To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

mitsu00 - 09-12-2009, 22:13

wronke napisał/a:
zamowienie navi bezposrednio w rofaudio to latwa sprawa- wystarczy napisac na kontakt, wplacic i paczka jest 10 dni pozniej w domu. 575$plus przesylka.

schody zaczynaja sie przy probie ... wlasnie u mnie przy probie SAMODZIELNEGO montazu: Jednym z pierwszych krokow jest odlaczenia panelu rockforda, a dokladnie odlaczenia go od jednej jedynej grubej wiazki kabli laczacej ze zmieniarka. Jak to zrobic? mi zabraklo sily przy probie wyciagniecia tego plastiku.
jakas dobra rada? nie odwazylem sie szarpnac tego 'klapcegami'.. :D
p.

Nie rozumien za bardzo o co konkretnie pytasz? Panel centralny połączony jest 2 kostkami ze zmieniarką. Odpinasz je i tyle. Odkręcasz 4 śrubki trzymające zmieniarkę, wyjmujesz, odkręcasz mocowania i przykręcasz je do nowej jednostki. Wpinasz nowe okablowanie do tych samych kostek. To samo dotyczy klawisza świateł awaryjnych. Odkręcasz kilka śrubek, wyjmujesz ze starego panelu radia razem z małą taśmą łączącą zasilanie airbagów z wyświetlaczem i wkręcasz wszystko w panel z monitorem. Pamiętaj o podłączeniu tej taśmy pod czarną izolacją ekranu od strony wewnętrznej nowego panelu. Podłączasz wszystkie wejścia, tzn antenę GPS, antenę radiową, sterowanie z kierownicy, mikrofon BT, kabel do Ipoda, tuner TV, ewentualnie też kamerę cofania do wejścia jack (oznaczonego camera in). Aha, bardzo ważne żebyś nie zapomniał: w nowej wiązce musisz połączyc kabelek Parking z masą, np. wpiąc się w kabelek oznaczony Ground. Jeśli tego nie zrobisz nie będziesz miał obrazu tylko niebieskie tło przy próbie odtwarzanie DVD. Możesz sobie ułatwic dostęp do wszystkiego demontując panel środkowy deski nad radiem. Odkręcasz w tym celu 2 śrubki w schowku i 2 po wyjęciu panelu radia. Potem wyjmujesz panel deski. Jest mocowany na zatrzaski.

Potem trzeba wszystko analogicznie złożyc i odpalic. Koniec :mrgreen:

Pozdr.

simon172 - 10-12-2009, 07:39

wronke napisał/a:
zamowienie navi bezposrednio w rofaudio to latwa sprawa- wystarczy napisac na kontakt, wplacic i paczka jest 10 dni pozniej w domu. 575$plus przesylka.

schody zaczynaja sie przy probie ... wlasnie u mnie przy probie SAMODZIELNEGO montazu: Jednym z pierwszych krokow jest odlaczenia panelu rockforda, a dokladnie odlaczenia go od jednej jedynej grubej wiazki kabli laczacej ze zmieniarka. Jak to zrobic? mi zabraklo sily przy probie wyciagniecia tego plastiku.
jakas dobra rada? nie odwazylem sie szarpnac tego 'klapcegami'.. :D
p.

Witam
Przy kostce, którą opisujesz , tzn przy panelu na kostce jest taki mały odstający języczek. Trzeba go ścisnąć rękami i ruszając kostką na boki, ciągnąć do siebie i powinno wyjść. Z tego co pamiętam kolega mitsu00 , też miał problemy kostką, ale chyba inną? W razie czego służymy pomocą.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 10-12-2009, 07:43 ]
A co do strony, którą podałem na allegro, to chyba wyraźnie zaznaczyłem, że dopiero w odpowiedzi na e-mail dostałem ofertę na tę droższą jednostkę. Jest to Link do aukcji tej firmy (można do nich napisać wiadomość). Mają w ofercie różne jednostki. Dla mnie było tam za drogo i importowałem sam.
Pozdrawiam

mitsu00 - 13-12-2009, 22:59

Naprawilem właśnie uszkodzony program nawigacyjny IGO 8 dostarczony w zestawie i muszę przyznać że jestem pod mega wrażeniem co do interfejsu i funkcji tej nawigacji. Mamy z kilkadziesiąt ikonek różnych aut jako kursory nawigacji; najnowsze mapy Teleatlasu calej Europy w tym Polski; asystent pasa ruchu; drogowe tablice informacyjne jak w realu; trójwymiarowe i kolorowe bryły budynków (w Warszawie wszystkie wieżowce, pałac kultury, teatry, muzea w 3-D:-); ostrzeżenie przed fotoradarami; dziesiątki skórek i lektorów w wielu językach; komputer pokładowy etc. Automapę można przy tym programie do szuflady schować.

Pozdr.

wronke - 14-12-2009, 19:45

Mitsu/Simon dzieki za pare wskazowek.
poddalem sie. umowilem sie w tym tygodniu na montaz w krakowie / we wspomnianym salonie (ten z allegro).. teraz jeszcze pora kupic 2 mikro sd karty, pytanie czy 8gb (chyba takie sa najwieksze) sa czytane przez rofaudio? czy mam sie posilkowac kartami o mniejszej pojemnosci?

pozdr.p

mitsu00 - 14-12-2009, 19:56

Do nawigacji wystarczy ci 2GB jeśli będziesz używał 1 programu. Ja mam 8GB bo mam 2 programy nawigacyjne na samej tej karcie: Automapa Europa i IGO8.

