[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jarzma, zaciski hamulcowe, piasta - problemy,naprawa,części.
tyku - 15-12-2016, 11:34
Tak, to jest ten tłoczek zacisku.
Numer oryginalnej części: MB534404 - cena ok. 215 zł.
lukas1 - 15-12-2016, 13:01
Cytat: | Numer oryginalnej części: MB534404 - cena ok. 215 zł. |
chyba w ASO ? co tu widze po 75
http://www.hdmot.pl/p1207...-mb53440-4.html
tu caly zestaw razem z tloczkiem
http://e-katalog.intercar...amulcowego.html
daktaris - 15-12-2016, 13:20
Ja brałem zestaw AUTOFREN SEINSA D41813C na tył
Luk - 02-01-2017, 11:36
adrian1984 napisał/a: | teraz na przyszłość będę widział żeby samemu to czyścić podczas wymiany kół, tak liczą chyba za roboczo godzinę i dlatego te ceny są z kosmosu.. |
A tak przez ciekawość zapytam: poprosiłeś o czyszczenie hamulców, czy zgłosiłeś, że coś jest nie tak i chrobocze? Bo ja wtedy nawet nie wiedziałem, że to przez brudne klocki, przyjechałem, powiedziałem, że coś z hamulcami nie gra i zostawiłem. Jak oddawali, to powiedzieli, że przez syf chrobotało...
adrian1984 - 03-01-2017, 12:22
Luk napisał/a: | A tak przez ciekawość zapytam: poprosiłeś o czyszczenie hamulców, czy zgłosiłeś, że coś jest nie tak i chrobocze? Bo ja wtedy nawet nie wiedziałem, że to przez brudne klocki, przyjechałem, powiedziałem, że coś z hamulcami nie gra i zostawiłem. Jak oddawali, to powiedzieli, że przez syf chrobotało... |
Powidziałem jak Ty, że coś chrobocze podczas hamowania, pokazano mi klocki, które były całe zasyfione..
lecz niestety dzisiaj muszę stwierdzić, że to nie było przyczyną..podniosłem samochód w garażu przed chwilą i podczas próby zakręcenia koła, koło stawia opór natychmiast, ewidentnie coś blokuje koła samochodu..nie wiesz co może być przyczyną ?
Może cylinerki nie odbijają odpowiednio ?
lurek - 03-01-2017, 12:27
A zacisk nie trzyma? Miałem tak przy zapieczonym zacisku, 2 razy czyszczony w końcu puścił, potem zaczął klekotać, również 2 razy smarowany. Na razie spokój. Zaciski i stabilizatory to dla mnie jedyna bolączka tego auta
adrian1984 - 03-01-2017, 12:38
lurek napisał/a: | A zacisk nie trzyma? Miałem tak przy zapieczonym zacisku, 2 razy czyszczony w końcu puścił, potem zaczął klekotać, również 2 razy smarowany. Na razie spokój. Zaciski i stabilizatory to dla mnie jedyna bolączka tego auta |
Nie wiem kolego tego, jak to zweryfikować ? Jak to się czyści ?
Luk - 03-01-2017, 12:48
adrian1984 napisał/a: | podniosłem samochód w garażu przed chwilą i podczas próby zakręcenia koła, koło stawia opór natychmiast, ewidentnie coś blokuje koła samochodu..nie wiesz co może być przyczyną ?
Może cylinerki nie odbijają odpowiednio ? |
Tak, może tak być. Mi też się kiedyś zablokował jeden cylinderek w hamulcu z tyłu i niestety zauważyłem to przez przypadek, jak już klocek był zjechany... I znowu na gwarancji naprawili, ale niestety już klocki musiałem kupić sam (nie wykłócałem się bo faktycznie jeździłem dłuższy czas).
