To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zloty i Spoty - ZLOT 2011 - co poprawić, czego brakuje?

zbyszek05 - 06-12-2010, 16:05

Pokazy ...żeby zobaczyć w jakim tempie wyjmowany jest człowiek z zblokowanego samochodu,który nie moze opuścić go o własnych siłach - widziałem taki pokaz na zlocie motocyklowym - podobał mi się więc zarzuciłem temat- aczkolwiek pierwsza pomoc jak najbardziej
Anonymous - 07-12-2010, 12:41

mkm napisał/a:
Wg. mnie bez sensu. Takie „pokazy” kojarzą mi się z gapiostwem.
Nigdy nie uzyskałem wiarygodnej info czemu takie pokazy cięcia wraku mają się przysłużyć zwykłemu kierowcy.

To raz, a dwa to to że później trzeba będzie słom posprzątać.....bo nie sądzę żeby strażacy zabrali to za sobą, ponad to nie sądzę aby Wawrzkowizna się zgodziła na taki bałagan na ich placu....

zbyszek05 - 07-12-2010, 12:49

Podałem przykłady ...A co nie jest gapiostwem wobec tego?
mkm - 07-12-2010, 21:14

zbyszek05, „gapiostwo” w sensie, że możesz tylko oglądać taką akcję, a nie w niej uczestniczyć.
Nikt z nas nie wozi sprzętu do cięcia blachy w aucie, więc przed przyjazdem straży jeżeli poszkodowany jest mocno zakleszczony i tak wiele nie wskóramy choćbyśmy nie wiem ile razy taką akcję obserwowali.
Można to jedynie oglądać jako pokaz i stąd moje określenie „gapiostwa”.
Można zorganizować kurs „rozszerzonej pierwszej pomocy” (o ile oczywiście będą chętni) – bez pokazów „cięcia i gaszenia”.

pamar - 07-12-2010, 21:33

O ile pokaz cięcia (dla laików) jest nieprzydatny, to pokaz gaszenia z instruktarzem co jak i czym gasić uważam za bardzo pouczający!!!
mkm - 07-12-2010, 21:43

pamar, jak pokażą jak ugasić auto przy pomocy góra dwóch gaśnic samochodowych, to też jestem za :wink:
Sikawką to nie sztuka :P

pamar - 07-12-2010, 22:01

Jedziesz... sru, przed todą widać dym!!! Siwy, ciemny, nic nie widać... wysiadasz, idziesz a tu sru!!!! wybuchło, śmierdzi i czuć paliwo pomieszane z... nie wiesz czym!!!
WIESZ CO ROBIĆ? CZYM GASIĆ?
Ja wiem, a i tak zaskakują mnie sytuacje kiedy zamiast gaśnicy wystarczy piwo w butelce :)

zbyszek05 - 09-12-2010, 09:44

Chciałem żeby było ciekawie...Owszem moze i to by było gapiostwo ...Ale jak wspomiał pamar pokaz gaszenia byłby pouczający - no i ten kurs pierwszej pomocy .Myślę że byli by chętni w uczestniczeniu .
st.john - 12-01-2011, 23:20

Jako projektant służę pomocą (graficzne przygotowanie zlotu), jako dj służę sprzętem i muzyką (oprawa muzyczna)!
swinks_UK - 13-01-2011, 12:20

Skoro o kursach i pokazach...
Nie bardzo się orientuję jak to biurokratycznie i formalnie jest w PL, ale pomysł z UK:

Otóż tak samo jak w PL na Wyspach też są kusy oferowane przez policję w celu skasowania punktów z prawa jazdy. Generalnie taki kurs jest jak zdążymy nabroić i jest to forma wyboru "kary", czyli odbębniamy kurs we wskazanym miejscu i wskazanym dniu. Tak jest na codzień.
Jednak czasem policja oferuje klubom motorowym przeprowadzenie takiego kursu w ramach imprezy (zlotu, pokazu, rajdów, itp), na zasadzie dobrowolnego uczestnictwa (musi się zebrać jakieś minimum chętnych). Potem uczestnicy takiego kursu mają odliczane 2 do 3 pkt z prawka (w UK jest to 11 pkt do utraty).

