[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Automat dziwnie pracuje
Bartek - 22-11-2011, 21:03
Hugo, Masz za mało płynu w skrzyni.
Jakby każdy kto twierdzi, że oleju sie nie wymienia raz zobaczył różnicę między starym olejem a nowym, zmieniłby zdanie . Pisze oczywiście o dynamicznej wymianie.
polaff - 22-11-2011, 21:11
Bartek napisał/a: | Jakby każdy kto twierdzi, że oleju sie nie wymienia raz zobaczył różnicę między starym olejem a nowym, zmieniłby zdanie . Pisze oczywiście o dynamicznej wymianie. |
no ja jestem osobą, która nigdy oleju w automacie nie wymieniała.
Trochę pewnie ze względu, że zdania są podzielone, a opinie użytkowników po wymianie często są subiektywne ze względu na autosugestię - to trochę tak jak z jazdą na benzynie 98...
A znawcy tematu, których znam mają zdania podzielone w stosunku 50/50.
Mi niby do wymiany zostało jeszcze jakieś 30kkm, ale auto dość mocno szarpie i wierzę w to, że Wasze sugestie jeśli nie rozwiążą to chociaż może złagodzą moje problemy...
no tyle słowem usprawiedliwienia...
Bartek - 22-11-2011, 21:21
Nie twierdze, ze sprawna skrzynia po wymianie pracuje lepiej. Twierdzę, że na czystym oleju skrzynia pojeździ dłużej.
Producentom zależy na tym, żeby silniki, skrzynie i ogólnie samochody jeździły do końca gwarancji i ani dnia dłużej.
pompec - 22-11-2011, 21:25
Bartek napisał/a: | Nie twierdze, ze sprawna skrzynia po wymianie pracuje lepiej. |
czy z tych słów można wysnuć wniosek, że jeśli po wymianie oleju skrzynia pracuje lepiej, to jest niesprawna?
fj_mike - 22-11-2011, 21:29
Cytat: | Producentom zależy na tym, żeby silniki, skrzynie i ogólnie samochody jeździły do końca gwarancji i ani dnia dłużej. |
Tak jak wspomniałem na poprzedniej stronie. Brachol mimo info producenta olej i tak wymienił
Hugo - 22-11-2011, 23:10
Bartek napisał/a: | Hugo, Masz za mało płynu w skrzyni. | Kurde skrzynia i okolice skrzyni suchutkie, a jak zmieniałem olej w skrzyni to dolałem do poziomu HOT. No ale sprawdzę jutro po powrocie z pracy. To by była dopiero heca...
Bartek - 22-11-2011, 23:55
pompec, nie. Po prostu jak było dobrze, to i będzie. Jak było źle, to nie nalezy liczyc, że wiele sie nie poprawipoprawi.
Hugo, sprawdzając poziom na N przy pracującym silniku? W vr przy moich hamulcach nie mogę pozwolić sobie na stan ciut poniżej max, bo właśnie po długim, mocnym hamowaniu jest szarpnięcie od ponownego zasprzeglenia skrzyni.
mario mario - 23-11-2011, 07:09
Czy ktoś zna osobę, która po wyglądzie oleju i zapachu (nie chodzi o spalony olej) jest w stanie ocenić jego właściwości. Ja takiego nie znam i jak ktoś przyjeżdża do warsztatu i pyta się o stan oleju to zawsze mówię to samo, jeżeli zna takiego fachowca to niech do niego jedzie, ja ani mój kolega u którego pobieram nauki nie wiemy i nie potrafimy określić stanu oleju. Olej w skrzyni ma spełniać określone wymagania przy ekstremalnych obciążeniach skrzyni. Jeżeli olej stracił już swoje właściwości a jeździmy delikatnie, czyli bez przeciążeń to ten olej da radę, alę jak wstawimy w ....... to skrzynia zacznie pracować w ekstremalnych warunkach, a olej nie będzie spełniał warunków smarnych i nie odprowadzi ciepła z elementów skrzyni i skrzynia się "zjara". Rachunek jest bardzo prosty. Raz na 90000 km wymiana oleju kosztuje parę setek, a remont skrzyni parę tysięcy złotych. Pozdrawiam.