Może zmień serwis, bo przecież jak zgłosiłeś usterkę, to powinni byli sprawdzić wszystko, a ewidentnie nie sprawdzili...
adrian1984 - 03-01-2017, 12:52
Zadzwoniłem tam jeszcze raz i na jutro rano jestem umówiony, ewidentnie nie sprawdzili wszystkiego, przecież po wyczyszczeniu klocków mechanik powinien chociaż zakręcić kołem i zobaczyć czy jest poprawa..kolejne wizyty w serwisie czy to gwarancyjne czy inne na pewno nie będą tam..coś jest nie tak, lecz nie mam pojęcia co..
tyku - 03-01-2017, 13:20
adrian1984 napisał/a: | coś jest nie tak, lecz nie mam pojęcia co.. | Problem z prowadnicami zacisku. Raz w roku na przeglądzie trzeba rozebrać zacisk i prowadnice sprawdzić - nasmarować odpowiednim smarem. Mi to robi mechanik w ramach corocznego przeglądu (w cenie przeglądu). Wszystko było opisane powyżej.
Które ASO się tym razem nie popisało
adrian1984 - 03-01-2017, 13:22
tyku napisał/a: | Problem z prowadnicami zacisku. Raz w roku na przeglądzie trzeba rozebrać zacisk i prowadnice sprawdzić - nasmarować odpowiednim smarem. Wszystko było opisane powyżej.
Które ASO się tym razem nie popisało |
Aso Katowice Kościuszki
przegląd gwarancyjny był na początku listopada..
tyku - 03-01-2017, 13:31
adrian1984, Uzupełnij opis (jaki lancer, który rok).
Lista czynności serwisowych jest Ci znana
http://mitsubishi.autokrak.pl/lista_przegladow
Pozycja 27-Test drogowy (zachowanie układu napędowego, hamulców i przyrządów, układu ogrzewania/klimatyzacji).
Co dwa lata trzeba wymieniać płyn hamulcowy.
adrian1984 - 03-01-2017, 13:37
Lancer rok modelowy 2015, Miałem drugi przegląd gwarancyjny w listopadzie 2016, płyn hamulcowy został wymieniony przez serwis..
[ Dodano: 03-01-2017, 13:41 ]
Lancer sedan, lista czynności serwisowych jest mi znana plus-minus..tego powinno przestrzegać ASO, po to do nich jadę i zostawiam nie małe pieniądze..dwa dni temu zostawiłem 200 zł za czyszczenie układu hamulcowego, który nie został sprawdzony należycie niestety..
[ Dodano: 04-01-2017, 09:23 ]
Byłem ponownie w serwisie, samochód został podniesiony i koła dosyć swobodnie kręciły się więc sam nie wiem czy to złośliwość rzeczy martwych czy ja nie potrzebnie niepokoję się..trzeba było się dosyć mocno wsłuchać aby usłyszeć czasami jakieś szuranie klocków o tarcze..
kosaisierp1988 - 26-01-2017, 05:47 Temat postu: Rytmiczne pukanie z tyłu przy małych prędkościach Siemka
Chwalenie swego Lancka jaki on nie psujący się jest, ma krótkie nóżki
Dziś w nocy Usłyszałem pierwszy raz coś dziwnego w zawieszeniu i zanim pojadę do diagnosty chcę się was zapytać.
Problem to dziwne rytmiczne pukanie ( anie głośne ani metaliczne ) w pewnym zakresie prędkości 20 - 40 km/h, dochodzące chyba z tylnego lewego koła, słychać je tylko jak jedzie się w miarę prosto i po równej nawierzchni, które szybciej wystukuje wraz z przyspieszaniem i po przekroczeniu ok 40km/h ustaje. Wygląda to jakby było to związanie z obrotem koła w czasie jazdy... łożysko - nie, chyba amorek - może nie wiem. Nie przeszkadza to puki co, w jeździe nie ściąga... Czekamy na poranek, zobaczymy o co chodzi.
RalfPi - 26-01-2017, 06:22
klocek + rdza na tarczy?
Przychamuj mocno i zobaczy czy coś da.
Druga opcja to kamyk w bieżniku.
|
|
|