Potrzebna Pomoc - Mitsumaniak zachorował - ma raka...
JCH - 08-11-2008, 12:18
Wg mnie limit darowizny liczy osobno od każdej z osób, czyli aby zapłacić podatek musiałby od każdej z osób otrzymać kwotę > 4.902 zł. Sęk w tym, że tu obdarowującym jest jakby akbi bo to z jego konta idzie kasa. Hm....
W ogóle to myślę, że nikt nie będzie w to wnikał bo jakie to ma znaczenie dla Fiskusa. Oby.
Tak jeszcze sobie myślę.... że można by przezornie wystąpić o zwolnienie z podatku, tylko do kogo się zwrócić - do Ministra chyba, bo nie wiem czy jest to w gestii lokalnego US.
Powiem Wam, że najbardziej cieszy mnie w tym wszystkim, że udział w tej akcji bierze nie jakieś wąskie grono userów tylko, że pojawiają się tu ludzie nowi czy też mało udzielający się na Forum. Tak patrzę na ilości postów i widzę, że co niektórzy mają po 6, 10 lub kilkanaście postów i nie pozostają obojętni. Jak to mówią "duch w narodzie nie ginie". Wielki szacun!
A Ty Kordian walcz. Walcz bo, nie wiem dlaczego tak jest, ale niestety - padło na Ciebie. Nie masz innego wyjścia jak tylko zwalczyć to choróbsko. Są tacy, którzy dali radę więc i Ty możesz. Wierzę mocno, że dasz radę. Nie wiem czy masz pojęcie ale Twoja postawa też daje ludziom wielkiego powera. Tak więc ode mnie Trzymaj się mocno
wichura1 - 08-11-2008, 12:27
Akbi dostaje kasę od wielu userów, ale Kordian juz jakby tylko od AKBI-ego więc podatek będzie musiał zapłacić.
koszmarek - 08-11-2008, 12:44
wichura1 napisał/a: | tylko od AKBI-ego więc podatek będzie musiał zapłacić. |
Na podatek, jeśli rzeczywiscie będzie trzeba, też uzbieramy:)
Również się ciesze, że tak szybko udało sie nam zebrać TAKĄ kasę.. super popatrzeć na taką solidarność
wichura1 - 08-11-2008, 13:07
Tyle że trzeba dać tą kasę do ręki, bo inaczej też będzie podlegała opodatkowaniu. I wpadniemy w zaklęty krąg zbierania na podatek.
Anonymous - 08-11-2008, 13:18
ktos powiadomil albo ma zamiar powiadomic urzad o zbiorce dajmy te kase i tyle . panstwo nie ruszy palcem zeby pomoc Kordkowi jeszcze na krzywdzie ludzkiej zarabiaja
ja dajesz kase kumplowi czy komus rodziny to tez zglaszasz sie do urzedu o opodatkowanie
albo niech cos wystawi na sprzedaz np logo MiTSU z autografem za 10 tys i koniec
Anonymous - 08-11-2008, 13:19
Ważną kwestią jest też tytuł transakcji na przelewie. Jeśli będzie to "darowizna" lub "zwrot pożyczki", fiskus się tym - jakby z urzędu - zainteresuje. Jeśli w polu "tytułem" widnieje natomiast "zasilenie rachunku", będzie to "bezpieczniejsze" i nie wzbudzi takiego zainteresowania.
Anonymous - 08-11-2008, 13:46
gregorbu napisał/a: | Ważną kwestią jest też tytuł transakcji na przelewie. Jeśli będzie to "darowizna" lub "zwrot pożyczki", fiskus się tym - jakby z urzędu - zainteresuje. Jeśli w polu "tytułem" widnieje natomiast "zasilenie rachunku", będzie to "bezpieczniejsze" i nie wzbudzi takiego zainteresowania. | Panowie w czym problem albo z reki do ręki albo przekazik i po problemie
Aaa poszło.
wichura1 - 08-11-2008, 14:24
cuuube napisał/a: | ktos powiadomil albo ma zamiar powiadomic urzad o zbiorce dajmy te kase i tyle . panstwo nie ruszy palcem zeby pomoc Kordkowi jeszcze na krzywdzie ludzkiej zarabiaja
ja dajesz kase kumplowi czy komus rodziny to tez zglaszasz sie do urzedu o opodatkowanie
albo niech cos wystawi na sprzedaz np logo MiTSU z autografem za 10 tys i koniec |
Mało to jest w naszym pięknym kraju ludzi o pseudonimie literackim: "życzliwy"? Lepiej zrobić to zgodnie z przepisami, niż władować w kłopoty Akbiego i Kordiana. Za logo z autografem trzeba zapłacić przynajmniej PCC1 3% o ile nie VAT 22%. Dlatego rzuciłem temat do spokojnego rozważenia, przez prawników, a nie do bulwersowania naszym systemem podatkowym. Zbiórka jest publiczna, więc raczej trudno utrzymać ją w tajemnicy, a przelewy poszły już na konto.
EDIT: No chyba, że wpłacimy na konto żony Kordiana, a potem kolejnych członków rodziny, skoro 4000PLN jest bez podatku.
Anonymous - 08-11-2008, 14:28
Witam, dołączam parę groszy. Mimo że od niedawna jestem tutaj, to dzięki ludziom z tego forum (ich opiniom, poradom, itp) od kilku miesięcy mam duuuużą frajdę z codziennej jazdy outkiem. I bycie częścią tej rodzinki zobowiązuje.
Kordian DUŻO DUŻO MOCY dla Ciebie!!!
Hubeeert dzięki za nagłośnienie mailem sprawy (niestety rzadko bywam na forum)
Anonymous - 08-11-2008, 14:35
Wichura jasne że można zrobić to legalnie ale szkoda tracić kasy na państwo które w tym wypadku Kordianowi nie pomogło- cześć kasy Akbi może wysłać bezpośrednio Kordianowi, część żonie, część przekazem, cześć western--sumy można rozbijać w dowolne sposoby ja jestem w tym wypadku za takim rozwiązaniem niż dawaniem czegokolwiek państwu..
Juiceman - 08-11-2008, 15:31
A jaki problem Macie wysłać zamiast 2 przelewów 3 przelewy?
brzoza73 - 08-11-2008, 15:52
Juiceman napisał/a: | A jaki problem Macie wysłać zamiast 2 przelewów 3 przelewy? |
A nawet 4 przelewy byle dla kordiana a nie dla "państwa"
koszmarek - 08-11-2008, 16:25
moja mama poradziła mi, żeby napisać do urzędu, pod który podlega Kordian i napisać o zbiórce ludzi z forum na rzecz leczenia Kordiana. Akbi, pewnie masz wszystkie świstki z banku z potwierdzeniami każdej wpłaty lub możesz je mieć... ? To ponoć powinno nam pomóc.
akbi - 08-11-2008, 17:07
Wiem, że kwestia potencjalnego podatku jest istotną sprawą, ale zostawcie proszę ten problem mi.
Będzie tak, aby nie trzeba było nic płacić do fiskusa.
..............
no więc wracajmy do zbiórki kasy
i przypominam o prowadzonych aukcjach, z których dochód będzie również przekazany Kordianowi.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29129
Tweety - 08-11-2008, 17:24
ja też coś dorzucę
a po wypłacie jeszcze coś...
|
|
|