[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
czekoladka_1981 - 07-01-2008, 14:47
sampler - swinkS_UK dał odpowiedż na twoje pytanie. Dobór należy do Ciebie.
sampler - 07-01-2008, 20:05
Kupilem ksiazkowe felgi 17x7 ET 46, 67,1
jednak pomylka ET w tych felgach to 38
przy okazji znalazlem taki fajny konfigurator:
Konfigurator Felg
a tak ma wygladac
mandro33 - 08-01-2008, 19:13 Temat postu: [EA2A 2.0] Napinacz paska wielorowkowego Dzwoniłem do Japaneze w sprawie kupna napinacza paska wielorowkowego który napędza pompę wspomagania i kompresor klimy z tym że gościu akurat nie ma go na stanie oprócz do modelu 2.5 ja natomiast mam 2.0 poj.Czy od modelu 2.5 będzie pasował do 2.0 akurat Pan Marek nie miał używki w sklepie żeby porównać.Cena oryginału mnie przeraziła ponad 400 zeta za łozysko z ''obudową''zwariowali.Wkurza mnie bo miśiek rechocze a przeciesz napinacz to banał.
deejay - 08-01-2008, 21:04
O to ci chodzi kliknij na WIECEJ O PRODUKCIE http://www.moto.sklep.pl/...5&grupa=c111440
mandro33 - 08-01-2008, 21:20
ten napinacz który podałeś to nie jest napewno ten a raczej od rozrządu.Jak opisywałem pasek wielorowkowy w innych typach aut raczej starego typu klinowy.W galancie są dwa,drugi jest od alternatora.
Marcino - 08-01-2008, 22:40
W 2.5 jest taki napinacz paska wielorowkowego...
I jest on na samym dole silnika, napina pasek od wspomagania i klimatyzacji który jest wspolny.
Tak dla porównania wygladał mój stary w którym łozysko miało lekki luz.
Hałasu nie było, ale jak zauwazyłem to przy wymianie rorzadu to postanowiłem zminić. Koszt ori 150zł u Japaneze.
Wymiana rilki jest banalna, luzuje sie nakretkę na napinaczu, pozniej wykreca srubę napinajaca, jak pasek jest luźno zdejmujesz rolkę, zkaładasz nową, naciagasz pasek i kontrujesz rolke napinacza nakrętką.
SWEEPER - 09-01-2008, 09:47
I Ja tę rolkę mam zamiar zmienić . co do banału to nie tak chop siup, bo w 2.0 jest problem z wyjęciem samej rolki (za blisko sciany komory silnika) przeszkadza sama ośka. Miałem sobie sam dorobić bo nigdzie nie mogłem zdobyć zamiennika.
mandro33 - 09-01-2008, 15:43
Masz racje SWEEPER co do wymiany napinacza,dzisiaj się otym przekonałem chciałem ją wyciągnąc ażeby zmieżyc średnice rolki i d..pa.Wyciągałeś ją może bo z tego co patrzyłem to trzeba odkręcić uchwyt razem z pompą wspomagania z tym że śruby muszą być nieżle zapieczone które wchodzą w blok silnika, istnieje ryzyko ukręcenia.A co do łożyska od 2.5 to na zdjęciach od Marcino widać że do 2.0 nie będzie pasował.
SWEEPER - 09-01-2008, 21:43
Niestety nie chyba szybciej będzie podjechać podnośnikiem podlewarować silnik .Wystarczy odkręcić silnik z poduszek i lekko go unieść z jednej strony, bo i ja próbowałem ale dobrych kluczy nie miałem i temat się urwał .
Michal4133 - 03-02-2008, 21:52 Temat postu: Pasek rozrzadu Galant 2.5 V6 24v 2002r niech mi ktos w koncu pomoze wyjasnic troche gupia sytuacje z paskiem rozrzadu, w dwoch salonach mitsubishi (anglia) powiedziano mi ze w tym samochodzie wymienia sie tylko i wylacznie pasek rozrzadu, paru znajomych mechanikow twierdzi ze zawsze musi byc wymienione razem z napinaczem i rolka, jeden nawet powiedzial ze i pompe wodna trzeba wymienic bo jest napedzana paskiem rozrzadu, ja juz sam nie wiem o co tutaj chodzi, zakupilem samochod tydzien temu i nie mam zadnego dowodu ze pasek byl wymieniony wiec raczej musze to zrobic szybko, samochod ma przejechane 85tys mil ( ok 138tys. km) nigdzie nie moglem znalesc podobnego tematu (moze przeoczylem) ale jesli ktos wie to prosze o jakas informacje, link zdjecia, a jesli ktos ma i schemat rozrzadu bedzie SUUUUPER, Michal, Mitsubishi Galant 2.5 V6 24V 2002r
saphire - 03-02-2008, 22:09
Wymienia się pasek, rolki, napinacz, i co kilka rozrządów także pompę wodną. Jak ci angole wciskają kit o samym pasku to lepiej omijaj ich warsztaty.
swinks_UK - 03-02-2008, 22:56
Przy tym przebiegu pompa wody powinna ci spokojnie pociągnąć do następnej wymiany, ale wtedy już nie ma zmiłuj. Przypominam, że zalecane wymiany rozrządu są co 50k mil. Oczywiście paski (napędowe klimy i alternatora też - za jednym razem). Do tego rolki (napinacza, balansowa, prowadząca) no i tak co drugą wymianę koło pasowe alternatora. Co do samego napinacza to powinien wytrzymywać do 3 wymian (150k mil), ale jak nie jesteś pewien to zrób teraz. Jak masz bystrego mechanika, to może sprawdzić w jakim stanie jest sam napinacz.
sampler - 04-02-2008, 14:32
W 2.5 V6 nie ma balansu wiec wymiana rolek prowadzacej i napinajacej. A moze ktos wie jakie sa mniej wiecej ceny paska Mitsuboshi, rolek i pompy wody u Japaneze ?
Anonymous - 04-02-2008, 15:51 Temat postu: [EA5A 2.5] 2 wymiana rozrzadu-help!!!!! Witam jestem nowy na forum:)mam nastepujacy problem,jestem przed druga wymiana rozrzadu w moim galancie jest to 6a13(2.5 v6),odwiedzilem paru mechaników i kazdy mi mowi ze do wymiany potrzeba przyrzad napinajacy - posiada go oczywiscie tylko serwis:(prosze napiszcie jak wyscie wymieniali rozrzad no i czy naprawde jest potrzebny ten przyrzad napinajacy,co trzeba wymienic,z góry dzieki.
novy - 04-02-2008, 15:58
Po pierwsze nie słyszałem żeby trzeba było jakiś przyrząd napinający...
Po prostu chłopaki się nie znają...
Jeśli chcesz zrobić to tanio i pewnie mogę Ci polecić osobę, do której ostatnio jechałem 400km w celu naprawy skrzyni biegów. Zrobiła to naprawdę 3 razy taniej niż "machanicy" i 3 razy lepiej i pewniej.....no chyba, że sam checsz sie tego podjąć...
PS> A co trzeba wymienić....znajdziesz np. tutaj:
http://www.mitsubishi-gra...38caaf76#264606
|
|
|