Hugo - 23-11-2011, 07:51
Bartek napisał/a: | Hugo, sprawdzając poziom na N przy pracującym silniku? | Tak, oczywiście. Wcześniej "przewachlowałem" od P do L kilka razy tam i z powrotem. Bartek napisał/a: | po długim, mocnym hamowaniu jest szarpnięcie od ponownego zasprzeglenia skrzyni. | Dokładnie mam to samo. Stan nie pamiętam, ale z tego co pamiętam to mam chyba nieco poniżej MAX., z 1-2 mm. Wymiana dynamiczna przeprowadzona ponad rok temu. Olej Castrol Transmax Z. A jak lekko przeleję powyżej MAX to nic się nie stanie?
Bartek - 23-11-2011, 09:01
Po nalaniu równo z górną granicą poziomu HOT problem przestał występować - dolałem wtedy może 150 ml od stanu w którym zjawisko było zauważalne (może nie dokuczliwe, bo występowało tylko przy ciągłym i pełnym hamowaniu z prędkości 100+)
mario mario, masz rację, że trudno ocenić czy olej się nadaje, niemniej jak rozsmarujesz zawartość bagnetu po papierze stary olej jest po prostu brudny - są to drobinki które na pewno nie poprawiają właściwości oleju. Drugą sprawą jest jerzyk na korku spustowym - po 60 000 km już robi się spory, a po 90 000 km nie sądzę, żeby był w stanie jeszcze coś przyjąć, więc:
mario mario napisał/a: | Raz na 90000 km wymiana oleju kosztuje parę setek, a remont skrzyni parę tysięcy złotych. |
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami, przy założeniu stosowania olei "long life" typu oryginał, czy Transmax-Z
Hugo - 23-11-2011, 10:14
Bartek napisał/a: | występowało tylko przy ciągłym i pełnym hamowaniu z prędkości 100+) | Dokładnie.
pompec - 23-11-2011, 10:30
Bartek napisał/a: | pompec, nie. Po prostu jak było dobrze, to i będzie. Jak było źle, to nie nalezy liczyc, że wiele sie nie poprawipoprawi. |
bo ja miałem taką sytuację, że mechanik stwierdził lekko zabrudzony olej w skrzyni (jakieś 10tys. po wymianie)... i wtedy mi trochę poszarpywał zwłaszcza w wolnym ruchu w korkach przy zmianie na trójkę... po wymianie oleju szarpanie ustało całkowicie... stąd moje pytanie...
Hugo - 23-11-2011, 22:01
Sprawdziłem poziom oleju i był ok. 3 mm poniżej kreski HOT. Dolałem z dużej strzykawki dokładnie 100 ml Transmax-a Z. Zobaczymy jutro czy będzie poprawa.
SPIDER-ek - 24-11-2011, 23:03
Ze wzgledu na to że miałem wymieniany olej w skrzyni metodą dynamiczną w ubiegłym tygodniu właśnie przez Bartka. To po tygodniu (ok.150km) mogę powiedzieć że:
-praktycznie po wymianie oleju, nie zauważyłem żadnej rożnicy w działaniu skrzyni
-drobne różnice pojawiły się przy jeździe z tipem - przełącza troszke płynniej
-na zimnym silniku/skrzyni, przełączenie z P na D przebiega teraz delikatniej
-no i tyle.
Ale tak jak stwierdzono jak skrzynia sprawna to żadnej różnicy znaczącej się nie odczuwa, ale za to skrzynia popracuje dłużej. A po co remontować jak można jej żywot przedłużyć.
Co do jeżykow i jak olej może wyglądać, to fotki:

Krzyzak - 25-11-2011, 06:57
jeszcze takiego korka nie widziałem
u mnie szlam po 45 tkm miał max. 1 mm grubości
|
|
|