No i pytanie: może polska policja byłaby w stanie zrobić taki kurs na Zlocie (myślę, że sala konferencyjna by się znalazła), ku korzyści części zlotowiczów?

Cezar - 13-01-2011, 12:54

swinks_UK napisał/a:
No i pytanie: może polska policja byłaby w stanie zrobić taki kurs na Zlocie

raczej nie -
Cytat:
Szkolenie można odbyć, na własny koszt, w dowolnie przez siebie wybranym ośrodku ruchu drogowego na terenie kraju.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego / par. 8 / każdemu kierującemu, który na swoim koncie zgromadził punkty karne (min 6, a max 24), przysługuje raz na sześć miesięcy prawo odpłatnego szkolenia, po którym odejmuje się 6 punktów karnych.

Wszyc - 26-01-2011, 13:29

Moim zdaniem auta mają denne ale zlotów to pozazdrościć ile pasji w nich jest

http://vimeo.com/19099715

wybory najładniejszych aut itp. :P pomysłów jest masa wielu powie więcej sponsorów itp. a ja powiem chęci i tylko chęci nie trzeba od razu na taką skale ale dążyć do niej :P ale to tylko takie moje ciche prośby i chęci co zostaną stłumione i zapomniane 4 posty niżej :D
Brak tej możliwości przedstawienia własnego samochodu moim zdaniem konkurencje z zeszłego roku były super ale brak możliwości przedstawienia też swojego oczka w głowie wiadomo że wielu chciało by się pokazać wszystkim ze swoim autem na zlocie, miałem wrażenie że nasze miśki zostały zapomniane stojąc na parkingu :P
Powinno być miejsce gdzie można wystawić swojego miśka jeżeli uważasz że masz się czym pochwalić :)

koszmarek - 26-01-2011, 15:36

Wszyc napisał/a:
Brak tej możliwości przedstawienia własnego samochodu

chcesz, żeby zlot trwał półtora tygodnia? Zakładając 150 aut(jakoś tak było w zeszłym roku) i każdy by chciał powiedzieć wszystko i nazwać do "przedstawieniem" ? :shock: :mrgreen:

pamar - 26-01-2011, 16:14

Wszyc napisał/a:
Powinno być miejsce gdzie można wystawić swojego miśka jeżeli uważasz że masz się czym pochwalić :)

A czy Dziki pytał gdzie może zaparkować Outka :P

Wszyc - 26-01-2011, 16:31

no ale niestety autko musiał by być wyjątkowe w jakiś sposób nie koniecznie mówię o tuningu ale np. też o stanie auta :P może np. wyznaczone osoby by zapraszały najciekawsze auta :P

A konkurs na najciekawsze auto zlotu albo najciekawsze auto z danego modelu ( biorąc tylko pod uwagę te które są chodź 4 z tego samego modelu na zlocie :P ) taki konkursik pewnie przyciągnął by właścicieli EVO, 3000gt, eclipse których brakuje na forum nie uważam żeby były to lepsze miśki od innych po prostu chciałbym ściągnąć jak najwięcej modeli aut na zlot a nie gdzie nie spojrzeć tam EA :P bo kwestii klimatu i ludzi na zlocie nie ma żadnych zastrzeżeń jest super ale fajnie też było by pooglądać niesamowite samochodziki :P i pewnie powstało by współzawodnictwo miedzy regionami kto ma najwięcej tytułów itp. może to by sprawiło że w niektórych regionach zaczęło się coś dziać bo niestety gdzie nie gdzie nic się nie dzieje :P

Moja idea to żeby zadowolić w miarę możliwości jak największe rzesze osób ale tak żęby nie było do tego trzeba olbrzymich środków bo łatwo powiedzieć koncert by był atrakcją na zlocie no fajnie tylko weź to załatw :D ale takie rzeczy jak wybór miśka zlotu to logistycznie nie problem :D