To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

krzychu - 04-07-2009, 00:02

W zimie przy -15 stopniach można mając w samochodzie dzieci na tylnej kanapie bez problemu otworzyć bagażnik i coś z niego wyjąć albo włożyć nie martwiąc się o zdrowie dzieci. Może też śmieszne. No i jak ktoś chce to można za zagłówkami sobie parasol wrzucić bo w HB wpada do bagażnika po otarciu.

Czy sportback ma podświetlany bagażnik? Bo ja mam.

sla - 04-07-2009, 00:11

jaca71 napisał/a:
nie musiałeś w hatchbacku w lecie przywieźć serów pleśniowych z Francji do domu

Najlepiej dla serów robić to w lodówce samochodowej a w tym wypadku rodzaj nadwozia nie ma znaczenia. Sedan w/g jest zdecydowanie ładniejszy od SB ale nie ma to nic wspólnego z pojęciem praktyczniejszy.
krzychu napisał/a:

Myślę, że teraz każdy samochód ma podświetlany bagażnik, ważniejsze jest gniazdo elektryczne a tego już niestety nie masz w bagażniku.

Luk - 04-07-2009, 00:12

krzychu napisał/a:

Ja też mam (Sportback). A masz podświetlany schowek? Bo ja nie mam :evil: A w Astrze z 1997 był. :roll:

jaca71 - 04-07-2009, 00:20

Luk napisał/a:
A masz podświetlany schowek? Bo ja nie mam :evil: A w Astrze z 1997 był. :roll:

A masz podświetlaną popielniczkę? Bo ja nie a w Corsie z 1999 była ;)

sla - 04-07-2009, 00:20

Luk napisał/a:
w Astrze z 1997 był. :roll:
w 125p z 1978 też był.
jaca71 napisał/a:

A masz podświetlaną popielniczkę?

Mam

jaca71 - 04-07-2009, 00:25

sla napisał/a:
Najlepiej dla serów robić to w lodówce samochodowej a w tym wypadku rodzaj nadwozia nie ma znaczenia.

Z tym nie wypada się nie zgodzić. Rano po otworzeniu bagażnika wąchałem buty czy w coś nie wlazłem jak walizki pakowałem.

Co da ładności to się nawet nie łudzę że może być inaczej. Ale dla mnie argument z główkami jest nie do obalenia. Poza tym z ponad 20 lat za kółkiem tylko syrena była sedanem resztę miałem HB. Chociaż czy ja wiem maluch był odwróconym sedanem ;)
Stwierdziłem że jak już mogę wybierać to tylko sedan. Ale prawdę mówiąc jeśli chodziło o lancera to wyboru nie miałem...

sla - 04-07-2009, 00:32

Ja podobnie nie miałem wyboru, poprzedni był tylko w wersji sedan, następny tzn. CSO w tej wersji tak paskudnie się prezentował że pozostało mi tylko kupno kombi. Nie jestem aż takim estetą ale wszystko ma swoje granice.
jaca71 - 04-07-2009, 00:39

No, poprzedni był nazwijmy go dyskusyjnie piękny jako sedan. Kombi za to zadziwiło mnie małym bagażnikiem (pewnie liczonym do rolettki).
A już najbardziej zadziwia mnie ile SB jeździ po mieście. Gdzieś widziałem zestawienie sprzedaży Lancera za 2008 rok i mimo tego że SB wszedł w drugiej połowie roku to sprzedaż była coś koło 800 z groszami do 500 z groszami na korzyść SB :0

sla - 04-07-2009, 00:51

Sedany wychodzą z mody dzięki potworkom typu CSO, Thalia ,City itp. ludzie zapominają o ich klasycznej, pięknej linii.
jaca71 - 04-07-2009, 01:00

A widziałeś Imprezę sedan? To jest dopiero pomyłka...

