Off Topic - Pręgierz ortograficzny - na wesoło
Aga - 30-08-2007, 22:31
dm17 napisał/a: | rozmawianie o tym kto jak pisze jest dla mnie oznaką że chyba ktoś nie ma co robić |
jesteśmy w temacie "pręgierz ortograficzny"
tutaj się właśnie o tym i tylko o tym rozmawia
dm17 napisał/a: | Aga jak sie pisze z kimś na forum to wypada pisać takie zwroty jak "TY" "Tobie" "Ci" itd z dużej litery...........jak już chcesz być taka dokładna. Oznaka kultury i szacunku dla drugiej strony |
ostatnio staram się bardzo uważać i przywiązuję do tego dużą wagę, jednak być może jeszcze gdzieś nie zauważyłam...
natomiast w tym temacie należy podawać przykłady
arekp napisał/a: | Naciagany przyklad Ja bym tak nie zrozumial |
eeeee, coś ty
często słyszę tego rodzaju sformułowania
choć w tym przypadku to, jak zaznaczyłam, był żart z mojej strony
luk_szc - 31-08-2007, 00:28
Sruba napisał/a: | napisalem "ktory" przez u otwarte |
Czy , też przez "o" bez kreski Takie pisanie bez ogonków
arekp - 31-08-2007, 01:18
Trudno, bedzie ze sie czepiam:
napend
leprzy
cns80 - 31-08-2007, 07:48
Aga napisał/a: | a jeśli nawet nie jest to wystarczy przejść na Firefoxa, który sprawdza pisownię |
akbi napisał/a: | no nie wszyscy mogą ... nie którzy piszą na forum z komputerów służbowych, w którym jest tylko IE, a jako pracownicy mają np. zakaz instalacji jakiegokolwiek oprogramowania ...choćby i darmowego |
Zaraz się okaże że wszyscy piszą ze służbowych
Ale obaj wiemy że jak się chce pisać poprawnie to można wkleić do Word'a i sprawdzić tak jak to kiedyś sugerowałeś.
Mój bestseler w tym roku:
i bynajmniej nie był to żart.
ruslana81 - 31-08-2007, 08:39
Ja też się czepiam - poniżej przykładowy bełkot, błędy i znienawidzone przeze mnie zastępowanie polskich liter "zangielszczeniami":
"(...)pomruk *cenzura* na samej strumienicy i przerobionym wydeszq a tak od 2 i pół tysiaczka dzwiek jak by sie jakies doładowanie załanczało;] znaczkow mam echo wiara sie pyta czy to gti "
i cd.:
"jak jush moj spec mechanik wykona ta operacje dam znac jak jest u mnie;] mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie?! jesli zaloze stozek przed przepływka (sam) bez jakiejs kwasoweczki zamiast fabrycznej tromby to efekt bedziemarny? prawda"
ech...w ostatnim zdaniu ktoś sam sobie odpowiedział na pytanie (znak zapytania pojawił się chyba jeden wyraz za wcześnie...)
sruba - 31-08-2007, 09:01
ruslana81 napisał/a: | znienawidzone przeze mnie zastępowanie polskich liter "zangielszczeniami" |
oooooo to mamy tak samo.
jak widze ten anglopolski to mnie krew zalewa.
a swoja droga - gdzie znalazlas ten kwiatuszek ? u nas na forum ?
ktoz ma to doladowanie w tlumiku, za 2500 pln ?
[ Dodano: 31-08-2007, 09:03 ]
ps. uWiElBiAm TeZ tAkA fOrMe PiSaNiA tEkStU
ruslana81 - 31-08-2007, 09:20
Sruba napisał/a: | uWiElBiAm TeZ tAkA fOrMe PiSaNiA tEkStU |
oł yes, ja roovniesh....
akbi - 31-08-2007, 09:32
Sruba napisał/a: | akbi napisał/a: | nie którzy |
niektórzy Arku, niektórzy |
Ja przyznaje się, robie błędy i chyba nawet nie mało, ale staram się z tym na różne sposoby walczyć. Poza tym, przy szybkim pisaniu na klawiaturze, często gdzieś nie dociska mi się jakaś litera i wychodzi "wyraz z literówką", a właściwie z jej brakiem
Kolejny mój problem to przestawianie liter ... ale to też przy szybkim pisaniu na kompie.
Ostatnio zdarzyło też mi się, napisać "morze" zamiast "może", a nie chodziło mi o to Bałtyckie. Nie mam pojęcia jak to napisałem, ale gdy po 2 dniach zobaczyłem swojego posta to od razu rzuciło mi się w oczy.
