To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec

fj_mike - 29-11-2011, 19:02

Jarcev napisał/a:
czy mogą ciec jak są nie popękane

Mogą? Zależy w jakim stanie masz tłoczki. Wżery mogą być na tyle głębokie, że uszczelka nie jest w stanie tego ogarnąć.
Jarcev napisał/a:
bo nie chce mi wyjsc górna śruba :/

Prowadnica może być odkształcona. Wyjmij i sprawdź.

Jeżeli jest wszystko jest dobrze, złóż jeszcze raz do kupy, przesmaruj prowadnice.
Może uszczelka się gdzieś zawinęła przy wkładaniu. Jeżeli nadal będzie ciekło - tłoczek do wymiany.
Odkształconą prowadnicę musisz wymienić.

Jarcev - 29-11-2011, 19:08

w porównaniu z tymi zdjeciami w poprzednich postach to moje tłoczki i gniazda wyglądają jak nowe , ogólnie wygladają jak nowe , ok kupie prowadnice i gumy moze jakies lepsze i poskładam
fj_mike - 29-11-2011, 19:11

Jarcev napisał/a:
moje tłoczki i gniazda wyglądają jak nowe

Jeżeli wykluczasz tłoczki to pozostaje kwestia uszczelki ;)
Jarcev napisał/a:
ok kupie prowadnice

Uszkodzona jednak?

Jarcev - 29-11-2011, 19:31

nie wyciagnałem jeszcze bo została w garazu ale rano jade do IC to kupie profilaktycznie :D a nie orientujesz sie czy te przewody elastyczne miały tendencje do rozwarstiania sie albo jakis uszkodzeń które blokuja przepływ płynu??
fj_mike - 29-11-2011, 19:33

Jarcev napisał/a:
a nie orientujesz sie czy te przewody elastyczne miały tendencje do rozwarstiania sie albo jakis uszkodzeń które blokuja przepływ płynu??

U mnie tak nie robi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja nie słyszałem o takim przypadku.

Hugo - 29-11-2011, 23:36

Jarcev napisał/a:
zeby sciągnąc ten zacisk odkręciłem go z całym kopytem(?) ( nie wiem jak to sie nazywa - to co nachodzi na tarcze
Jarzmo zacisku.
Jarcev - 30-11-2011, 15:54

Panowie na allegro ktoś wystawił te przewody elastyczne z 2,5 ale kombi , będą takie same ?
fj_mike - 30-11-2011, 16:27

Jarcev napisał/a:
Panowie na allegro ktoś wystawił te przewody elastyczne z 2,5 ale kombi , będą takie same ?

Powinny być takie same.
Daj VIN na pw i namiary na tą aukcję, sprawdzę.

Jarcev - 30-11-2011, 21:01

wiesz co juz kupiłem nowe w IC , kiedys mi móiwli ponad stówke a dzis 70 zł to wziałem la spokoju. Wziałem tez zestawy naprawcze i pomocy ! wyciagnałem tą prowadnice , okazało sie ze guma z niej zleciała i dlatego sie zklinowało ( całe szczescie bo dwie są w kompecie w IC po ponad 100 zł) ale NIE UMIEM założyc tej uszczelki , sprzedajcie mi jakis knif bo szału dostane. NAjpierw tłoczek na niego uszczelka i obejma czy jak?? nie umiem tamtego wepchnać :p
fj_mike - 30-11-2011, 21:17

Jarcev napisał/a:
NIE UMIEM założyc tej uszczelki

O której mówisz? Trochę chaotycznie to napisałeś.

Uszczelka tłoczka ląduje pierwsza (oring), później tłoczek. Na końcu kapturek osłaniający, po nim drucik zabezpieczający. Na końcu układasz kapturek na tłoczku.

Jeśli masz pastę do smarowania tłoczków, przesmaruj gniazdo i tłoczek przed włożeniem.

Jarcev - 30-11-2011, 21:22

PAste mam - przesmarowałem , wsadziłem ORing gumowy , wsadziłem tłoczek , nasadziłem na tłoczek gume tą harmonijke taką i teraz jak mi powiesz jak mam wsadzić tą własnie gume i ten metalowy oring który ma ją trzymać to tej szczeliny to Ci chyba dam tego galanta w prezencie :p
fj_mike - 30-11-2011, 21:32

Jarcev napisał/a:
teraz jak mi powiesz jak mam wsadzić tą własnie gume i ten metalowy oring który ma ją trzymać to tej szczeliny to Ci chyba dam tego galanta w prezencie :p

Dwa Gale, podwójny kłopot :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kombinuj i bądź delikatny :P

robertdg - 30-11-2011, 21:32

Jarcev napisał/a:
jak mi powiesz jak mam wsadzić tą własnie gume i ten metalowy oring który ma ją trzymać to tej szczeliny to Ci chyba dam tego galanta w prezencie :p
Takiś hojny, było wcześniej się chwalić to za taki prezent zregenerowałbym CI wszystkie zaciski :P
Najpierw zakładasz gumke na krawędź, później musisz się z ta metalową okragła spręzynką pomęczyć aby ją wcisnąć, co by trzymala gumke w miejscu - wymaga to nieco zręczności i cierpliwości

Jarcev - 30-11-2011, 21:36

ale ten metalowy oring idzie jakby pod uszczelke zeby ją rozpychał tak?
Thou - 30-11-2011, 21:36

Ja zrobiłem to tak, że najpierw założyłem gumkę na tłoczek i ją rozciągnąłem, potem trochę tylko wsunąłem tłoczek w zacisk. Jak gumka dosięga do miejsca gdzie powinna być wcisnąłem ją delikatnie śrubokrętem w ten rowek, włożyłem zabezpieczenie i wcisnąłem tłoczek do końca.

EDIT:
Jak rozciągniesz gumkę to będziesz widział, że na szerszym końcu jest jakby podwinięta, w tym miejscu powinno być zabezpieczenie.