Pozdr.

[ Dodano: 14-12-2009, 19:59 ]
Jakbyś był z Wa-wy lub okolic to pomógłbym ci zainstalować sprzęta :lol:

Pozdr.

Anonymous - 14-12-2009, 20:00

Działają tylko zwykle karty Microsoft SD. DVD Na pewno nie wspolpracuje z Microsoft SDHC. Teoretycznie powinien dzialac 8 gb
o ile to jest karts starego typu. Ja osobiscie uzywam jednej Karty 2gb I jednej 4 gb.

[ Dodano: 14-12-2009, 20:02 ]
Sorki za błąd - miałem na myśli Microsoft SD HC , a nie jak autouzupelniacz wpisałicrpspft SDHC

[ Dodano: 14-12-2009, 20:03 ]
Micro SD HC

wronke - 14-12-2009, 21:32

mitsu00 napisał/a:

Jakbyś był z Wa-wy lub okolic to pomógłbym ci zainstalować sprzęta :lol:

Pozdr.

w wawie bywam rzadko, Krakow bardziej po drodze. - ale dzieki! :)

SlaweK napisał/a:

[ Dodano: 14-12-2009, 20:03 ]
Micro SD HC

czyli od micro sd hc trzymamy sie z daleka :D kupuje zwykle micro sd - sa niedrogie na allegro - wezme 8gb :lol:

trzymajcie sie.
p

mitsu00 - 14-12-2009, 22:31

Slawek>>>>>> A niby dlaczego micro SDHC ma nie działać? Skąd takie informacje?????? Używam 8GB SDHC i wszystko śmiga jak ta lala.

Pozdr.

Anonymous - 15-12-2009, 10:34

Hmmm... ciekawe.

Próbowałem kartę microSDHC 16GB jako nośnik muzyki w drugim slocie i niestety system wyświetlił mi informację "Card type is not supported".
Zatem albo 16GB na microSDHC jest za dużą pojemnością, albo Ty masz lepszy czytnik.

BTW: Szkoda jednak przepłacać za SDHC skoro dużo taniej można kupić stary typ SD. Na stacji multimedialnej nie widać różnicy - najwolniejszy jest system - chiński WinCE 5.0.

mitsu00 - 15-12-2009, 11:37

SD są tylko i wyłącznie do 2GB. Wszystko powyżej to już SDHC. I tak jak pisałem wcześniej. Używam 8GB SDHC do nawigacji i działa bezproblemowo. 2 slotu nie testowałem jeszcze bo muzykę odtwarzam z USB.

Pozdr.

Anonymous - 15-12-2009, 12:19
Temat postu: Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
mitsu00 napisał/a:
SD są tylko i wyłącznie do 2GB. Wszystko powyżej to już SDHC. I tak jak pisałem wcześniej. Używam 8GB SDHC do nawigacji i działa bezproblemowo. 2 slotu nie testowałem jeszcze bo muzykę odtwarzam z USB.

Pozdr.

Sorry za OT ale Z tą pojemnością SD to chyba nie masz racji...

simon172 - 15-12-2009, 12:22

http://www.allegro.pl/ite...na_sd_4_gb.html

Pozdrawiam

i jeszcze to: http://www.allegro.pl/ite...ndisk_nowa.html

mitsu00 - 15-12-2009, 12:42

Panowie>>>> Jestem świadomy faktu że na Allegro można kupić wszystko i oczywiście w jak najlepszej jakości :D szczerze mówiąc to nie włożyłbym takiej Noname karty do jakiegokolwiek urządzenia z obawy o poprawną funkcjonalność. Ja opieram sie w moich wypowiedziach na faktach podanych z wiarygodnego źródła nt formatów i pojemności nośników pamięci. Polecam lekturę z załączonego linka w celu rozwiania wszelkich wątpliwości. Jak byk napisane jest że format microSD to max 2GB, microSDHC (czyli Scan Disk High Capacity) to 4-32GB:
http://www.sdcard.org/developers/tech/microsd/

są oczywiście jeszcze większe gabaryty pamięci nawet do kilku TB, jednak nie każdy czytnik sobie z tym poradzi :wink:

Pozdr.

Anonymous - 15-12-2009, 13:04

Znowu przepraszam za OT:

nie do końca się zgodzę.
Owszem do 2008 roku obowiązywał taki podział, ale ze zwględu na zmianę technologii standard uległ rozszerzeniu i pojawiły sie karty o większej pojemności.

http://en.wikipedia.org/wiki/MicroSD_Card

Problem w tym, że niektóre czytniki obsługują tylko SD 1.0 a nie SD 2.0 (SDHC)

Poniżej np karty SanDisk (twórcy standardu) 8GB i nie są to SDHC...

http://www.nokaut.pl/kart...crosd-8-gb.html

simon172 - 15-12-2009, 13:36

nie scan disk, tylko secure digital .. i jak na razie 32GB na kartach SD to max, ale są już zapowiedzi SDXC o pojemności do dwóch Tera bajtów.

Pozdrawiam