Co do chorób dys***fii itd to kiedyś koleś (dodam, że po studiach i generalnie całkiem inteligentny) przyniósł mi pismo, w których hitem był wyraz Łuć ... chodziło mu wówczas o miasto Łódź
innych kilka ciekawostek tego gościa to: kakało, japko
Przy takich błędach, gdzie też wiem, że gościu trochę książek czytał - nie wiem czy to jest uleczalne
Cns80 napisał/a: | akbi napisał/a:
no nie wszyscy mogą ... nie którzy piszą na forum z komputerów służbowych, w którym jest tylko IE, a jako pracownicy mają np. zakaz instalacji jakiegokolwiek oprogramowania ...choćby i darmowego
Zaraz się okaże że wszyscy piszą ze służbowych
Ale obaj wiemy że jak się chce pisać poprawnie to można wkleić do Word'a i sprawdzić tak jak to kiedyś sugerowałeś. |
Niektórzy Worda też nie mają
arekp - 31-08-2007, 09:33
Sruba napisał/a: | ps. uWiElBiAm TeZ tAkA fOrMe PiSaNiA tEkStU |
Ja TeSh UwIeLbIaM
[ Dodano: 31-08-2007, 09:36 ]
Eeeeeeeeej ... co za cholerny poprawiacz pisowni dziala?! Napisalem - celowo - 't.e.s.h', a poprawilo na 'też'. Wylaczyc to g*.
sruba - 31-08-2007, 09:41
i kwiatuszek:
Cytat: |
# kont wyprzedzenia zapłonu
|
tu autor mial zapewne na mysli "kąt".
jak pewnie (niektorzy napewno ) wiecie pracuje w banku.
ostatnio klient przyniosl mi pisemna dyspozycje zamknięcia "kąta".
ale - gdyby wszyscy pisali poprawnie i bezlblednie pod wzgledem stylistyki, gramatyki i ortografi - czyz zycie nie byloby ubozsze ?
pOoOzDrAwIaM
Aga - 31-08-2007, 10:28
Sruba napisał/a: | a swoja droga - gdzie znalazlas ten kwiatuszek ? u nas na forum ?
ktoz ma to doladowanie w tlumiku, za 2500 pln ? |
zaznaczasz tekst, prawy przycisk myszy, "szukaj w Google"
proste
cns80 napisał/a: | Ale obaj wiemy że jak się chce pisać poprawnie to można wkleić do Word'a i sprawdzić tak jak to kiedyś sugerowałeś. |
tylko trzeba sobie zadać ten trud, a potem jeszcze popoprawiać wyrazy podkreślone na czerwono
a to już dla wielu zbyt duży wysiłek (jak twierdzą, piszą tak, bo im wygodnie)
a to, czy ktoś zrozumie tę wypowiedź, jest już mniej ważne.... niestety...
sruba - 31-08-2007, 11:04
hehe, zrozumialem blednie ta wypowiedz o wydechu - bo na poczatku pomyslalem sobie o cenie 2500 pln za taki wydech, dzieki ktoremu wydaje sie, ze samochod ma jakies doladowanie.
jak sie wczytalem, ze zrozumieniem raz jeszcze - to koledze chodzilo o to, ze w jego "wydeszq" przekraczajac 2500 obr/min wydaje sie, ze wlacza sie doladowanie.
swoja droga ciekawe.
Anonymous - 31-08-2007, 15:21
Aga fajnie że sie starasz i to zauważasz- przykładów nie będeprzytaczał ale skoro zwróciło to moją uwagę to jest. Nie będe wypisywał przykładów.
Ruslanateż nienawidzę jak ktoś tworzy angielskie odmiany polskich wyrazów - ale na wyspach to dopiero można kwiatków posłuchać
[ Dodano: 31-08-2007, 15:26 ]
Cytat: | esteśmy w temacie "pręgierz ortograficzny"
tutaj się właśnie o tym i tylko o tym rozmawia
|
Wiem Aga ale ja tylko napisałem co mówię - można sobie rozmawiać ale wiedzy od tego nikomu nie przybędzie bo zakładam sie ze Ci co tak piszą tego w ogóle nie czytają
Aga - 31-08-2007, 20:27
dm17 napisał/a: | bo zakładam sie ze Ci co tak piszą tego w ogóle nie czytają |
jak to nie czytają?
a MY ?
wszyscy popełniamy błędy i dobrze by było gdybyśmy się na nich uczyli
ja właśnie dzięki temu tematowi zaczęłam zwracać baczniejszą uwagę na niektóre zasady pisowni, np. jak wspomniane wyżej My, Ci itd
Hubeeert - 31-08-2007, 21:47
ruslana81 napisał/a: | jushmoj | jush przeszlo tylko dlatego, ze było połączone z innym wyrazem.
Normalnie dba o to autocenzor.
Niestety pewne osoby są niereformowalne i dlatego pozwoliłem sobie na takie działanie.
C0 do p154n14 w StYlU BlOgAsKa - jeszcze dzieci tego, który tego spróbuje będą miały bana.
Pozdrawiam
PS
Wszystkim zwracam uwagę na to, że dyskusja jest najwyższą formą demokracji, ale sięganie w dyskusji po argumenty personalne jest oznaką braku innych argumentów.
|
|
|