[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
tyku - 20-03-2015, 18:09
jarmat62 napisał/a: | Ale 300 braku to chyba dużo ? | To już bardzo dużo. Po roku ubywa około 100g.
tutoslaw napisał/a: | Wczesniej było ok, po odebraniu auta, po naprawie silnika, klima nie działa |
Proponuję, czym prędzej wykonać czynność z zamieszczonej fotografii.
tutoslaw - 21-03-2015, 23:21
Maintenance window już sobie zarezerwowałem, a tu nagle zaczęło działać. Nie nie wydawało mi się, nie chłodziło:) , a teraz znowu zaczęło. tak czy tak przegląd klimy nie zaszkodzi
mazin - 22-03-2015, 01:41
Ja robiłem pierwszy przegląd po ok. 4 latach od nowości. Zapłaciłem za całość - jeśli dobrze pamiętam - 97 PLN. W usłudze było sprawdzenie szczelności, dobicie czynnika i czyszczenie układu. Nie pamiętam ile kosztowała usługa a ile czynnik, ale ta końcówka "7" związana była z ilością dobijaną do układu. Od tego czasu do dziś przejechałem ok. 15 tys. i klima dmucha jak nowa. Filtr kabinowy wymieniam co pół roku, niezależnie od przebiegu.
Qczi - 30-04-2015, 16:31 Temat postu: Przewód odprowadzający wodę z parownika Witam
Kupiłem preparat do odgrzybiania klimatyzacji Wurth, w instrukcji jest napisane coś takiego
"wsunąć sondę do przewodu odprowadzającego wilgoć z parownika"
Nie mam pojęcia gdzie znajduje się ten wężyk
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Bizi78 - 30-04-2015, 21:51
Na schemacie to nr. 87037.
Znajduje się on pod maską na grodzi .
Tutaj masz pokazane na przykładzie sedana:
https://www.drive2.ru/l/3641481/
Qczi - 01-05-2015, 10:38
Bizi78, wielkie dzięki, zaraz się biorę za odgrzybianie
dyneck - 26-05-2015, 19:34
Witam,
mam nieszczelność sprężarki w układzie klimatyzacji i trzeba ja wymienić. Najtaniej by było kupić jakąś używkę.
Z serwisu dostałem katalogowe numery jakich powinienem szukać: 7813a401 lub 7813a835
Nawet mi znalezli jeden taki model ale za 800 zl.
Na allegro jest pare egzemplarzy w cenach 250 - 400 zl.
Wszystkie o numerach w formacie: 7813AXXX - czyli początek OK, ale ostatnie trzy cyfry się nie zgadzają.
Dodam, ze wszystkie egzemplarze maja inne te 3 ostatnie cyfry ale wizualnie wyglądają tak samo.
Czy ktoś może wie co te cyfry (XXX) oznaczają ?
.swat. - 31-05-2015, 17:29
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem, że udał się na serwis klimatyzacji, a tam powiedziano mu, że wszystko jest OK i nic nie trzeba robić?
Trik - 02-06-2015, 00:58
Z lancerem jeszcze nie. Raz na 2 lata w moim robione są dolewki czynnika i oleum oraz odmyszanie. Raz do roku filtr kabinowy. Czyli zawsze jest coś do zrobienia.
tyku - 09-06-2015, 11:21
Przegląd klimatyzacji - ASO Auto Krak.
Cena za przegląd klimatyzacji: 149 zł. - bez filtra.
Dezynfekcja klimatyzacji ultradźwiękowa z wykorzystaniem środka AirCon Refresh 100ml: 62,40 zł.
Razem: 211,40 zł.
Filtr kabinowy: K&N VF2004
farel - 10-06-2015, 21:30
ja w tym roku sobie darowałem uzupełnianie czynnika itp. zrobiłem odgrzybianie i wymianę filtra.
Nie jestem w tym specem ale wydaje mi się, że coroczny serwis klimy (poza dezynfekcją) to raczej nabijanie nas w butelkę. Mówię oczywiście o przypadku gdzie nie ma najmniejszych objawów co do sprawności chłodzenia.
piomic - 09-07-2015, 22:32
Po zimie lancer zaraził się od mojej żony sapaniem (tylko sapie bez związku, żona zwykle w reakcji na jakieś moje posunięcia nieakceptowane). Sapie tylko przy włączonej klimie więc wnioskuję, że czas na serwis. Słusznie? Chłodzi bez zarzutu, może wiatraki mocniej chodzą ale i warunki termiczne raczej nietypowe ostatnio.
mjsystem - 09-07-2015, 22:38
piomic napisał/a: | Chłodzi bez zarzutu, może wiatraki mocniej chodzą ale i warunki termiczne raczej nietypowe ostatnio. | Poczekaj kilka dni na "normalne temperatury". Być może wróci do normalnego zachowania, być może czynnik się kończy, etc. Sprawdzić zawsze warto- to inna rzecz.
rolando - 10-07-2015, 09:34
Ja mam takie pytanie, czy orientuje się ktoś z Was w temacie automatycznej klimatyzacji? Wstyd się przyznać ale ostatnio przeczytałem, że w autach które fabrycznie nigdy nie miały klimatyzacji jest możliwość jej montażu (dla zainteresowanych polecam http://www.iparts.pl/arty...sztuje,137.html ). Czy w takim razie w samochodzie wyposażonym w w manualną klimę jest możliwość zamiany na automatyczną? Jeśli tak to czy jest to kosztowne rozwiązanie no i czy automat jest dobrym rozwiązaniem? Z tego co czytałem opinie są podzielone jednak mi się wydaje, że ustawienie konkretnej temperatury i automatyczne chłodzenie jest bardziej komfortowe niż ręczne "regulowanie".
piomic - 10-07-2015, 10:21
Szczerze mówiąc dla mnie różnica między manualną a automatyczną to przepaść większa niż między brakiem klimy a manualną. Ustawiasz gałki raz i zapominasz. No może jesienią czasem na szyby przełączysz i tyle. Ja cały rok mam 22°C ustawione, nawiewy (siła i kierunek) na auto i tego nie ruszam. Przy manualnej musisz dawać max jak wsiadasz do nagrzanego, jak schłodzi przykręcać, jak nie przykręcisz bo się zagapisz to kichasz albo masz sztywną szyję bo zawiało. Chyba wolałbym automatykę bez klimy niż klimę bez automatyki.
|
|
|