To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z odpalaniem lancera - przyczyny i diagnoza.

Lucas123w - 02-08-2012, 12:08

W rodzinie w innym samochodzie kuzyn miał dokładnie taki sam przypadek. Przekręcał stacyjkę wszystko na desce się paliło ale rozrusznik nie startował.
Mechanik stawiał na immobilizer , okazało się że to wadliwy alarm był.

Cytat:
Jak widać prawa murphy'ego działają

Taki upierdliwy ten Lancelot :P

waldinio - 02-08-2012, 13:26

A i jeszcze jedno, w serwisie się okazało, że nie tylko ja miałem taki problem. Był u nich jeden Lancer i jeden ASX z tym problemem więc problem okazuje się być bardziej globalny niż jednostkowy...
Karwoś - 02-08-2012, 18:57

i jak jużcos wiadomo?
Trik - 03-08-2012, 11:31

waldinio, Z tego wniosek ze to nie wina lancelota tylko badziewnego alarmu albo badziewnej instalacji :lol: tego alarmu (patrz ASO)
Karwoś - 03-08-2012, 18:53

No jak to alarm w ASO montowany to tylko problemów sie można spodziewać . Ja alarm montowalem u majstra odalarmów w 2005 - do tej pory nigdy nie bylo awarii. A jest i powiadomienie radiowe. Jedyne co to pilot już styrany z wyswietlaczem - ale jeszcze dziala. tyle że nie ma klapki na bateriie bo już sie polamala :)
waldinio - 23-09-2012, 10:17

cześć wszystkim

niestety przygód moich ciąg dalszy :/ problem z odpalaniem już nie występuje ale nie chce mi się zakładać nowego wątku bo poniekąd jest to wszystko powiązane. Każdy kto ma zamiar serwisować samochód w RMFilipowicz zdecydowanie ich odradzam... sam osobiście mam już dość szarpania się z nimi i zgłaszania im za każdym razem tego samego!

Zacznę od tego, że w w połowie kwietnia miałem sporego dzwona, przód i tył do wymiany. Odebrałem samochód po naprawie u nich po ok miesiącu i od samego początku najpierw miałem dziwne dźwięki w okolicach przedniej szyby coś jakbym wiózł w bagażniku zgrzewkę wody mineralnej :P zgłaszałem w serwisie, dostałem odpowiedź, że tak ma być i nic sobie z tego nie robili jak im powiedziałem, że wcześniej tak nie było... potem doszedł dźwięk ze słupków A lewy jak i prawy, takie trzaski czasem na dziurach a czasem nawet na prostej drodze :/ zgłaszałem im wielokrotnie od maja (ok 5-6 razy byłem w tym czasie w serwisie), że są dziwne trzaski i jakbym chciał samochód sprzedać to mi nikt go nie kupi jak w nim coś się tak tłucze. Wymieniane były zaciski, wkładane jakieś gąbki w słupki, Bóg wie co jeszcze i nic, nadal to samo pomimo ich zapewnień, że już będzie ok. Po jakimś czasie, doszedłem do wniosku, że z szybą jest coś nie tak bo gdy jestem po myjni (myję się w Anwa Toyota) zawsze wszystkie dźwięki ustępowały, na kilka, kilkanaście kilometrów, czasem nawet na dzień. Zgłosiłem im to też że to może szyba lata i po myjni kiedy jest mokra dmuchawa dociska tą szybę. No ale cóż... jest tam jeden taki młody cwaniaczek dla którego zawsze wszystko jest ok i nie chce ode mnie przyjąć zgłoszenia bo dla niego jest w porządku, czy on jest do cholery mechanikiem czy doradcą klienta?

I teraz meriutm bo sam doszedłem do tego co jest nie tak po kilku miesiącach walki... W piątek wsiadam do samochodu (padał deszcz), jadę sobie a tu nagle kap, kap kap, nade mną poleciało kilka kropel wody!!! Myślę sobie cholera, mam nieszczelną szybę... wczoraj wracałem sobie obwodnicą z ikei, jadę 130 i słyszę jakieś dziwne syczenie, kątem oka zauwazyłem, że lusterko wsteczne coś mi drgnęło a za chwilę tak mi szybę wgniotło że prawie straciłem panowanie nad samochodem bo się cholernie wystraszyłem... cud, że kierownicy nie puściłem z rąk bo myślałem, że mi ta szyba wpadnie do środka. Zatrzymałem się i macam co jest a ta szyba jest prawie cała odklejona!!! Ręce mi opadły...

Po pierwsze zgłaszałem tym gnojom z Filipowicza, że to będzie coś z szybą to mnie zlali.
Po drugie w takim razie źle zdiagnozowali zakres naprawy po wypadku bo ta szyba od samego początku latała i stwarzała zagrożenie dla mnie i pasażerów!

Już mi się tak brzydkie słowa na usta cisną, że nie wiem. Jestem po prostu zszokowany tym wszystkim.

