[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback
krzychu - 04-07-2009, 00:02
W zimie przy -15 stopniach można mając w samochodzie dzieci na tylnej kanapie bez problemu otworzyć bagażnik i coś z niego wyjąć albo włożyć nie martwiąc się o zdrowie dzieci. Może też śmieszne. No i jak ktoś chce to można za zagłówkami sobie parasol wrzucić bo w HB wpada do bagażnika po otarciu.
Czy sportback ma podświetlany bagażnik? Bo ja mam.
sla - 04-07-2009, 00:11
jaca71 napisał/a: | nie musiałeś w hatchbacku w lecie przywieźć serów pleśniowych z Francji do domu |
Najlepiej dla serów robić to w lodówce samochodowej a w tym wypadku rodzaj nadwozia nie ma znaczenia. Sedan w/g jest zdecydowanie ładniejszy od SB ale nie ma to nic wspólnego z pojęciem praktyczniejszy.
krzychu napisał/a: |
Czy sportback ma podświetlany bagażnik? Bo ja mam. |
Myślę, że teraz każdy samochód ma podświetlany bagażnik, ważniejsze jest gniazdo elektryczne a tego już niestety nie masz w bagażniku.
Luk - 04-07-2009, 00:12
krzychu napisał/a: | Czy sportback ma podświetlany bagażnik? Bo ja mam. |
Ja też mam (Sportback). A masz podświetlany schowek? Bo ja nie mam A w Astrze z 1997 był.
jaca71 - 04-07-2009, 00:20
Luk napisał/a: | A masz podświetlany schowek? Bo ja nie mam A w Astrze z 1997 był. |
A masz podświetlaną popielniczkę? Bo ja nie a w Corsie z 1999 była
sla - 04-07-2009, 00:20
Luk napisał/a: | w Astrze z 1997 był. | w 125p z 1978 też był.
jaca71 napisał/a: |
A masz podświetlaną popielniczkę? |
Mam
jaca71 - 04-07-2009, 00:25
sla napisał/a: | Najlepiej dla serów robić to w lodówce samochodowej a w tym wypadku rodzaj nadwozia nie ma znaczenia. |
Z tym nie wypada się nie zgodzić. Rano po otworzeniu bagażnika wąchałem buty czy w coś nie wlazłem jak walizki pakowałem.
Co da ładności to się nawet nie łudzę że może być inaczej. Ale dla mnie argument z główkami jest nie do obalenia. Poza tym z ponad 20 lat za kółkiem tylko syrena była sedanem resztę miałem HB. Chociaż czy ja wiem maluch był odwróconym sedanem
Stwierdziłem że jak już mogę wybierać to tylko sedan. Ale prawdę mówiąc jeśli chodziło o lancera to wyboru nie miałem...
sla - 04-07-2009, 00:32
Ja podobnie nie miałem wyboru, poprzedni był tylko w wersji sedan, następny tzn. CSO w tej wersji tak paskudnie się prezentował że pozostało mi tylko kupno kombi. Nie jestem aż takim estetą ale wszystko ma swoje granice.
jaca71 - 04-07-2009, 00:39
No, poprzedni był nazwijmy go dyskusyjnie piękny jako sedan. Kombi za to zadziwiło mnie małym bagażnikiem (pewnie liczonym do rolettki).
A już najbardziej zadziwia mnie ile SB jeździ po mieście. Gdzieś widziałem zestawienie sprzedaży Lancera za 2008 rok i mimo tego że SB wszedł w drugiej połowie roku to sprzedaż była coś koło 800 z groszami do 500 z groszami na korzyść SB :0
sla - 04-07-2009, 00:51
Sedany wychodzą z mody dzięki potworkom typu CSO, Thalia ,City itp. ludzie zapominają o ich klasycznej, pięknej linii.
jaca71 - 04-07-2009, 01:00
A widziałeś Imprezę sedan? To jest dopiero pomyłka...
