[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
robertdg - 12-09-2010, 18:43
Members only, ponów operacje odpowietrzania hydraulicznego sprzegła, ewentualnie zajrzyj pod gumke harmonijke na wysprzegliku i sprawdz czy tam nie ma plynu, jezeli jest plyn to wymien wysprzeglik.
sebo199 - 12-09-2010, 20:19
Members poszukaj na tej stronie http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=90 mojego postu. Opisałem jak skutecznie odpowietrzyć sprzęgło.
Members only - 22-09-2010, 21:12
witam! posłuchałem Waszych rad i odpowietrzyłem sprzęgło. po pięciu min odpowietrzania pedału nie bylo wogóle. Potem już nic sie nie chciało odpowietrzać, pedał wpadł całkiem. sprawdziłem pompę, jest cacy, ale wysprzęglik chodził jakoś tak dziwnie, wiec kupiłem nowy. musiałem na niego czekać jeden dzień wiec grzebałem dalej, rozebrałem wysprzeglik, złożyłem, odpowietrzyłem układ i działa!!!! chodzi jak nowe. sprzegło bierze w połowie, nic sie nie slizga, jest pięknie!!!!:)
tylko został mi nowy wysprzeglik.... może ktoś jest zainteresowany?? sprzedam za grosze!!!
Krejzi - 22-09-2010, 21:40
skoro Ci tamten wysprzeglik polecial, to raczej juz nie jest szczelny wiec zatrzymaj sobie na wszelki wypadek ten nowy )
Members only - 23-09-2010, 21:41
też o tym myślałem, ale właściwie mam dostęp do tanich wysprzęglików z dużymi rabatami, więc jeżeli mi poleci znów to sobie kupie;) u mnie po zniżkach niecałe 30 zł, kompletny wysprzeglik:)
Anonymous - 03-10-2010, 19:26
Ello.
Już wcześniej o tym pisałem, ale dziwny objaw jest nadal:
Jestem po wymianie sprzęgła - ok. 15k km temu.
Przy ostrej jeździe i zmianie biegu z 1 na 2 przy ok 5-6k obrotów i trzymaniu gazu w podłodze obroty nie spadają jakby sprzęgło się ślizgało.
Mam tak od wymiany.
Sprzęgło jest w miarę markowe - Daikin exedy.
Może to jakaś felerna partia (słaby docisk? - po zakupie z ciekawości próbowałem ręcznie go wcisnąć, ale nie dałem rady więc chyba jest ok)?
Może coś źle zostało założone (da się tak złożyć)?
Czy jest jakaś regulacja?
Wyczytałem gdzieś, że jest jakaś "śrubeczka" pod pedałem gazu, można tym coś na to poradzić?
Pzdr
robertdg - 03-10-2010, 19:30
AnoniM79 napisał/a: | Przy ostrej jeździe i zmianie biegu z 1 na 2 przy ok 5-6k obrotów i trzymaniu gazu w podłodze obroty nie spadają jakby sprzęgło się ślizgało. | jak maja spaść obroty, jak trzymasz gaz w podłodze
Anonymous - 03-10-2010, 19:44
robertdg napisał/a: | AnoniM79 napisał/a: | Przy ostrej jeździe i zmianie biegu z 1 na 2 przy ok 5-6k obrotów i trzymaniu gazu w podłodze obroty nie spadają jakby sprzęgło się ślizgało. | jak maja spaść obroty, jak trzymasz gaz w podłodze |
Może źle się wyraziłem .
Przy wrzuceniu biegu nr 2 i puszczeniu sprzęgła obroty nie spadają. (Mam nadzieję, że teraz każdy wie o co chodzi ).
Pzdr
pipi_ja - 03-10-2010, 19:58
No wiem o co chodzi, jest tak jak byś nadal trzymał wciśnięte czy półwciśnięte sprzęgło.Zgadza się?
Nie tak dawno tez mi sie tak zrobiło i pomogło poluzowanie na śrubie o której piszesz. Chyba przypadkiem zrobiłes błąd bo ta sruba jest pod pedałem sprzegła a nie gazu jak napisałeś
Połóż się pod deskę rozdzielczą to zobaczysz o co chodzi i jak tym regulować.
Anonymous - 03-10-2010, 20:01
Oki, dzięki, o to chodziło... Hmm muszę popracować nad przelaniem myśli na papier (monitor), bo wydawało mi się, że to co napisałem wcześniej jest czytelne
Chodziło oczywiście o śrubie przy sprzęgle , moja pomyłka.
