Forum ogólne - CB RADIO
Anonymous - 07-03-2008, 18:58
właśnie zastanawiam się nad zakupem radyjka tej firmy, ale w nieco innym zestawie...
SUNKER + ANTENA
Dobry zestawik...?
lub taki: SUNKER TWO + ANTENA
Chooper - 07-03-2008, 21:52
a jaki zestaw możecie polecić do max kwoty 400 PLN (antena ok 1.0m, mocowana do rynienki na dachu)
piotrek204 łódz - 07-03-2008, 22:16
jesli pozwolicie proponuje uniden 520 stare sprawdzone radio ,albo president johny 2 sam kozystam z tego radyjka sprawdza sie co do anteny mam magnesówke odradzam zmieniam na wkreta z tym ze koszt wacha sie 500/600 pln
Potek - 08-03-2008, 11:42
Mam Alana 100+ i antene Lemm AT1500 wszystko działa od jakis 2 lat bezawaryjnie. Radio kosztowało koło 200 zł, a antena w granicach 100 zł. Uważam że to zupełnie wystarczajacy zestaw.
Chooper, podjade dziś chyba autkiem na spotkanie to zobaczysz jak to u mnie wyglada.
Anonymous - 09-03-2008, 02:15
hmmm...takie pytanie: czy policja może wlepić mandat za używanie cb podczas jazdy tak jak w przypadku rozmawiania przez komórkę...?
Chooper - 09-03-2008, 08:38
damiano napisał/a: | hmmm...takie pytanie: czy policja może wlepić mandat za używanie cb podczas jazdy tak jak w przypadku rozmawiania przez komórkę...? |
było o tym ostatnio w uwadze. Policja rozumie telefon jako coś co ma klawiaturę numeryczną, a CB jej nie ma więc nie jest telefonem.
Urzędasy by chciały aby za to karać, a policja puka sie w głowe i jak wydzwaniali po komendach, to jeden mundurowy fajnie powiedział, że chyba nie ma w kraju komendy, która by karała za używanie CB.
cns80 - 10-03-2008, 08:10
Policja sobie może rozumieć :
Kodeks drogowy napisał/a: | Art. 45
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku; |
Poprostu przymykają oko. Bo by się podniosło larum ze strony kierowców TiR'ów.
Jakby chcieli to by karali i pewnie zaczną, bo CB radio pod to podchodzi
Rafal_Katowice - 10-03-2008, 13:18
Chooper napisał/a: |
było o tym ostatnio w uwadze. Policja rozumie telefon jako coś co ma klawiaturę numeryczną, a CB jej nie ma więc nie jest telefonem. |
Dziwne, bo ja tez oglądałem o tym program z tym, że to była Uwaga gdzie ten problem był poruszony po raz drugi, bo mieli mnostwo maili od widzów na temat interpretacji przepisów.
W programie jeden z policjantów wyraźnie powiedział, ze owszem w przepisie jest mowa o "telefonie" ale nie w potocznym rozumieniu. Ustawodawca podobno telefonem nazywa wszystkie urządzenia służące do komunikacji, które trzeba trzymać w ręce. I dlatego wg tego policjanta za używanie CB "bez zestawu głośnomówiącego" można wlepić mandat.
Chooper - 10-03-2008, 13:22
Rafal_Katowice napisał/a: | I dlatego wg tego policjanta za używanie CB "bez zestawu głośnomówiącego" można wlepić mandat. |
bo czepiali sie tego, że jet to urządzenie, które cajmuje rękę kierowcy, i z tej przyczyny miałby być mandat, ale nie dlatego, że jest to telefon, bo (patrz mój post powyżej)
saphire - 10-03-2008, 13:25
Mandat to będą mogli wlepić dopiero jak zmodyfikują ustawę i zastąpią słowo "telefon" określeniem "urządzenie łączności" bo póki co w sądzie nie mają szans by wygrać taką sprawę
cns80 - 10-03-2008, 13:43
Wygrają ją bez mrugnięcia okiem, bo CB radio występuje też czasem pod nazwą radiotelefon. Ale marketingowo (i z powodów zapożyczeń językowych) przyjęło się "CB radio".
Inna sprawa że wystarczyło napisać że "zabrania się korzystania z urzadzeń zajmujących rękę kierowcy i nie będących na wyposażeniu seryjnym samochodu", a potem przestrzegać żeby nie homologować w PL samochodów z zestawami głośnomówiącymi typu słuchawka na kablu.
Student - 10-03-2008, 14:11
Nie wiem czy taki zapis w ustawie jest możliwy a wiesz dla czego: bo wtedy jadąc bryczką nie mógł byś małego ściskać albo małej na siedzeniu obok.
cns80 - 10-03-2008, 14:17
I prawidłowo. Kierowca ma kierować. Do ściskania małego lub małej to są ściski stolarskie
Montujesz sobie taki przed jazdą i jak Ci gały nie wylezą to jedziesz
Chooper - 10-03-2008, 14:20
wylezą wylezą
ale to bedą obchodzić, tym, że ten radiotelefon nie ma klawiatury i nie podchodzi pod termin "telefon" aż do czasu takiego jak opisał saphire napisał/a: | Mandat to będą mogli wlepić dopiero jak zmodyfikują ustawę i zastąpią słowo "telefon" określeniem "urządzenie łączności" bo póki co w sądzie nie mają szans by wygrać taką sprawę |
bo tak, to nawet butelki z napojem mieć nie możesz ani nawigacji niefabrycznej obsługiwać, bo też Ci zajmuje rękę.
saphire - 10-03-2008, 14:28
i tak właśnie w hiszpanii ustawowo zabroniona jest nawigacja
|
|
|