Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
cider55 - 13-03-2008, 22:34
wymieniałem pasek rozrządu,obie rolki prowadzące uszczelnienia mam ale wymiana niebyła konieczna i pompa wody bez napinacza hydraulicznego bo był wymieniany poprzednio razem z uszczelniaczami.Pozostałe dane mogę podać przez pw, bo w tym temacie to może grozić ostrzeżeniem
Anonymous - 14-03-2008, 19:01
looknąłem dziś pod maskę... Ta rolka jest gładka Zaznaczyłem ją na czerwono na obrazku:
Ale nie moge znaleźć, albo nie widzę (!) jak fachowo nazywa się ta rolka...
saphire - 19-03-2008, 13:09
Przecież masz obok niej napisane: "Tensioner pulley" czyli po naszemu rolka napinacza paska wielorowkowego od osprzętu (nie mylić z napinaczem paska rozrządu)
Anonymous - 21-03-2008, 22:27
saphire napisał/a: | Przecież masz obok niej napisane: "Tensioner pulley" czyli po naszemu rolka napinacza paska wielorowkowego od osprzętu (nie mylić z napinaczem paska rozrządu) |
a czy muszę przy wymianie tej rolki wymienić także pasek wielorowkowy od osprzętu (pasek jest nowy)?
Anonymous - 25-03-2008, 21:38
Witam od pewnego czasu jakieś 2 tygodnie samochód zaczął gorzej odpalać na zimnym musiałem go trochę pokręcić, aby odpalić, a dziś jadę sobie spokojnie z pracy i w pewnym momencie dodaje gazu i czuje ze samochód nie ciągnie tak jak powinien, z tyłu samochodu mgła dosłownie tak dymi i jakieś odgłos z silnika stukanie, od razu pomyślałem ze rozrząd dojechałem do domu odkręcam osłonę rozrządu pasek w miarę(koleś, od którego kupowałem powiedział że spokojnie przejadę z 20 tyś)ale zauważyłem ze w pewnym miejscu jest przerwany,chciałem od razu wymienić ale zawsze cos wypadało a to skrzynia i inne sprawy. zapewne przeskoczył mi pasek czy ktoś wymieniał pasek w cari i wie czy na kołach są zaznaczone miejsca jak powinno być ustawione wiem ze w nie których modelach samochodów sa takie punkty. chodzi mi o carisme 1,9 td. 97 r
[ Dodano: 30-03-2008, 10:13 ]
panowie wymieniłem rozrzad ale poszlo cos nie tak. samochud nie odpala jak powinien jesli odpali podbija obroty do 3 tys i gasnie od razu pewnie pompa źle ustawiona niby jest ustawiona jak powinna. moze wie ktos co jest nie tak
z góry dziekuje za odpowiedz
Marilyn - 06-04-2008, 17:31
Ok. Mój temat zamknięty (sorry). Czy ktoś mi może tutaj powiedziec czy jest sens kupowac oryginalne częsci (Cały komplet) jeśli chodzi o rozrząd ? Wiele osób z forum chwali sobie pasek "mitsuboshi" i zastanawiam sie czy do siebie nie wstawic. pozdrawiam.[Cari GDI]
Tomashi - 06-04-2008, 22:08
cavemann napisał/a: | (koleś, od którego kupowałem powiedział że spokojnie przejadę z 20 tyś) |
Tu popełniłeś błąd - ja miałem podobnie (kupiłem auto ze 119 tys przebiegu ,a jak wiadomo - niemieckie ASO ściśle przestrzegają wymian rozrządu), niemalże pewne, że mogę zrobić te 40-50 tys ale....zawsze zostawał ten procencik niepewności , stąd to było pierwsza rzecz, którą zrobiłem + olej.
Trza było od razu wymienić - tamten koleś to jakiś jasnowidz był, że ocenił na żywotność paska na 20 tys
Anonymous - 22-04-2008, 08:01
witam, mam pytanko, jak to jest z pompa wodna w serwisie powiedzieli mi ze wszystkie zamienniki czesto ciekna, ori mi sie nie usmiecha, u Japanezze wiem ze sa GMB, gdzieś widziałem Nippa i pewnie jest jeszcze pare innych, a i jeszcze jedno rolki lepsze Koyo czy GMB, o bo pasek to Mitsuboshi...
Anonymous - 23-04-2008, 21:17
Czy pasek rozrządu GATES to wybór do przyjęcia ??? Podobno pierwszy montaż
Anonymous - 23-04-2008, 21:30
Tang napisał/a: | Czy pasek rozrządu GATES to wybór do przyjęcia ??? Podobno pierwszy montaż |
zależy gdzie produkowany ten gates,
ja osobiscie ich nie lubię (nie chce mi się znów uzasadniać)
bierz Mitsuboshi - nie znalazła się jeszcze osoba, która by narzekała na nie,
pewnie dlatego, że ta marka nalezy do koncernu Mitsubishi i robi jak trzeba
Nie wiem jak teraz ale wczesniej miśki z JAPOńSKIEJ fabryki wyjeżdżały z mitsuboshi pod maską.
Anonymous - 23-04-2008, 21:35
gdzie to uzasadniałeś , to sobie poczytam
pasek robiony w UK
crimi - 04-10-2008, 11:15
Witam.
Kupilem Cari z GDI. Na poczatku chce wymienic rozrzad. Przebieg auta to 197tys. km.
Czy ten zestaw podany w linku wystarczy, czy jeszcze jakies czesci trzeba dokupic?
KLIK
wichura1 - 04-10-2008, 11:24
Jak masz zużyty napinacz ( a u ciebie jest hydrauliczny) to koszt się znacznie powiększy: (napinacz) W tym przypadku nie kombinowałbym z zamiennikami.
crimi - 04-10-2008, 11:36
A jak sprawdzic czy napinacz jest zuzyty? Czy ten napinacz wymienia sie zawsze podczas wymiany paska i rolek?
Moomin - 04-10-2008, 14:38
crimi napisał/a: | A jak sprawdzic czy napinacz jest zuzyty? Czy ten napinacz wymienia sie zawsze podczas wymiany paska i rolek? |
Jak tu mądrzejsi ode mnie pisali, musi to określić mechanik, który rozbierze silnik. Często przy pierwszej zmianie rozrządu przy 90 tys. się go nie wymienia, ale przy drugiej (180 tys.) to już chyba raczej powinno się to zrobić.
|
|
|