Jutro pogrzebie, bo dziś to już tylko z latarką, a niestety garażyku nima :/
Mam nadzieję, że to pomoże.
Pzdr
Mariomati - 07-10-2010, 18:38
Koledzy jak można sprawdzić pompę sprzęgła ? Jest mozliwość, że ona padła ? mam bardzo podobny problem do Members only niby już dwóch mechaniorów odpowietrzało mi i nic... mowią, że pompka sprzęgła do wymiany... ale z tego co widze tutaj, to rzadko sie psuje, mozliwe ze mechaniory nie potrafią dobrze odpowietrzyć ?
Powiem jeszcze, że problemu praktycznie nie było dopoki z ojcem nie zaczelem grzebac... troszeczke za szybko bralo mi sprzęgło i probowalismy "przedłużyć wysprzęglik" po tym zabiegu sprzęgło sie zapowietrzyło, po odpowietrzaniu było ok... na następny dzien biegi nie wchodzą.
Pomożecie ?
sebo199 - 07-10-2010, 19:38
Pomożemy.
Na stronie 7 tego tematu jest mój post w którym opisuję jak się dobrze odpowietrza sprzęgło. Dla Twojej wygody wklejam tekst z tamtego postu tutaj:
Witam.Odpowietrzenie sprzęgła odbywa się w specyficzny sposób.Trzeba to zrobić agresywnie.Przygotuj sobie buteleczkę nowego płynu.Zalej zbiornik pod max.Na odpowietrznik nasuń wężyk i wsadź go do słoiczka w którym będzie trochę płynu (nie zaciągnie powietrza).Jedna osoba siada za kierownicę i pompuje tak z pięć razy i trzyma w podłodze pedał sprzęgła.Druga odkręca odpowietrznik i szybko zakręca (szybki ruch nie czekając aż całkiem zejdzie płyn).Pompowanie i popuszczanie powtarzamy aż płyn zejdzie do minimum.Robimy dolewkę do maksa i powtarzamy proces.Warto przepompować trochę płynu nawet jeśli nie leci z bańkami powietrza.Powinno przynieść efekt.Ja tak zrobiłem i się poprawiło działanie sprzęgła.Na początku miałem tak jak Ty.Powodzenia.
pipi_ja - 07-10-2010, 19:59
Sądzę, żę mechanicy powinni sobie poradzić z tak banalną rzeczą jak odpowietrzenie. Jeśli nie dają rady to może uszkodziliście z ojcem gumki uszczelniające w wysprzęgliku. Kup reperaturkę(już nie pamiętam ale kosztuje chyba coś koło 20zł), wymień gumy i powinno zadziałać.Roboty na godzinkę czasu a efekt może być pozytywny Jeśli nie pomoże wtedy zacznij martwić się o pomkę sprzęgła.
Mariomati - 07-10-2010, 20:07
Dzieki sebo199, widzialem ale nie korzystalem z twojego sposobu, myslisz ze mechanicy robiliby to w nieodpowiedni sposob ?
jutro zabiore sie za wymiane gumek dzieki za porade, a jeszcze raz spytam czy jest mozliwosc sprawdzenia pompki sprzęgła?
Odnośnie gumek uszczelniających, jezeli na wysprzęgliku sie nic nie "moczy" to moze byc ten problem ?
sebo199 - 07-10-2010, 20:36
Jeśli było do odpowietrzania ok to myślę że to kwestia odpowietrzenia. Ja miałem taki objaw jak Ty w swoim Galancie. Dałem do mechanika, odpowietrzył intensywnie tak że cały płyn wymienił. Polecił tak za miesiąc powtórzyć zabieg dla świętego spokoju. Mimo że było ok zrobiłem odpowietrzenie po miesiącu. Cały dzień super, lepiej niż było. Rano wsiadam i biegu nie mogę włączyć. Dzwonię do niego przerażony że wysprzęglik padł i on podał mi ten sposób odpowietrzenia który tu zamieściłem. Po tym sposobie działało dobrze aż do sprzedania. A co do mechaników to prawdę mówiąc wiele rzeczy trzeba im sugerować i podpowiadać a i każdy model auta wymaga indywidualnego podejścia. Większość z nich podchodzi do każdego auta jak do VW a czasem trzeba po prostu pomyśleć.
|
|
|