To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nawigacja - Radio 2DIN - Lancer CYxA

Luk - 19-07-2011, 11:09

Cytat:
Wysłany: 23-06-2011, 09:15 Nowe mapy 2010 r.
Huraa. Mam nowe mapy 2010

To już odpowiada na moje pytanie :)
Czyli: MMCS ma własny system operacyjny i nie da się zainstalować np. Automapy oraz kompletnie nieaktualne mapy (przynajmniej Polski) :)
Moim zdaniem do nawigacji się nie nadaje.

Trik - 19-07-2011, 11:29

Jeśli już chcesz wydać kasę na MMCS i nie koniecznie "totalną chińszczyznę", to może poszukaj czegoś od Kenwooda, Clariona, Pioneera, czy Carrozzeria. http://www.mitsubishi-mot...TIS_AC_1008.pdf od strony 19.
Luk - 19-07-2011, 11:34

Trik, to nie ja chcę kupić, tylko:
zenker napisał/a:
w gre wchodzi tylko orginał

i właśnie moim zdaniem szkoda kasy na oryginał :) No chyba, że komuś zależy na możliwości samodzielnego ustawiania różnych parametrów auta, a nie tylko w ASO... :)

Trik - 19-07-2011, 13:57

Luk, A ok., Na chwilę straciłem orientację w przestrzeni. :mrgreen:
jac - 19-07-2011, 18:33

Przelecialem tak pobieznie post o czlowieku parajacym sie MMC i niestety wynika ze to firmowe ustrojstwo ma wlasny system. To ja juz teraz z czystym sercem polecam "tania chinszczyzne" przy czym slowo "tania" jakos mi tu nie pasuje bo kosztuje ona okolo 600USD, ale za ta kase dostajemy sprzet w pelni zarzadzalny z roczna gwarancja (ciekawe tylko jak ja w razie czego wyegzekwowac..) i w pelni kompatybilny z komputerem w samochodzie.
Ostatnio montowalem takie cus w Touranie u kolegi i ten juz kilka miesiecy smiga bez problemow, sprzet nawet dosc ladnie gra (troszke mu brakuje do RF) i co najwazniejsze pracujac pod WINCE mozemy tam wgrac praktycznie wszystko - legalne.
ale ale zeby nie bylo tak rozowo to wczesniej montowalem podobne urzadzenie w Jeepie Patriocie innego kolegi ktory kupil jeszcze taniej od innego chinczyka i tam to juz porazka, albo dziala radio albo dziala navi albo odtwarzacz czyli nie dzialaja one rownoczesnie jak w przypadku tego poprzedniego, dlatego nalezy uwazac gdzie sie kupuje bo zaoszczedzone czasami kilka "dularow" moze skutkowac spadkiem na jakosci lub uzytecznosci.

fargo - 19-07-2011, 21:52

Luk napisał/a:
Moim zdaniem do nawigacji się nie nadaje.

Rozumiem że zjeździłeś już całą Polskę i kawałek Europy z mmcs że stawiasz taką tezę :rolleyes:
Używam też AM i TomToma i nie zauważyłem znaczących rożnic w prowadzeniu, no może poza językiem bo polskiego brakuje ale to dla mnie nie problem. :lol:

Luk - 19-07-2011, 22:08

fargo napisał/a:
Rozumiem że zjeździłeś już całą Polskę i kawałek Europy z mmcs że stawiasz taką tezę :rolleyes:

Nie, po prostu:
1. poczytałem opinie, np. na temat pokrycia adresowego
2. dowiedziałem się jak częste są aktualizacje map (co akurat w Polsce ma duże znaczenie)
3. zobaczyłem zrzuty z ekranu (ale to akurat bardzo subiektywne odczucia)

mazin - 27-07-2011, 15:55

Luk napisał/a:
fargo napisał/a:

Nie, po prostu:
1. poczytałem opinie, np. na temat pokrycia adresowego
2. dowiedziałem się jak częste są aktualizacje map (co akurat w Polsce ma duże znaczenie)
3. zobaczyłem zrzuty z ekranu (ale to akurat bardzo subiektywne odczucia)

Wszystko jest kwestią preferencji i kompromisu. Dedykowany chińczyk, podobnie jak MMCS może wyglądać ładnie. MMCS ma niewątpliwą przewagę, to znaczy możliwość konfigurowania różnych mniej lub bardziej istotnych opcji i parametrów. Ja wybrałem używane urządzenie uniwersalne (pioneera), które gra bardzo ładnie, cenowo było przystępne (1600 zł) i ma świetnego bluetootha. Niestety paru funkcji nie ma i mieć nie będzie, ale jakość dźwięku, zestawu głośnomówiącego i pokrycie map (IGO) przemawiają na jego korzyść. Działa także w wersji odblokowanej, z czego akurat korzystałem chyba dwa razy (zanim zaktualizowałem mapy IGO). Polecam niezdecydowanym ;-) , tj. tym, którzy nie chca przepłacać za MMCS i mogą zrezygnować z jego funkcjonalności, a do chińczyka nie mają zaufania.

zenker - 12-10-2011, 15:43

witam czy moze mi ktos pomoc chce zakupic orginał navigacje mam u siebie system RF czy jak zakupie oczywiscie uzywaną wymontowana z evo X czy z montazem nie bedzie problemu i czy bedzie normalnie działać na co mam zwrocic uwage przed kupnem proszę o pomoc czy cos trzeba bedzie przestawiac czy dokupywac niedaj boze????
Luk - 12-10-2011, 19:26

zenker, czyli jednak dalej upierasz się przy fabrycznej...? :) A wiesz skąd brać mapy?
Tak się tylko pytam... :)

jaca71 - 12-10-2011, 19:45

Prośba:

Temat pozyskiwania map poza legalnym źródłem nie ma miejsca na forum. Nie popieramy piractwa ani drogowego ani w żadnej innej postaci.

Luk - 12-10-2011, 20:16

jaca71, a właśnie, jak to jest z fabrycznymi nawigacjami? Trzeba dodatkowo płacić za aktualizacje, czy już jest to wliczone w cenę samochodu? :)
Zadając pytanie zenkerowi sam chciałem się dowiedzieć jakie jest źródło map Polski do fabrycznej navi. Podejrzewam, że tylko ASO.

zenker - 12-10-2011, 20:25

no to kwestia map to juz widze jest jasna hmm a jak z podłączeniem hmm a moze ktos moze polecic jakis lepszy sprzet od tej fabrycznej z gory dziekuje??w sumie to mi bez roznicy czy to orginał moge skusic sie na inną jesli ktos da konkretne namiary na jaką i żeby słuzyła:):)
Luk - 12-10-2011, 20:52

zenker, z tego co się orientowałem, to NIEfabryczne biją na głowę funkcjonalnością te fabryczne. Poszukaj wątku w dziale Outlandera, tam sporo osób zmieniało na "chińczyka", trzeba tylko dowiedzieć się jaką kupić, bo są różnice. Można też kupić w Polsce (ale drożej), nie trzeba zamawiać za oceanem.
apikus - 13-10-2011, 08:27

zenker, zobacz podobną jak moja. Tearz możesz znaleźć z RDS (ja nie mam) i z WinCE 6.0.
Montaż banalnie prosty. Możesz podłączyć kamerę cofania. Masz BT (możesz znaleźć z ładowaniem książki telefonicznej) i wiele innych udogodnień (DVD, iPod, SD, USB).
W Twoim przypadku musisz być pewien, że wspomaga RF, ale to prawie wszystkie mają, gorzej znaleźć taki bez RF.
Pozdrawiam
Andrzej