A swoją drogą to wśród kompaktów ciężko znaleźć ładnego sedana. Mazda 3 mi się podobała mimo trochę za krótkiego tylnego zwisu, focus nie straszył i ostatnie z trojaczków S40 - chyba najładniejszy sedan w klasie. Lancer jak się na niego patrzy z daleka jest super, ale z całkiem bliska brakuje mu dopracowanych detali, takich szczególików jak właśnie ma S40. Tak jakby nagle brakło kasy, czasu albo pomysłu.
Stoi u mnie pod blokiem honda Accord i tam wszystko jest tak jak powinno, nie zapomniano o żadnym detalu, tak samo jak w Lexusie IS. Na te dwa samochody choruję... Może next. Szkoda że IS ma 4x4 tylko z silnikiem 2,5 i z automatyczna skrzynią :(

sla - 04-07-2009, 01:10

jaca71 napisał/a:
Lancer jak się na niego patrzy z daleka jest super, ale z całkiem bliska brakuje mu dopracowanych detali, takich szczególików jak właśnie ma S40. Tak jakby nagle brakło kasy, czasu albo pomysłu.

Jestem tego samego zdania, kilka dopracowanych detali i smaczków i samochód zaczyna przyciągąć jak magnes a tak niby ładnie a zawsze coś drażni i denerwuje. Mam podobnych faworytów co Ty i myślę właśnie o S40.

krzychu - 04-07-2009, 09:26

sla napisał/a:
Sedany wychodzą z mody dzięki potworkom typu CSO, Thalia ,City itp. ludzie zapominają o ich klasycznej, pięknej linii.

Nie wiem o co Wam chodzi z tym potworkiem w sedanie CSO ale po lifcie obniżony Intense to jest zupełnie inny samochód ze środka i na zewnątrz porównując go do egzemplarzy 1,6 z początku produkcji. To właśnie kombi wygląda jak karawan moim zdaniem...

macia - 04-07-2009, 09:51

Zgadzam się, że accord i IS to jedne z piękniejszych aut na naszych drogach (może dorzuciłbym jeszcze saaba 93 - mówię oczywiście o tych bardziej dostępnych...) ale też to trochę inna klasa niż lancer :roll: Prędzej można by szukać analogii do galanta.
A co do lancerka - poprzednia generacja zupełnie mnie powaliła swoją bezpłciowością. Natomiast przyznaję, że wersja, którą ma w zdjęciu krzychu wyłamuje się z tego standardu i długo bym się nie zastanawiał nad kupnem.
X? - sam nie wiem, czy ładniejszy sedan, czy sportback. Widziałem czerwone sedany w lepszych wersjach (ładne felgi, spojler, dodatki) i naprawdę świetnie się prezentują na ulicach.

krzychu - 04-07-2009, 10:02

To tak jeszcze wrzucę fotę

Mówcie co chcecie ale to 2 inne auta. Ja mam jeszcze progi fabryczne (nie widać na zdjęciu). Do tego środek też różni epoka. Chorowałem na niego dość długo i uwierzcie nie łatwo było znaleźć dobrą ofertę w jakiejś normalnej cenie... Szczególnie że takie wyposażenie było tylko w 2006 roku z silnikiem 2.0.

jaca71 - 04-07-2009, 10:53

macia napisał/a:
Zgadzam się, że accord i IS to jedne z piękniejszych aut na naszych drogach (może dorzuciłbym jeszcze saaba 93 - mówię oczywiście o tych bardziej dostępnych...) ale też to trochę inna klasa niż lancer :roll: Prędzej można by szukać analogii do galanta.

Dlatego napisałem że S40 w rozmiarze kompakt nie ma sobie równych, ale zaraz za nim Lancer, mazda 3, focus ;) i długo, długo nic.
A Accord i IS to dla mnie ideał z tych jak to nazwałeś dostępnych. Saab 9-3 jest ok ale wolałem go jako 900 krokodyl convertible ;) Jak oglądasz te dwa wspomniane to właśnie niektóre linie, kształt świateł i drobnostki są tak dopracowane że... aż mi się podobają. Ja jestem skażony japońszczyzną i konkurencji nie widzę poza A4/A5 :P Szczególnie A4 w ostatniej odsłonie jest boskie...