To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jakie żarówki do Lancera CYxA - wymiana żarówek.

WojtekH256 - 18-08-2015, 23:13

Tak tak :D tyku czy Ty takie masz w środku, 6431cw i pasuje idealnie ? http://www.osram.pl/osram...ndard/index.jsp
tyku - 18-08-2015, 23:49

WojtekH256, Nie mam z firmy OSRAM, ale musisz się zdecydować na temperaturę barwy. Ja wybrałem 6000 K. :D
WojtekH256 - 19-08-2015, 07:39

Dzięki :) Ja chyba też wybiore 6000K.
.swat. - 19-08-2015, 12:45

http://www.osram.pl/osram...ndard/index.jsp

LEDriving W5W – Standard

I tu ciekawostka:

Informacje prawne
Niezgodny z ECE
Tylko do jazdy terenowej w zastosowaniach zewnętrznych. .
Nielegalne stosowanie na drogach publicznych prowadzi do unieważnienia homologacji pojazdu oraz utraty ochrony ubezpieczeniowej.

mjsystem - 19-08-2015, 13:24

.swat. napisał/a:
I tu ciekawostka:
Raczej od dawna wiadoma oczywistość. Sam bym bił po łbie tych, co mnie oślepiają.
apikus - 19-08-2015, 13:32

.swat. napisał/a:
Tylko do jazdy terenowej w zastosowaniach zewnętrznych.

I tu ciekawostka:
WojtekH256 napisał/a:
Myślę nad zmianą żarówek we wnętrzu i w bagażniku na LED z OSRAM

Oślepiania nie będzie :D

mjsystem - 19-08-2015, 13:37

apikus napisał/a:

Oślepiania nie będzie
A widzisz, zasugerowałem się ostatnim postem :mrgreen: Chyba trzeba znaleźć temat oświetlenia wewnętrznego :roll:
lurek - 19-08-2015, 14:55

mały OT

Co jaki czas wymieniacie żarówki (mijania)? samochodem jeżdżę od 3 lat, nie wiem od jakiego czasu są tam zamontowane żarówki i dziady nie chcą się wypalić;) (a w schowku nówki nightbrakery leżą). W mazdzie żony wymieniam żarówki co rok z zegarkiem w ręku ;p

grzes - 19-08-2015, 15:24

lurek napisał/a:
mały OT

Co jaki czas wymieniacie żarówki (mijania)? samochodem jeżdżę od 3 lat, nie wiem od jakiego czasu są tam zamontowane żarówki i dziady nie chcą się wypalić;) (a w schowku nówki nightbrakery leżą). W mazdzie żony wymieniam żarówki co rok z zegarkiem w ręku ;p

Ja jeżdżę od 6 lat (125tys), żadna się nie spaliła (mijania).

Trik - 19-08-2015, 22:32

Ja wymieniłem po 7 latach obie choć przepaliła się tylko jedna. Kupiłem Sylviany (Osram w USA) takie jakie były w reflektorach.
Ale na ten przykład w miniony łyk-end, mój szwagier w Quaszkaju wymieniły prawą po 24h. Jak twierdził chińszczyzna. :twisted:

WojtekH256 - 20-08-2015, 12:36

Dokładnie, wszystko zależy od firmy.
RalfPi - 06-12-2015, 09:24

Trik napisał/a:
Ja wymieniłem po 7 latach obie choć przepaliła się tylko jedna. Kupiłem Sylviany (Osram w USA) takie jakie były w reflektorach.
Ale na ten przykład w miniony łyk-end, mój szwagier w Quaszkaju wymieniły prawą po 24h. Jak twierdził chińszczyzna. :twisted:

Mi się przepaliła po 107kkm i 5.5 roku.
Kupiłem 2 OSRAM'y (HB4 51W P22d 9006 po 5 euro za szt.) (niby made in China jak mi sugerowano), a tu made in.. USA :)
EDIT no i pierwsza żarówka wymieniona. Zajęło 5 min przy pierwszym razie - świeci :) ; okazało się, że to dokładnie te same żarówki (OSRAM made in USA) co były montowane fabrycznie - produkowane przez Sylvania.
Wymieniłem tylko jedną - zobaczę, czy będzie duża różnica między lewym, a prawym reflektorem.

PS Osram to niemiecka firma?

mkm - 06-12-2015, 16:37

Za Wiki:
Cytat:
Nazwa „Osram” została zarejestrowana w Urzędzie Patentowym w Berlinie 17 kwietnia 1906 r. jako marka handlowa firmy Deutsche Gasglühlicht-Anstalt (znanej także jako Auer-Gesellschaft). Nazwę utworzono z połączenia dwóch wyrazów „osm” i „wolfram”. W lipcu 1919 roku powołana została spółka Osram Werke GmbH Kommanditgesellschaft jako przedsięwzięcie firm Auer-Gesellschaft, AEG oraz Siemens & Halske AG. Firmy te postanowiły zjednoczyć swoje biznesy żarówkowe. Od roku 1978 do wejścia na giełdę w 2013 r. głównym udziałowcem w Osram GmbH był koncern Siemens.

LuckyLegs - 07-12-2015, 09:55

Witam, kolejny świeżak na forum.
Czy był, a jeśli tak to gdzie, poruszany wątek wymiany żarówek przednich w Lancerze '08 na mocniejsze ?
z góry dzięki za info Panowie !

lobuzek - 07-12-2015, 10:48

Primo. Użyj funkcji szukaj.
Secundo. Wymiana na żarówki o podwyższonej mocy jest nielegalna i niebezpieczna, nie wspominając o szybkim zniszczeniu odbłyśników i kostek, które-jak to do japońca-tanie nie są. Nie mylić z założeniem żarówek o nominalnej mocy ale podwyższonej wydajności (typu Osram Night Breaker), co jest w pełni legalne i sam z uporem maniaka stosuję taka procedurę.