym sposobem moje auto jest wyjątkowe, tym bardziej, że jeżdżę dynamicznie...
|
|
|