[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jak odczytać kody błędów
robertdg - 09-08-2011, 08:15
RAFIkSierra napisał/a: | o co chodzi z kodem 52.... | przekażnik zaworu pompy ABS pozostaje wyłaczony - pompa do wymiany
RAFIkSierra - 09-08-2011, 10:48
dzięki. już się cieszę :/
tomrom - 09-08-2011, 11:40
robertdg napisał/a: | RAFIkSierra napisał/a: | o co chodzi z kodem 52.... | przekażnik zaworu pompy ABS pozostaje wyłaczony - pompa do wymiany |
Nie koniecznie....
Ja miałem ten sam błąd. Powstał w momencie jak testowałem hamulce i wyciągnąłem przekaźnik od ABS-u.
Wykasowałem błędy i do dzisiaj się nie pokazał (kasowałem go końcem kwietnia).
Gdyby było z pompą coś nie tak to by raczej znowu wyskoczył zwłaszcza, że miałem już parę sytuacji że mi się ABS włączył i prawidłowo zadziałał
RAFIkSierra - 09-08-2011, 13:07
ok. jak skasować błąd ABS i jak ugryźć błąd nr 15ABS ?
tomrom - 09-08-2011, 13:21
RAFIkSierra napisał/a: | jak skasować błąd ABS |
PLPynton napisał/a: | trzeba zwrocic uwage czy pin 1 konektora serwisowego jest uziemiony, w tym celu wlaczyc zaplon i obserwowac lampki ABS/ENGINE/TCL... jesli wszystkie zachowuja sie tak jak przy normalnym wlaczeniu zaplonu w pozycje ON to pin nie zostal uziemiony lub istnieje przerwa w instalacji czy blad w samych komputerach. jesli ktores wymruguja bledy to wciskamy i trzymamy hamulec, zaplon na OFF, po kilku sekundach na ON. od momentu wlaczenia zaplonu w pozycje ON przed uplywem czasu 3 sekund zwalniamy hamulec. Nastepnie przed uplywem kolejnych 10 sekund wciskamy i zwalniamy go jeszcze 10 razy. zaplon na OFF i po chwili na ON, lampka ABS mialaby mrugac non stop z czestotliwoscia 2Hz co znaczy 0 bledow. |
[ Dodano: 09-08-2011, 13:27 ]
Kod 15 to błąd czujnika prędkości
W manualu jest napisane jak go sprawdzić
robertdg - 09-08-2011, 15:08
tomrom napisał/a: | robertdg napisał/a: | RAFIkSierra napisał/a: | o co chodzi z kodem 52.... | przekażnik zaworu pompy ABS pozostaje wyłaczony - pompa do wymiany |
Nie koniecznie....
Ja miałem ten sam błąd. Powstał w momencie jak testowałem hamulce i wyciągnąłem przekaźnik od ABS-u.
Wykasowałem błędy i do dzisiaj się nie pokazał (kasowałem go końcem kwietnia).
Gdyby było z pompą coś nie tak to by raczej znowu wyskoczył zwłaszcza, że miałem już parę sytuacji że mi się ABS włączył i prawidłowo zadziałał | Koniecznie, jeżeli kasowanie błedów nic nie daje, a Ty sam wyciągnąłeś przekaźnik przez co ten błąd się pojawił.
RAFIkSierra - 09-08-2011, 15:52
ok. dzięki. powiedzcie mi tylko gdzie szukać czujnika prędkości dla błędu nr 15? .. bo obrazku w manualu są jak by to rzec ... mało naprowadzające
booohal - 09-08-2011, 16:16
Witam. Po wymruganiu odczytałem błąd ecu '' 21 '' . Czyli czujnik temp cieczy czy jakoś tak. Czy mógłbym prosić o podanie jakiegoś linka z takowym czujnikiem i ew. zdjęcie poglądowe gdzie takowego mam szukać... Pozdrawiam.
Owczar - 09-08-2011, 16:24
RAFIkSierra, zrób reset, pojeździj, a potem od nowa wymrugaj błędy. Czujnik prędkości masz dobry, inaczej by prędkościomierz nie działał. Obstawiam jakąś przerwę w obwodzie między komputerem abs, a czujnikami.
Sprawdź kostki pod deską, za skrzynką bezpieczników. Tam jest kostka od kompa ABS. Nie pamiętam dokładnie która, ale przy swapie mi się wypięła i miałem podobny zestaw błędów. One są dość wysoko pod deską, przy lewym słupku. Dobrze by było odkręcić skrzynkę bezpieczników i ją trochę opuścić, a potem położyć się na wycieraczce i zerknąć. Jeśli po resecie wywali te same błędy to awaria tylu podzespołów jest raczej niemożliwa...
[ Dodano: 09-08-2011, 16:26 ]
booohal, czujnik jest w głowicy. Są tam nawet 2. Szukaj czujnika 2 pinowego. Zerknij do service manuala i zobacz procedure sprawdzenia.
booohal - 09-08-2011, 17:29
Właśnie skasowałem błąd. Jeżeli dobrze rozumiem to w sytuacji gdy ten czujnik jest uszkodzony to błąd wyskoczy mi jeszcze raz. Tak? A jeżeli tak to po jakim czasie? Nie mam tego czujnika za bardzo jak sprawdzić niestety...
RAFIkSierra - 09-08-2011, 20:44
Owczar ... dziękuję Ci bardzo. Jak znajdę tylko chwilę czasu, to tak zrobię, jak napisałeś. O ew. skutkach tego ruchu poinformuję. Jeszcze raz dzięki.
GAL - 13-11-2011, 10:42
Po długich poszukiwaniach udało mi się odnaleźć właściwy temat
Po wymianie silnika 4G63 okazało się, że nowa jednostka nie pali - brak iskry i wskaźnik paliwa nie pokazuje poziomu ( ten drugi chwilowo mnie nie martwi, aż tak bardzo ).
Po poszukiwaniach stwierdziłem, że padł czujnik halla - na czerwonym przewodzie jest +12V, a na sygnałowym ( zielony z czerwonym paskiem ) jest stały sygnał.
Dziś próbowałem czytać kody i nic, CE cały czas równomiernie miga, a ABS pokazuje błędy.
http://www.youtube.com/watch?v=jEUqJ-asbJc
Nie mam pojęcia co jest grane, wg mnie kontrolka CE powinna coś "powiedzieć" o czujniku, a tu nic, ani nie pokazała błędu ani nie ma palenia, chyba że to ciągłe miganie to też jakiś sygnał
Jeszcze zapomniałem, że po zdjęciu przewodu zasilającego listwę wtryskową przy próbie palenia z przewodu nie leci benzyna ( jeszcze nie sprawdzałem pompy )
Owczar - 13-11-2011, 11:06
Jak widać ECU nie widzi błedów, więc pewnie czujniki są ok. Ja bym raczej podejrzewał brak zasilania na jakimś elemencie.
Wszystkie kostki podpięte prawidłowo?
GAL - 13-11-2011, 11:18
Raczej tak, jeszcze poprawiałem kontaktem w sprayu.
A moje podejrzenie co do czujnika halla i jego działania jest słuszne
Owczar - 13-11-2011, 11:29
Nie pamiętam jakie tam powinno być zasilanie, ale w przypadku jego awarii masz natychmiast błąd. Odłącz go i zakręć kilka razy i sprawdź czy zapali się CE.
|
|
|