A swoją drogą to wśród kompaktów ciężko znaleźć ładnego sedana. Mazda 3 mi się podobała mimo trochę za krótkiego tylnego zwisu, focus nie straszył i ostatnie z trojaczków S40 - chyba najładniejszy sedan w klasie. Lancer jak się na niego patrzy z daleka jest super, ale z całkiem bliska brakuje mu dopracowanych detali, takich szczególików jak właśnie ma S40. Tak jakby nagle brakło kasy, czasu albo pomysłu.
Stoi u mnie pod blokiem honda Accord i tam wszystko jest tak jak powinno, nie zapomniano o żadnym detalu, tak samo jak w Lexusie IS. Na te dwa samochody choruję... Może next. Szkoda że IS ma 4x4 tylko z silnikiem 2,5 i z automatyczna skrzynią
sla - 04-07-2009, 01:10
jaca71 napisał/a: | Lancer jak się na niego patrzy z daleka jest super, ale z całkiem bliska brakuje mu dopracowanych detali, takich szczególików jak właśnie ma S40. Tak jakby nagle brakło kasy, czasu albo pomysłu.
|
Jestem tego samego zdania, kilka dopracowanych detali i smaczków i samochód zaczyna przyciągąć jak magnes a tak niby ładnie a zawsze coś drażni i denerwuje. Mam podobnych faworytów co Ty i myślę właśnie o S40.
krzychu - 04-07-2009, 09:26
sla napisał/a: | Sedany wychodzą z mody dzięki potworkom typu CSO, Thalia ,City itp. ludzie zapominają o ich klasycznej, pięknej linii. |
Nie wiem o co Wam chodzi z tym potworkiem w sedanie CSO ale po lifcie obniżony Intense to jest zupełnie inny samochód ze środka i na zewnątrz porównując go do egzemplarzy 1,6 z początku produkcji. To właśnie kombi wygląda jak karawan moim zdaniem...
macia - 04-07-2009, 09:51
Zgadzam się, że accord i IS to jedne z piękniejszych aut na naszych drogach (może dorzuciłbym jeszcze saaba 93 - mówię oczywiście o tych bardziej dostępnych...) ale też to trochę inna klasa niż lancer Prędzej można by szukać analogii do galanta.
A co do lancerka - poprzednia generacja zupełnie mnie powaliła swoją bezpłciowością. Natomiast przyznaję, że wersja, którą ma w zdjęciu krzychu wyłamuje się z tego standardu i długo bym się nie zastanawiał nad kupnem.
X? - sam nie wiem, czy ładniejszy sedan, czy sportback. Widziałem czerwone sedany w lepszych wersjach (ładne felgi, spojler, dodatki) i naprawdę świetnie się prezentują na ulicach.
krzychu - 04-07-2009, 10:02
To tak jeszcze wrzucę fotę
Mówcie co chcecie ale to 2 inne auta. Ja mam jeszcze progi fabryczne (nie widać na zdjęciu). Do tego środek też różni epoka. Chorowałem na niego dość długo i uwierzcie nie łatwo było znaleźć dobrą ofertę w jakiejś normalnej cenie... Szczególnie że takie wyposażenie było tylko w 2006 roku z silnikiem 2.0.
jaca71 - 04-07-2009, 10:53
macia napisał/a: | Zgadzam się, że accord i IS to jedne z piękniejszych aut na naszych drogach (może dorzuciłbym jeszcze saaba 93 - mówię oczywiście o tych bardziej dostępnych...) ale też to trochę inna klasa niż lancer Prędzej można by szukać analogii do galanta. |
Dlatego napisałem że S40 w rozmiarze kompakt nie ma sobie równych, ale zaraz za nim Lancer, mazda 3, focus i długo, długo nic.
A Accord i IS to dla mnie ideał z tych jak to nazwałeś dostępnych. Saab 9-3 jest ok ale wolałem go jako 900 krokodyl convertible Jak oglądasz te dwa wspomniane to właśnie niektóre linie, kształt świateł i drobnostki są tak dopracowane że... aż mi się podobają. Ja jestem skażony japońszczyzną i konkurencji nie widzę poza A4/A5 Szczególnie A4 w ostatniej odsłonie jest boskie...
|
|
|