[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
bastek - 30-12-2009, 12:16
czyli olałeś ASO? kurxcze też mnie to korci.... ale na I przegląd pojadę do ASO
jaca71 - 30-12-2009, 12:22
bastek1 napisał/a: | czyli olałeś ASO? kurxcze też mnie to korci.... ale na I przegląd pojadę do ASO |
Raczej odwrotnie. To Mitsubishi Motors North America Inc. mnie olało A dokładniej to ja się nie upierałem by wykupywać czy raczej dowiadywać o rozszerzoną gwarancję.
bastek - 30-12-2009, 12:46
aaa, nie załapełem,że masz hamerykanski wóz....
scoro - 05-01-2010, 18:01
Odkopię trochę temat i dorzucę swoje 3 grosze odnośnie przeglądów.
Miejsce przeglądu: ASO Mitsubishi Parexbud Lublin
Przebieg: 12.000km
Kosztorys:
Usługa serwisowa: 237,90zł
Filtr oleju: 43,80zł
Filtr p/pyłkowy: 127,20zł
Filtr powietrza: 205,67zł
Dolewka płynu chłodzącego (1l): 15,01zł
Suma wydatków w ASO: 629,57zł
Własny olej Shell Helix Ultra Extra 5w30 (bańka 4l+1l): 212zł (w ASO leją Castrola SLX-a za około 310zł)
Sumaryczny koszt: ~ 840zł
Jeżeli natomiast chodzi o sam przegląd to:
- nasmarowano trochę amortyzatory z przodu, bo coś skrzypiały,
- poprawiono mocowanie tłumika w części środkowej (to co hałasuje najczęściej przy rozruchu zimnego silnika)
- przeglądu stanu karoserii jako takiego nie było , ale pieczątka wylądowała na swoim miejscu (trzeba przykatować) - udało się, że nawet w cenie...
- mimo zgłoszonej usterki dotyczącej radia, gubiącego fale w mieście(patrz. któryś temat na forum) nic nie poprawiono - mechanik stwierdził, że nie da rady tego naprawić, więc nie będzie dotykał - i chwała mu za to, bo mogłoby to się źle skończyć
- czas przeglądu to lekko ponad godzinę (chociaż nie wiem dlaczego Pan podliczający powiedział, że dostanę zniżkę za usługę - policzy mi 1h50min zamiast 2h30min :O - zniżka ponoć 150zł ?!?)
- w cenie jest mycie , aczkolwiek gościa od myjki dziś nie było i mam przyjechać jak się ociepli (lepiej dla mnie, bo chociaż mi uszczelki nie zamarzną)
- poza tym można być w trakcie przeglądu przy samochodzie... pooglądać co tam ma pod spodem i popytać mechanika
- jakby kogoś interesowało to jest możliwość najęcia auta zastępczego , ale niestety koszt takiej zabawy to wydatek 100zł/dobę...
Nie będę już więcej przynudzał, chyba, że ktoś miałby jakieś pytania
A na deser lubelski, jak to określił właściciel, "epic fail" , którego przy okazji przeglądu miałem okazję podziwiać na parkingu serwisowym...
http://demotywatory.pl/692779/Zima
Czy Wam też ciśnie się na usta zwrot : "Zima zawstydziła kierowcę" ?
bastek - 05-01-2010, 18:13
czyli średnio cenowo
jutro ja jadę
pytania- raz czemu po 12.000 km? rok Ci minął?
dwa czemu filtry powinmieniałeś? nalegali/sam chciałeś?
bo tylko olejowy trzeba......
trzy nie próbowałeś ze swoimi filtrami?
mkrawcz1 - 05-01-2010, 18:19
scoro napisał/a: |
A na deser lubelski, jak to określił właściciel, "epic fail" , którego przy okazji przeglądu miałem okazję podziwiać na parkingu serwisowym...
http://demotywatory.pl/692779/Zima
Czy Wam też ciśnie się na usta zwrot : "Zima zawstydziła kierowcę" ? |
Kierowca uwierzył, że 4x4 i ESP wykluczają działanie praw fizyki
czapman - 05-01-2010, 20:42
Apropo ASO Lublin... Przy zakupie Colta jeden z panów sprzedawców powiedział mi coś takiego "Olej po jakiś 1000km można sobie wymienić samodzielnie, ale nie trzeba i nie trzeba do nas z tym przyjeżdżać. I gwarancji też się nie traci". Zastanawia mnie czy np. gdybym wymienił sobie olej i filtr oleju, oczywiście, to nie mieliby niczego przeciwko. Wymiana filtra powietrza to też żadna filozofia. Ciekaw jestem gdzie mógłbym w Lublinie dostać filtr oleju i powietrza do swojego 1.8... Może ktoś z Was wie?
Dla jasności. Lancerem jeżdżę rok i właśnie wybieram się na przegląd, a Colta (niebieskiego ) kupiłem w październiku.
scoro - 05-01-2010, 21:39
bastek1 napisał/a: |
pytania- raz czemu po 12.000 km? rok Ci minął?
|
Dokładnie tak Nie udało mi się wyjeździć pełnego przebiegu z racji tego, że na początku zeszłego roku nie mogłem dostać zimówek w cenie poniżej 400zł/szt. :<
bastek1 napisał/a: | dwa czemu filtry powinmieniałeś? nalegali/sam chciałeś?
bo tylko olejowy trzeba...... |
Filtr kabinowy (tudzież przeciwpyłkowy) był dość porządnie zasyfiony - szyby zaczynały mi bardziej parować , a winę zganiałem na chłód i niewłączanie się kompresora od klimy, ale czy to poprawi sytuację - zobaczymy.
