To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

tyku - 19-10-2013, 11:42

Na fabrycznych głośnikach, nigdy dobrze nie będzie grało. Natury nie da się oszukać :D
prosto - 19-10-2013, 12:57

Arczi89, ja swoj wzmacniacz przymocowałem do "sufitu" bagażnika :) ) i w ogole nie przeszkadza nawet go nie widac :)
tyku - 19-10-2013, 13:08

prosto, Wrzuć zdjęcia! Proszę, ciekawy projekt :shock:
wiewioor - 19-10-2013, 16:17

grzesiopol napisał/a:
nagłaśnianiu, jeżeli ci się uda bez rozbierania i składania samochodu to zrób próbny rozruch i daj znać jak to będzie chodzić.

bart210 napisał/a:
Obym się mylił z moimi wypowiedziami i żeby wszystko ładnie grało. Czekamy na krótką relację z testów.

Jak zainstaluje wszystko, podłącze, zdam obszerną relację.

Tymczasem małe foto podglądowe:

prosto - 19-10-2013, 18:19

tyku, a wiec mała relacja: (szału nie ma, zwykła amatorka :) )

-subwoofer własnej roboty (z drzwi ze starej szafy, wytłumienie w srodku gąbka ze starego tapczana, obicie kupione w sklepie z firanami heheh )

ogolnie subwoofer robiony jeszcze do poprzedniego auta, duży bo musiał być i mocny, a że bagażnika używam raz w roku (ferie zimowe) a poza tym prawie w ogole wiec malo miejsca w bagazniku w ogole nie przeszkadza ;)

zdjęcia:

co w połączeniu z wytłumieniem bagażnika, klapy, podłogi tył, nadkoli oraz drzwi daje bardzo przyjemny efekt :) )

bart210 - 19-10-2013, 18:45

prosto, akurat wytłumienie gąbką ze starego tapczanu jest najlepsze. Jeden z najlepszych i tanich materiałów do wytłumień.
prosto - 19-10-2013, 19:08

wiem, wiem ;) to bylo celowo. akurat audio to taka moja pasja zarówno w samochodzie jak i w domu :)
tyku - 19-10-2013, 20:36

prosto, Fajny projekt z tym wzmacniaczem. Ciekawe jak Ci to gra? Jeszcze jakbyś to zamaskował specjalną tkaniną , mam na myśli to wyciszenie matami gms, to tak dla estetyki.
prosto - 20-10-2013, 00:23

tyku, wg mnie, i ludzi ktorzy mieli okazje posluchac jest moc ;) ) a i jakość tez fajna bo wszystkie glosniki zmienione na JBL (poza tubą). z tym ze po roku uzytkowania pojawił sie pewien problem - drżaca tylna szyba ktora styka sie w półką tylną. nie bardzo wiem jak to rozwiazac. drgania slychac (slabo) tylko gdy leci sam mocny bas, ale jestem audiofilem i nawet taki szczegol mi przeszkadza. ogolnie przy takiej tubie ciezko skutecznie wytlumic samochod... a co do tkaniny na matach faktycznie nawet nie pomyslałem - dobry pomysł :) pewnie przez to ze nie uzywam bagaznika nie wpadlem na to ;) )

aha, no i oczywiscie zapraszam do oględzin i wysluchania jak gra :) wystarczy wiadomosc na priv , i w okolicach gliwic/mikolowa mozna mnie zastac :)

grzesiopol - 20-10-2013, 13:24

prosto, nie doczytałem sie albo nie napisałeś na jakim sprzęcie grasz na fabrycznym czy kupowałeś coś innego. Bo jak na fabrycznym to może byś koledze wiewioor, powiedział jak wyprowadziłeś przewody z radia bo z tego co widzę masz RCA, skąd ciągnąłeś zasilanie.. Być może innym którzy będą cos robic w swoich autach też to sie przyda :mrgreen:
prosto - 20-10-2013, 15:04

wszystkie głosniki zmienione na serie JBL GTO (CHYBA 509C, ale nie pamietam). Zasilanie pociągnięte od akumulatora bo dużo mocy potrzeba :) natomiast montazem glosnikow i reszty zajmowala sie zewnetrzna firma, wszystko podlaczone pod wzmacniacz. W poprzednim samochodzie (megane coupe) sam robilem caly montaz audio i nie bylo jakis wielkich problemow z tym, niestety teraz nie mialem czasu sie tym zajmowac , wiec tylko niektore rzeczy robilem sam
bart210 - 20-10-2013, 18:25

Dalej nie wiemy co jest jednostką sterującą - fabryczne radio czy coś innego? No i jakbyś mógł napisać ile Cię to wszystko kosztowało.
prosto - 20-10-2013, 19:03

aa no zapomnialem napisac - standardowe radio póki co. ciagle rozgladam sie za jakąś jednostką multimedialna z WiFi , navi itp, ok 7-8 cali. jak znajde cos dobrej jakosci i w dobrej cenie wtedy nastąpi zmiana :)

koszty wytlumienia pisalem w dziale o wytlumianiu gdzie opisywalem co zostalo zrobione, a koszty audio to zestaw glosnikow 800zł, kable 300zł, kosztów montazu nie pamietam. tube ciezko wycenic, a wzmacniacz kupowany jakies 6 lat temu za cos okolo 400zł. mozna by wszystko kupic o polowe taniej i tez by grało bardzo fajnie, ale chcialem czegos wiecej

Arczi89 - 22-10-2013, 21:34

Jako że mi nie grał jeden kanał rozebrałem radio. Może komuś się przyda zdjęcie poglądowe:

Jakby ktoś potrzebował mam zdjęcie niemal każdego kroku.

Moje pytanie brzmi nie ma ktoś schematu do radia ? Ewentualnie nie spotkał się ktoś ze schematami do niego ?

Pytanie numer dwa. Za radiem znalazłem kostkę zaklejoną niebieską taśmą izolacyjną:

Nie wie ktoś od czego jest i co można pod nią podpiąć ewentualnie ?

grzesiopol - 23-10-2013, 12:46

Arczi89 napisał/a:
Nie wie ktoś od czego jest i co można pod nią podpiąć ewentualnie ?
jeżeli sie nie myle może to być kostka do podpiecia MMC o takiego http://www.ebay.com/itm/M...O-/270965424576