Nasze Miśki - Wiewiór by wilk88
wilk88 - 08-03-2012, 20:47
ok dzięki Panowie! Zobaczymy co z tego wyjdzie
tomek84 wszystko jeszcze przed nami sfu stfu
Andrew - 17-03-2012, 21:07
wilk88 zrobiłeś wiewióra?
wilk88 - 18-03-2012, 13:01
No właśnie jest światło w tunelu na szczęście nie udało mi się samemu ściągnąć turbiny (poukręcały mi się śruby i rzuciłem to w cholerę) , na szczęście bo oddałem do znajomego mechanika, on ściągnął, rozkręcił i mówi że wg niego turbina jest prawie w stanie idealnym, żadnych luzów itp. mówi, że będzie szukał przyczyny, ale prawdopodobnie za duże ciśnienie w silniku wyrzucało olej w turbinę ( albo zapychająca się odma albo coś innego, jak mówiłem będzie szukał). Mówi, że na początku, po objawach "szalonego diesla", rzeczywiście zdawało się że to turbina, tylko dziwne było to że 2 razy obroty podskoczyły na chwile i zaraz spadły, jakby zassało ten olej tylko na moment... podobno jak siada turbina to zawsze już idzie do końca (chyba że się go zadusi). Zobaczymy co z tego wyjdzie ale prawdopodobnie wyjdzie dużo taniej niż regeneracja
Owczar - 18-03-2012, 16:09
wilk88 napisał/a: | podobno jak siada turbina to zawsze już idzie do końca |
Czasem pada i szalony diesel nie występuje, więc to błędne rozumowanie. Uszczelnienie turbiny do wymiany tak czy inaczej.
Piotr Moskwa - 18-06-2012, 19:34
mnie potrafi zejść na 5,3 w trasie 2 osoby + 400 kg ładunku średnio z ostatnich 8 tyś wychodzi 6,7 ale mieszkam w górach... najwięcej co z niego wycisnąłem to 13,5l. przez 60 tyś nic się z tym silnikiem nie działo pozatym że odkąd go mam to kopci przy więszym obciążeniu silnika
Owczar - 18-06-2012, 22:40
Piotr Moskwa napisał/a: | mnie potrafi zejść na 5,3 w trasie 2 osoby + 400 kg ładunku średnio z ostatnich 8 tyś wychodzi 6,7 ale mieszkam w górach... |
wilk88 - 11-08-2012, 17:19
Wiewiór w końcu do mnie wrócił! Po jakiś 4 miesiącach poszukiwań usterki przez mechaników okazało się że przyczyną był filtr cząsteczek stałych... teraz śmiga jak marzenie!
Trzeba było wiewióra trochę odświeżyć, więc odmalowałem ramiona wycieraczek i zaciski. Zaciski chciałem zrobić klasycznie (na czerwono ) kupiłem czerwoną farbę antykorozyjną w sprayu, która w rezultacie dała jakiś brązowawo/ miedziany kolor... niezbyt jestem zadowolony ale już tak zostanie.
I tutaj ten niewypał, chociaż na zdjęciu nie widać za bardzo jaki to kolor
Owczar - 11-08-2012, 23:42
wilk88 napisał/a: | okazało się że przyczyną był filtr cząsteczek stałych |
Hmm? W galancie nie ma czegoś takiego... Jest taki ala katalizator...
wilk88 - 10-05-2016, 19:01
Dawno tu nie zaglądałem a wiewiór dalej jeździ i sprawia mi radość (tak, jak widać diesel też może cieszyć ) .
Od ostatniego posta trochę w nim było zrobione:
a) mechanicznie:
-wymiana rozrządu
-wymiana sprzęgła
-wymiana kilku łożysk w skrzyni
-regeneracja turbiny
b) wizualnie/estetycznie:
- (prawie) skórzane fotele (to pokrowce
- boczki z pikowanej ekoskóry
- czarna wykładzina i dywaniki
- przyciemniane szyby
- czarne palstiki
- wycięcie rdzewiejącej blachy z tylnych nadkoli i zastąpienie nadkolem z żywicy epoksydowej (żegnaj rdzo! wizualnie jest jeszcze do poprawy bo szpachlowanie nie wyszło zupełnie gładko.
W planach jest jeszcze założenie dodatkowych 3 wskaźników w środkowym panelu, żeby lepiej monitorować turbinę i nie tylko (boost, ciśnienie oleju i woltomierz).
Oto kilka zdjęć po przeróbkach w środku
a tutaj który odcinek blach został zastąpiony odlewem z żywicy, niestety nie robiłem zdjęć w trakcie pracy
w między czasie brat kupił sporta 2,5 V6 także nie trzeba mnie uświadamiać, że benzyna lepsza
pozdrawiam
Hugo - 10-05-2016, 19:42
Jeszcze wymień deskę rozdzielczą na czarną i będzie super. To chwila roboty.
Ta ekoskóra na boczkach wygląda świetnie, jak w Bentley'u.
Owczar - 10-05-2016, 21:25
Fotele są skórzane?
Jeszcze bym bębny na tarcze zamienił
Fragu - 10-05-2016, 23:03
Tyle lat! A on nadal jezdzi:D
wilk88 - 24-06-2016, 20:32
Fotele nie są skórzane, to pokrowce ze skóry eko
Fragu, mój Galant jest jak wino- z wiekiem coraz lepszy
Nareszcie po tylu latach Wiewiór dorobił się 17 calowych butów! Wkrótce mam w planach powymieniać trochę w zawieszeniu i przy okazji go obniżyć. Myślałem o sprężynach Eibach pro kit 30/30. Co myślicie? Jakieś porady? Nie chciałbym żeby szurał po ziemi dlatego obawiam się obniżenia 40/40.
Fragu - 24-06-2016, 21:32
Z Eibacha będziesz zadowolony, będzie niżej, ale nie stracisz za dużo komfortu.
Owczar - 24-06-2016, 21:50
Tylko eibach ma te wadę ze przód jest wyżej niż tył - szczególnie w kombi.
Felgi bardzo ładne z ta gleba się zastanów. Dorobilem ostatnio sterownik zawieszenia do Lexusa żeby go obniżać trochę bardziej niż fabryka pozwala i potwierdzam to co mówiłem kiedyś. Do codziennej jazdy bym nie obnizal. Po mieście nie da się jeździć. Jedynie po dobrych drogach... ze sterownika korzystam gdy auto stoi
|
|
|