I nie wiem co teraz... czy to podchodzi pod naprawę gwarancyjną, czy jeszcze pod naprawę po szkodzie. A co w przypadku gdy mi pęknie ta szyba, mam to zgłaszać do ubezpieczyciela i tracić zniżki? Jak wtedy udowodnić, że szyba pękła wskutek j/w opisałem? Czy należy mi się nowa szyba na ich koszt? Jak rozumiem, muszą odkleić tą szybę i przykleić na nowo ale czy można z powrotem przykleić taką szybę?

Paranoja.... z tą szybą pojadę do nich ostatni raz i więcej moja noga tam nie postanie. Będę serwisował samochód w zupełnie innym ASO, nawet po gwarancji. Mam dość użerania się z nimi, ciągłego zgłaszania im tego samego, jak np skrzypiące zawieszenie jak w starej wersalce za czasów PRL.

No wyżaliłem się... nie wiem skąd wzięli dyplom za zajęcie pierwszego miejsca na najlepsze ASO w Polsce, chyba sami go wydrukowali bo jak dla mnie to są najgorszym ASO w jakim byłem...

robertdg - 23-09-2012, 15:17

Jeżeli auto na gwarancji to przysługuje naprawa gwarancyjna/wymiana gwarancyjna, jezeli auto po gwarancji, a usterki były zgłaszane wielokrotnie wczesniej, to serwis ze względu na własne zaniedbanie powinien podjąc odpowiednie kroki
waldinio - 28-09-2012, 01:57

problem rozwiązany ale nerwów straciłem, ehhh :/
mkm - 28-09-2012, 02:11

waldinio, po pierwsze sprawdź co masz wyszczególnione na fakturach.
Porównaj to z fakturami w TU z którego była rozliczana szkoda (o ile rozliczałeś)
Podjedź z kimś do blacharza i powiedz, że chcesz kupić ten samochód niech się wypowie czy auto było uszkodzone, a jeżeli tak to jak zostało naprawione.
Jeżeli naprawa jest widoczna - zainwestuj kilka stówek w opinię rzeczoznawcy i domagaj sie pokrycia ewentualnych poprawek w innym serwisie lub odkupienie źle naprawionego auta od serwisu który auto naprawiał.
U RMF dowiedz się gdzie aurto było naprawiane/malowane i czy wykonywał to serwis czy podwykonawcy.

waldinio - 30-09-2012, 22:44

hej,

naprawa była w centrum blacharskim które należy do RM Filipowicza. Poza tą szybą nie mam zastrzeżeń do reszty, mocno się "terefere" :P bo ileż można było zgłaszać od początku że coś jest nie tak aż do momentu kiedy mi ta szyba prawie odleciała na autostradzie :/ teraz po sklejeniu mam zupełnie inny komfort jazdy, zupełna cisza, nic nie stuka, nic nie puka :)

maniax86 - 12-11-2012, 07:56

nie wiem czy do końca w tym temacie ale nie mogłem dzisiaj rano odpalic lancera do pracy. Wsiadam do auta i.... nic..... już myślałem że bede dzwonić do pracy o urlop bo nie mogłem uruchomić silnika.... kręcił kręcił i nic. Odpaliłem dopiero za 6 razem.... nie wiem o co kaman :?
waldinio - 12-11-2012, 11:21

maniax86 napisał/a:
nie wiem czy do końca w tym temacie ale nie mogłem dzisiaj rano odpalic lancera do pracy. Wsiadam do auta i.... nic..... już myślałem że bede dzwonić do pracy o urlop bo nie mogłem uruchomić silnika.... kręcił kręcił i nic. Odpaliłem dopiero za 6 razem.... nie wiem o co kaman :?

Ale rozrusznik kręcił? u mnie było tak, że w ogóle nie kręcił. Zobacz sobie filmik z pierwszego postu. A jak rozrusznik kręci to sprawdź akumulator, może nadaje się do wymiany?

maniax86 - 12-11-2012, 12:10

waldinio, rozrusznik kręci.... no bez przesady akumulator do wymiany po niecałym 1,5 roku użytkowania??.... ale faktycznie zachowanie to było identyczne jak przy rozładowanym akumulatorze.... teraz sprawdzałem jeszcze to odpalił znowu za 1 razem...
Luk - 12-11-2012, 12:17

maniax86 napisał/a:
ale faktycznie zachowanie to było identyczne jak przy rozładowanym akumulatorze....

Nie no, zaraz... Jak kręci, to akumulator OK, bo inaczej by nie kręcił :)
Jak jest padnięty akumulator, to nie kręci.

A sytuacja opisana przez maniax86, mi się też zdarzyła, ale w pierwszych 3 miesiącach od kupna. Potem mu przeszło. Trzeba było po prostu dłuuuugo kręcić, a czasem parę razy, żeby zapalił. Ale zdarzyło się to może ze 3 x, więc sprawę olałem.

Jest nawet chyba o tym wątek, bo nie tylko mnie to się przydarzało.

tyku - 12-11-2012, 13:06

maniax86, Przydarzyło się to już nie jednemu z nas (oprócz mnie) :)

Wątek jest też tutaj : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45676