Jeszcze jedno - nawet się mnie nie spytali o to, czy chce wymienić !! sam z łaski swojej zapytałem się dlaczego do przeciwpyłkowego się dobiera bez mojej wiedzy i to przy tak małym przeglądzie. Podobnie było z f.powietrza...
bastek1 napisał/a: | trzy nie próbowałeś ze swoimi filtrami? |
Ja się troszkę za późno obejrzałem (w zeszłym tygodniu - i tak na prędce szukałem oleju - gdyby ktoś chciał kupić tego Shella co ja to polecam CMT na Spółdzielczości pracy, mają w miarę rozsądnych pieniądzach - 4l = 160zł ) jednak szczerze powiedziawszy radzę sprawić sobie swoje filtry, bo jak ktoś tu na forum pisał można oba kupić za łącznie 100zł , a więc 200zł zostaje niby w kieszeni... choć wtedy na pewno znajdą coś , żeby nastukać kasę na czymś innym :/
Jeszcze napiszę, że jako odpowiedź na moje pytanie odnośnie tak niebotycznych cen filtrów odpowiedział : "A chciałby Pan, żeby się Panu auto zepsuło jak Pan wsadzi jakiś tani filtr?" Sami oceńcie
Uwex - 06-01-2010, 08:48
Ja też się wybieram na przegląd - zakupiłem olej ( Shell ) i filtr oleju - Mann za 25 zł .czapman - mieszkam na wsi , kupiłem go w tutejszym sklepie , a Ty się pytasz gdzie kupić w Lublinie ? Co do filtrów powietrza i p.pyłkowego , to się zobaczy w jakim są stanie . Przypuszczam , że powietrzny zostanie .
scoro - mam nadzieję , że Mann to nie jest "jakiś tani filtr" .
czapman - 06-01-2010, 09:45
No, może i słusznie. Głupie pytanie zadałem. Może dlatego, że za bardzo nie orientuje się gdzie co można kupić a nie mam czasu na bieganie po sklepach. Któregoś dnia podjade do swojego ASO i zapytam co sądzą o samodzielnej wymianie oleju i filtrów, czy się na to zgadzają, czy zgadzają się tylko na dostarczenie swoich i nic więcej.
Uwex - 06-01-2010, 11:51
Cytat: | zapytam co sądzą o samodzielnej wymianie oleju i filtrów, czy się na to zgadzają |
czapman - nie ma takiej opcji , każdy by mógł przyjechać i powiedzieć : właśnie zrobiłem sobie przegląd ( czy wymieniłem to czy tamto ) - proszę o pieczątkę do książki
( bo o to przecież chodzi ) . No chyba , że rezygnujesz z gwarancji ?
A co do filtra - to powinien być osiągalny w każdym sklepie automoto . Jeśli nie od ręki to na jutro .
Radassss - 06-01-2010, 12:26
u mnie pylkowy byl tak zasyfiony ze powietrze do kabiny nie docieralo i z otwartymi szybami jezdzilem... hehe to oczywiscie zart ale tez mialem przeglad przy 12k i wygladal strasznie, na szkoleniu w MANNie koles mowil ze filtr p.pylkowe wytrzymuja w dobrzym stanie max 15-17k KM i to jak sie nie uzytkuje ich w miescie za czesto, do tego sa wykonane z takich mikro wlukien ktore wychwytuja jakies tam nawet najmniejsze czastki z powietrza i sa najdokladniejszymi filtrami z posrod wszystkich stosowanych w samochodzie, wkoncu specjalista od producenta, chyba sie koles zna. A to ze w instrukcji pojazdu jest napisane zeby filtr wymienic co x czasu to i owszem mozna tak zrobic, ale prawda jest taka ze jest on juz od polowy tego okresu zapchany i potem szyby paruja a ludzie mowia ze wentylacja slaba... , nie wspominajac juz o tym ze coraz to brudniejsze powietrze dociera do kabiny. Filtr powietrza wygladal przyzwoicie, ale i tak wymienilem, mialem wszystko swoje, ale bez przesady niech sobie silnik odetchnie swiezym powietrzem nie ma co odzczedzac
BobBudowniczy35 - 06-01-2010, 13:17
Radassss napisał/a: | u mnie pylkowy byl tak zasyfiony ze powietrze do kabiny nie docieralo i z otwartymi szybami jezdzilem... |
Potwierdzam, u mnie po wymianie (20 tys) nastąpiło odblokowanie dmuchawy
Teraz mam ustawioną na 1/3
jaca71 - 06-01-2010, 18:36
Za kolegą Fargo zakupiłem filtry kabinowy plus powietrza za 85.50 w tym Sklepie (to nie jest reklama) - kontakt mailowy błyskawiczny, realizacja błyskawiczna.
Radassss - 06-01-2010, 18:46
faktycznie tanio, a mozesz powiedziec jakiej firmy byly te filtry i ewentualnie podac numery...
|
|
|